Sos enchilada - jak zrobić i z czym podawać?

Czerwony sos w szklanym naczyniu na drewnianej desce. Obok potrawy z warzywami.
Sos enchilada - jak zrobić i z czym podawać?
Źródło: Laurie Ambrose/Getty Images
Sos enchilada przygotowywany jest z pomidorów, rosołu, mąki i mnóstwa przypraw. Pikantny smak zawdzięcza chilli. Dodawany jest do jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, którego znakiem rozpoznawczym są także kukurydziane tortille.

Sos enchilada można kupić w sklepie, jednak nigdy nie będzie on smakować tak dobrze, jak ten przygotowywany własnoręcznie. Sos enchilada można stosować nie tylko do dań kuchni meksykańskiej, idealnie pasuje również do makaronu czy zapiekanych jajek z serem.

Sos enchilada - skąd pochodzi?

Sos enchilada to kluczowy składnik jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Enchilada, bo o niej mowa, jest potrawą serwowaną na całym świecie. Cieszy się dużym powodzeniem wśród miłośników pikantnych przysmaków.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Dziś sos enchilada można kupić w wielu sklepach, jest smaczny i niedrogi. Istnieje również możliwość przygotowania tego dodatku samodzielnie. Sos można przyrządzić w około 20 minut. Co ważne, wymaga on użycia składników, które wszyscy znamy i które są dostępne w niemal każdym markecie. 

Przepis na sos enchilada

Składniki:

  • 200 g pasty pomidorowej;
    • 2 średnie cebula;
      • ½ szklanki mąki;
        • 4 szklanki rosołu drobiowego;
          • ½ szklanki oleju;
            • 2 łyżeczki granulowanego czosnku;
              • 2 łyżeczki chilli;
                • 4 łyżki papryki czerwonej ostrej;
                  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej;
                    • 4 łyżki kminu rzymskiego;
                      • 2 łyżeczki oregano;
                        • 2 łyżeczki pieprzu;
                          • 1 łyżeczka pieprzu cayenne;
                            • 4 łyżeczki brązowego cukru;
                              • 2 łyżeczki soli.

                                Przygotowanie:

                                1. W miseczce zmieszaj mąkę ze wszystkimi przyprawami. 
                                  1. Do rondelka (średniej wielkości) wlej olej, gdy się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją przez około 5 minut. Gdy brzegi cebuli zaczną brązowieć na krawędziach, na patelnię wsyp mąkę z przyprawami. Wszystko smaż przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
                                    1. Następnie do rondelka wlej rosół i pastę pomidorową, zamieszaj.
                                      1. Sos gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Gdyby wyszedł za gęsty, możesz dolać więcej rosołu.

                                        Enchilada wegetariańska - przepis

                                        Jak już wspomniano, sos enchilada używany jest do tradycyjnej potrawy meksykańskiej enchilada, do przygotowania, której potrzebne są następujące składniki:

                                        • 4 tortille o średnicy 25 cm;
                                          • 75 g szpinaku świeżego;
                                            • ½ cukinii;
                                              • 2 marchewki;
                                                • 1 czerwona papryka;
                                                  • garść czerwonej fasoli z puszki;
                                                    • ¼ puszki kukurydzy;
                                                      • 2 ząbki czosnku;
                                                        • 1 cebula;
                                                          • ¾ szklanki żółtego sera cheddar;
                                                            • sól i pieprz do smaku;
                                                              • 2 szklanki sosu enchilada;
                                                                • olej.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. Szpinak zanurz we wrzącej wodzie, a potem w wodzie z lodem.
                                                                    1. Cukinię i marchewkę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, zaś paprykę w paski. 
                                                                      1. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć szpinak, cukinię, fasolę, kukurydzę, paprykę, marchewkę, posiekany czosnek i cebulę. Smaż tak długo, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie.
                                                                        1. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
                                                                          1. Na wierzch tortilli połóż przygotowane nadzienie, następnie placek zawiń i włóż do naczynia żaroodpornego szwem do dołu. Tak samo postępuj z pozostałymi trzema tortillami.
                                                                            1. Placki polej sosem enchilada i posyp startym serem. 
                                                                              1. Danie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.

                                                                                Enchilada z kurczakiem - przepis 

                                                                                Składniki:

                                                                                • 3 tortille;
                                                                                  • 500 g fileta z kurczaka;
                                                                                    • 2 cebule;
                                                                                      • 1 puszka kukurydzy;
                                                                                        • 250 ml sosu enchilada;
                                                                                          • sól i słodka papryka do smaku;
                                                                                            • czubryca czerwona do posypania mięsa;
                                                                                              • sos serowy według własnych preferencji.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                1. Filet z kurczaka po oczyszczeniu pokrój w kostkę i oprósz czubrycą (mieszanka ziołowa o pikantnym, bałkańskim smaku).
                                                                                                  1. Cebulę pokrój w piórka.
                                                                                                    1. Na patelnię wlej olej, gdy się rozgrzeje, zeszklij cebulę, dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je. 
                                                                                                      1. Do mięsa dodaj odsączoną kukurydzę i sos enchilada, zamieszaj.
                                                                                                        1. Wszystkie składniki na patelni gotuj przez kilka minut, doprawi danie solą i słodką papryką. 
                                                                                                          1. Na każdą tortillę nałóż sos serowy oraz ⅓ sosu enchilada z kurczakiem, zwiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.
                                                                                                            1. Danie piecz przez 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.
                                                                                                              1. Przed podaniem tortille polej sosem serowym.

                                                                                                                Zapiekane jajka w sosie sos enchilada - przepis

                                                                                                                Sos enchilada to idealny dodatek do zapiekanych jajek, które można podawać jako danie obiadowe. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebne są następujące składniki:

                                                                                                                • 2 jajka;
                                                                                                                  • pół czerwonej papryki;
                                                                                                                    • 30 g sera mozzarella;
                                                                                                                      • 20 g sera gorgonzola;
                                                                                                                        • pół papryczki peperoni;
                                                                                                                          • kilka listków bazylii do posypania.

                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                            1. Połowę czerwonej papryki pokrój w kostkę, następnie dodaj do 300 ml sosu enchilada i wymieszaj.
                                                                                                                              1. Piekarnik nagrzej do 200℃.
                                                                                                                                1. Naczynia do zapiekania wypełnij do ¾ wysokości sosem, po czym wbij do każdej kokilki po 1 jajku.
                                                                                                                                  1. Danie piecz przez 10 minut.
                                                                                                                                    1. Po tym czasie na jajka połóż ser, kokilki raz jeszcze włóż do piekarnika, ale tym razem tylko na 5 minut.
                                                                                                                                      1. Gotowe jajka przed podaniem posyp plasterkami papryczki peperoni i listkami świeżej bazylii.

                                                                                                                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Laurie Ambrose/Getty Images

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości