Pekin 2022. Igrzyska w czasie pandemii
Choć podczas Igrzysk Olimpijskich zachowano tradycyjną formę: zapalono znicz olimpijski, zaplanowano ceremonię otwarcia i zamknięcia, a zawodnicy mierzą się w klasycznych dyscyplinach, to trudno tę edycję nazwać typową. Wszystko za sprawą pandemii COVID-19, która przekształciła rzeczywistość olimpijczyków w kadry rodem z filmów sciene fiction. A to wszystko za sprawą kantyn, w których rolę obsługi przejęły roboty. Maszyny nie tylko serwują posiłki, ale również je przygotowują, a po wszystkim oczywiście zmywają.
- Nie jest to wrzucone na talerz w najbardziej estetyczny sposób, ale pamiętajmy o tym, że przygotowywała to maszyna bez serca - mówił z Pekinu dziennikarz Filip Folczak. - Stołówka działa przez klika godzin dziennie, więc trzeba się pospieszyć, żeby zdążyć, bo zainteresowanie tymi daniami jest ogromne.
Skoki narciarskie na antenie TVN
Roboty kuchenne przyszłości
W nietypowej restauracji goście przez specjalne szyby mogą podglądać pracę wyjątkowych robotów kuchennych. Podczas gdy jeden z nich smaży frytki, drugi przygotowuje hamburgery, a specjalna taśma zbiera brudne naczynia. Goście siedzą przy stolikach oddzieleni szybami. W ten sposób rozwiązano jeden z największych problemów organizacyjnych w dobie pandemii, ograniczając do minimum kontakty. Czy tak będą wyglądały restauracje przyszłości? I czy taka kuchenna rewolucja spodobałaby się Magdzie Gessler? To pytanie pozostaje bez odpowiedzi.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Zobacz także:
- Marta Wiśniewska powiedziała, jak wspiera swoje dzieci. "Dać przestrzeń i być"
- Czy kota można nauczyć mówić? Zaskakujące badania
- Wyjątkowy PESEL 22222222222 - szczęście czy pech? Wyjaśnia radca prawny
Autor: Adam Barabasz, M. Malinowski
Źródło zdjęcia głównego: Itsanan Sampuntarat / Getty Images