Jedzenie dla silnych facetów

Wołowe z masłem czosnkowo-pomidorowym, łososiowe z sosem majonezowo-jogurtowym i burgery texmex - które z nich uwielbia Mariusz Pudzianowski i jakim jest kucharzem? Od czego zależy ostrość pieprzu? Zapraszamy na wielkie grillowanie z Mariuszem Pudzianowskim i Barbarą Ritz, zwyciężczynią programu "MasterChef"!

Wołowe stekburgery z masłem czosnkowo-pomidorowym

Składniki dla 4 osób:

4 bułki lub małe bagietki

4 steki z polędwicy wołowej, każdy ok. 4 cm grubości

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

4 ząbki czosnku, pokrojone cieniutko w płatki

mały pęczek szczypiorku

4 gałązki rozmarynu

4 łyżki octu balsamicznego KAMIS

pieprz czarny młotkowany z kolendrą KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

Dodatki do burgera:

sałata rukola

2 pomidory pokrojone w plastry

ogórek pokrojony w plastry

cebula czerwona pokrojona w plastry

oliwa z oliwek extra vergine

4 plastry żółtego sera

masło

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Steki natrzeć oliwą i octem balsamicznym. Przełożyć czosnkiem i rozmarynem i marynować przez ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie masło wymieszać z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawić solą. Steki oczyścić z czosnku i umieścić na grillu. Grillować z każdej strony przez ok. 4 minuty. Gotowego steka, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i pozostawić na ok. 4–5 minut, w celu wchłonięcia soku. Bułki przekroić na pół i podpiec na rozgrzanym grillu. Steki doprawić młotkowanym czarnym pieprzem z kolendrą i solą morską. Pokroić w plastry. Podpieczoną bułkę zdjąć z ognia i posmarować masłem pomidorowym. Położyć na niej rukolę oraz pokrojonego w plastry steka. Na mięsie ułożyć ser, plastry pomidora i ogórka oraz czerwoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Serwować od razu.

Burgery łososiowe z sosem majonezowo-jogurtowym

Składniki:

4 kawałki fileta z łososia ok. 150g

4 bułki do hamburgerów

8 ładnych liści zielonej sałaty

pieprz zielony ziarnisty KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

Sos majonezowo–jogurtowy:

ok. 200 g majonezu

ok. 200 g jogurtu greckiego

3 ogórki małosolne

pęczek świeżego koperku

odrobina startej skórki z cytryny

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS

pieprz zielony ziarnisty KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

2 tacki aluminiowe do grillowania łososia

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać pokrojone w drobną kostkę 2 ogórki małosolne, posiekany koperek i skórkę z cytryny. Doprawić solą morską, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz zmielonym lub utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem.

Filet z łososia umyć, osuszyć i położyć na aluminiowych tackach. Grillować przez chwilę (ok. 2-3 minuty) z każdej strony. Doprawić solą i zmielonym lub utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem.

Bułki przekroić, lekko zrumienić na grillu. Na dolnej części bułki położyć liść sałaty, łososia, sos majonezowy, pokrojonego w plastry ogórka małosolnego, liść sałaty i przykryć drugą połówką bułki. Serwować od razu.

Wszystkie przepisy dostępne są na stronie www.wielkiegrillowanie.pl

Texmex burgery

Składniki na 4 jumbo-burgery lub 6 normalnych

ok. 800 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykotu)

4 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

4 jumbo bułki hamburgerowe (lub 6 normalnej wielkości)

1 awokado

2 zielone papryczkami chili

4-6 plastrów sera cheddar

parę liści sałaty

pieprz czarny młotkowany z kolendrą KAMIS

1 łyżeczka Chili KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

Składniki na salsę pomidorową:

1 puszka pomidorów bez skóry we własnym soku

1/2 świeżego ogórka

3 łodyżki zielonej pietruszki

1 mała czerwona papryczka chili

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka białego octu winnego KAMIS

2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Pieprz czarny w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Salsa pomidorowa: pomidory z sokiem umieścić na sicie i zostawić na ok. 5 minut. Do odcedzonych dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i całość krótko zmiksować. Przełożyć do miseczki (razem z pulpą, która została na sitku). Ogórka umyć, przekroić, usunąć łyżeczką gniazda nasienne, pokroić w malutką kosteczkę, posypać solą, umieścić na sicie na ok. 5 minut. wycisnąć. Pietruszkę i papryczkę posiekać i dodać suszone chilii. W misce wymieszać pomidory z ogórkiem. Dodać posiekane chili i pietruszkę. Doprawić oliwą, octem winnym, solą i pieprzem.

Burger: mięso umieścić w misce, dodać 50 ml wody i przyprawy, dobrze wyrobić. Dodać pieprz czarny młotkowany z kolendrą rozgnieciony w moździerzu i dobrze wymieszać. Uformować 4 duże lub 6 mniejszych kotletów. Grillować po ok. 3–4 minuty z każdej strony. Bułki przekroić i zrumienić środki przez ok. 2 minuty na grillu. Na dolną połówkę bułki nałożyć sałatę, salsę pomidorową, papryczki chili, pokrojone w plastry awokado usmażone mięso i ser. Przykryć drugą połówką bułki i serwować od razu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości