Roszponka z awokado, krewetkami, pomarańczą i ziarnem canihua
Składniki:
8 krewetek
100 g roszponki
1 dojrzałe awokado
1 pomarańcza jasna
1 pomarańcza czerwona
4 pomidorki koktajlowe
1 mała czerwona chili
świeże zioła (natka pietruszki, szczypiorek „trawka”, tymianek)
cytryna
oliwa z oliwek extra vergine, z pierwszego tłoczenia
sól morska w młynku
świeżo zmielony czarny pieprz
ziarno canihua
Smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem
Składniki:
1 szklanka wody
1/2 dojrzałego awokado
2 szklanki szpinaku „baby”
2 szklanki pokrojonego ananasa (może być zamrożony)
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Do blendera wlać wodę, następnie dodać: awokado, szpinak i ananas; dokładnie zmiksować. Dodać miód lub syrop klonowy (ew. z agawy), zmiksować ponownie do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sorbet z awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 limonka
1/2 kg kostek lodu
60-100 g cukru
1 białko
Przygotowanie:
Składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić cukrem, jeżeli jest niewystarczająco słodkie. Serwować od razu.
Ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami
Składniki:
1 dojrzałe awokado (ok. 250 g)
1 łyżka soku z cytryny
200 g cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (lub miąższ z 1 laski wanilii)
szczypta soli
4 jajka średniej wielkości
225 g miękkiego masła (+trochę do posmarowania formy)
350 g mąki pszennej (+trochę do posypania formy)
1 paczka proszku do pieczenia (15 g)
50 g zmielonych migdałów (bez skórki)
50 ml mleka
Polewa:
ok. 150 g cukru pudru
starta skórka z limonki
4-5 łyżek soku z limonki
30 g pistacji (posiekanych)
Dodatkowo:
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Formę do ciasta (keksówkę) o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i oprószyć dobrze mąką. Piekarnik nagrzać do 175 st. C (funkcja góra/dół). Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, obrać ze skóry, umieścić w wysokim pojemniku, pokropić cytryną i dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Masło, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując po dodaniu każdego na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia i migdały dokładnie wymieszać. Dodawać na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Piec ok. 70-75 min., do suchego patyczka. Aby uniknąć przypalenia, należy ok. 20 min. przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i studzić ok. 40 min. na kratce, a następnie wyjąć delikatnie z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować lukier: cukier puder dobrze wymieszać z sokiem i skórką z limonki. Gotowym lukrem polać ciasto, a następnie posypać posiekanymi pistacjami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN