Sos enchilada - jak zrobić i z czym podawać?

Czerwony sos w szklanym naczyniu na drewnianej desce. Obok potrawy z warzywami.
Sos enchilada - jak zrobić i z czym podawać?
Źródło: Laurie Ambrose/Getty Images
Sos enchilada przygotowywany jest z pomidorów, rosołu, mąki i mnóstwa przypraw. Pikantny smak zawdzięcza chilli. Dodawany jest do jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, którego znakiem rozpoznawczym są także kukurydziane tortille.

Sos enchilada można kupić w sklepie, jednak nigdy nie będzie on smakować tak dobrze, jak ten przygotowywany własnoręcznie. Sos enchilada można stosować nie tylko do dań kuchni meksykańskiej, idealnie pasuje również do makaronu czy zapiekanych jajek z serem.

Sos enchilada - skąd pochodzi?

Sos enchilada to kluczowy składnik jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Enchilada, bo o niej mowa, jest potrawą serwowaną na całym świecie. Cieszy się dużym powodzeniem wśród miłośników pikantnych przysmaków.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Dziś sos enchilada można kupić w wielu sklepach, jest smaczny i niedrogi. Istnieje również możliwość przygotowania tego dodatku samodzielnie. Sos można przyrządzić w około 20 minut. Co ważne, wymaga on użycia składników, które wszyscy znamy i które są dostępne w niemal każdym markecie. 

Przepis na sos enchilada

Składniki:

  • 200 g pasty pomidorowej;
  • 2 średnie cebula;
  • ½ szklanki mąki;
  • 4 szklanki rosołu drobiowego;
  • ½ szklanki oleju;
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku;
  • 2 łyżeczki chilli;
  • 4 łyżki papryki czerwonej ostrej;
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej;
  • 4 łyżki kminu rzymskiego;
  • 2 łyżeczki oregano;
  • 2 łyżeczki pieprzu;
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne;
  • 4 łyżeczki brązowego cukru;
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. W miseczce zmieszaj mąkę ze wszystkimi przyprawami. 
  2. Do rondelka (średniej wielkości) wlej olej, gdy się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją przez około 5 minut. Gdy brzegi cebuli zaczną brązowieć na krawędziach, na patelnię wsyp mąkę z przyprawami. Wszystko smaż przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Następnie do rondelka wlej rosół i pastę pomidorową, zamieszaj.
  4. Sos gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Gdyby wyszedł za gęsty, możesz dolać więcej rosołu.

Enchilada wegetariańska - przepis

Jak już wspomniano, sos enchilada używany jest do tradycyjnej potrawy meksykańskiej enchilada, do przygotowania, której potrzebne są następujące składniki:

  • 4 tortille o średnicy 25 cm;
  • 75 g szpinaku świeżego;
  • ½ cukinii;
  • 2 marchewki;
  • 1 czerwona papryka;
  • garść czerwonej fasoli z puszki;
  • ¼ puszki kukurydzy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • ¾ szklanki żółtego sera cheddar;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 szklanki sosu enchilada;
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Szpinak zanurz we wrzącej wodzie, a potem w wodzie z lodem.
  2. Cukinię i marchewkę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, zaś paprykę w paski. 
  3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć szpinak, cukinię, fasolę, kukurydzę, paprykę, marchewkę, posiekany czosnek i cebulę. Smaż tak długo, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie.
  4. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  5. Na wierzch tortilli połóż przygotowane nadzienie, następnie placek zawiń i włóż do naczynia żaroodpornego szwem do dołu. Tak samo postępuj z pozostałymi trzema tortillami.
  6. Placki polej sosem enchilada i posyp startym serem. 
  7. Danie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.

Enchilada z kurczakiem - przepis 

Składniki:

  • 3 tortille;
  • 500 g fileta z kurczaka;
  • 2 cebule;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 250 ml sosu enchilada;
  • sól i słodka papryka do smaku;
  • czubryca czerwona do posypania mięsa;
  • sos serowy według własnych preferencji.

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka po oczyszczeniu pokrój w kostkę i oprósz czubrycą (mieszanka ziołowa o pikantnym, bałkańskim smaku).
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Na patelnię wlej olej, gdy się rozgrzeje, zeszklij cebulę, dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je. 
  4. Do mięsa dodaj odsączoną kukurydzę i sos enchilada, zamieszaj.
  5. Wszystkie składniki na patelni gotuj przez kilka minut, doprawi danie solą i słodką papryką. 
  6. Na każdą tortillę nałóż sos serowy oraz ⅓ sosu enchilada z kurczakiem, zwiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Danie piecz przez 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.
  8. Przed podaniem tortille polej sosem serowym.

Zapiekane jajka w sosie sos enchilada - przepis

Sos enchilada to idealny dodatek do zapiekanych jajek, które można podawać jako danie obiadowe. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebne są następujące składniki:

  • 2 jajka;
  • pół czerwonej papryki;
  • 30 g sera mozzarella;
  • 20 g sera gorgonzola;
  • pół papryczki peperoni;
  • kilka listków bazylii do posypania.

Przygotowanie:

  1. Połowę czerwonej papryki pokrój w kostkę, następnie dodaj do 300 ml sosu enchilada i wymieszaj.
  2. Piekarnik nagrzej do 200℃.
  3. Naczynia do zapiekania wypełnij do ¾ wysokości sosem, po czym wbij do każdej kokilki po 1 jajku.
  4. Danie piecz przez 10 minut.
  5. Po tym czasie na jajka połóż ser, kokilki raz jeszcze włóż do piekarnika, ale tym razem tylko na 5 minut.
  6. Gotowe jajka przed podaniem posyp plasterkami papryczki peperoni i listkami świeżej bazylii.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości