Wołowe stekburgery z masłem czosnkowo-pomidorowym
Składniki dla 4 osób:
4 bułki lub małe bagietki
4 steki z polędwicy wołowej, każdy ok. 4 cm grubości
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
4 ząbki czosnku, pokrojone cieniutko w płatki
mały pęczek szczypiorku
4 gałązki rozmarynu
4 łyżki octu balsamicznego KAMIS
pieprz czarny młotkowany z kolendrą KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
Dodatki do burgera:
sałata rukola
2 pomidory pokrojone w plastry
ogórek pokrojony w plastry
cebula czerwona pokrojona w plastry
oliwa z oliwek extra vergine
4 plastry żółtego sera
masło
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Steki natrzeć oliwą i octem balsamicznym. Przełożyć czosnkiem i rozmarynem i marynować przez ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie masło wymieszać z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawić solą. Steki oczyścić z czosnku i umieścić na grillu. Grillować z każdej strony przez ok. 4 minuty. Gotowego steka, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i pozostawić na ok. 4–5 minut, w celu wchłonięcia soku. Bułki przekroić na pół i podpiec na rozgrzanym grillu. Steki doprawić młotkowanym czarnym pieprzem z kolendrą i solą morską. Pokroić w plastry. Podpieczoną bułkę zdjąć z ognia i posmarować masłem pomidorowym. Położyć na niej rukolę oraz pokrojonego w plastry steka. Na mięsie ułożyć ser, plastry pomidora i ogórka oraz czerwoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Serwować od razu.
Burgery łososiowe z sosem majonezowo-jogurtowym
Składniki:
4 kawałki fileta z łososia ok. 150g
4 bułki do hamburgerów
8 ładnych liści zielonej sałaty
pieprz zielony ziarnisty KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
Sos majonezowo–jogurtowy:
ok. 200 g majonezu
ok. 200 g jogurtu greckiego
3 ogórki małosolne
pęczek świeżego koperku
odrobina startej skórki z cytryny
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
pieprz zielony ziarnisty KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
2 tacki aluminiowe do grillowania łososia
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać pokrojone w drobną kostkę 2 ogórki małosolne, posiekany koperek i skórkę z cytryny. Doprawić solą morską, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz zmielonym lub utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem.
Filet z łososia umyć, osuszyć i położyć na aluminiowych tackach. Grillować przez chwilę (ok. 2-3 minuty) z każdej strony. Doprawić solą i zmielonym lub utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem.
Bułki przekroić, lekko zrumienić na grillu. Na dolnej części bułki położyć liść sałaty, łososia, sos majonezowy, pokrojonego w plastry ogórka małosolnego, liść sałaty i przykryć drugą połówką bułki. Serwować od razu.
Wszystkie przepisy dostępne są na stronie www.wielkiegrillowanie.pl
Texmex burgery
Składniki na 4 jumbo-burgery lub 6 normalnych
ok. 800 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykotu)
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
4 jumbo bułki hamburgerowe (lub 6 normalnej wielkości)
1 awokado
2 zielone papryczkami chili
4-6 plastrów sera cheddar
parę liści sałaty
pieprz czarny młotkowany z kolendrą KAMIS
1 łyżeczka Chili KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
Składniki na salsę pomidorową:
1 puszka pomidorów bez skóry we własnym soku
1/2 świeżego ogórka
3 łodyżki zielonej pietruszki
1 mała czerwona papryczka chili
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego KAMIS
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Pieprz czarny w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Salsa pomidorowa: pomidory z sokiem umieścić na sicie i zostawić na ok. 5 minut. Do odcedzonych dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i całość krótko zmiksować. Przełożyć do miseczki (razem z pulpą, która została na sitku). Ogórka umyć, przekroić, usunąć łyżeczką gniazda nasienne, pokroić w malutką kosteczkę, posypać solą, umieścić na sicie na ok. 5 minut. wycisnąć. Pietruszkę i papryczkę posiekać i dodać suszone chilii. W misce wymieszać pomidory z ogórkiem. Dodać posiekane chili i pietruszkę. Doprawić oliwą, octem winnym, solą i pieprzem.
Burger: mięso umieścić w misce, dodać 50 ml wody i przyprawy, dobrze wyrobić. Dodać pieprz czarny młotkowany z kolendrą rozgnieciony w moździerzu i dobrze wymieszać. Uformować 4 duże lub 6 mniejszych kotletów. Grillować po ok. 3–4 minuty z każdej strony. Bułki przekroić i zrumienić środki przez ok. 2 minuty na grillu. Na dolną połówkę bułki nałożyć sałatę, salsę pomidorową, papryczki chili, pokrojone w plastry awokado usmażone mięso i ser. Przykryć drugą połówką bułki i serwować od razu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje