Napój z drożdży i jego cudowne zdrowotne właściwości. Jak go przyrządzić?

Napój z drożdży
Napój z drożdży
Źródło: ondacaracola photography/Getty Images
Drożdże to jeden z najbardziej niedocenianych składników. Zastosowanie znajdują nie tylko przy pieczeniu, ale także wykorzystywane są przy domowych zabiegach beauty. Przyjmowane w formie płynnej mogą zaskoczyć rewelacyjnym wpływem na zdrowie.

Drożdże spożywcze - czym są?

Drożdże spożywcze (Saccharomyces cerevisiae) to nic innego jak żywe grzyby jednokomórkowe wywołujące fermentację alkoholową cukru. Pod wpływem wytwarzanych przez nie enzymów powstają z niego etanol i dwutlenek węgla. Wykorzystywane są głównie w produkcji wina i piwa oraz do wyrobu pieczywa i produktów cukierniczych.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Drożdże to także niezwykle bogate źródło witamin i minerałów, dlatego wiele osób spożywa je w celach leczniczych i kosmetycznych.

Drożdże spożywcze - właściwości

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanych drożdży spożywczych. Mają doskonały wpływ na nasze zdrowie, będąc cennym źródłem wielu mikroelementów. Napój z drożdży pomaga wzmocnić pracę trzustki, mózgu, jelit, układu odpornościowego, a także poprawić wygląd skóry i paznokci. To wartościowe źródło białka, błonnika i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Dzięki wypiciu tego produktu, dostarczymy także organizmowi znacznych ilości minerałów, m.in. potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu, cynku, chromu, selenu, jodu. Dużo w nich także witamin z grupy B.

W 100 g świeżych drożdży znajduje się około:

  • 1 mg tiaminy (B1),
    • 2 mg ryboflawiny (B2),
      • 15,2 mg niacyny (B3),
        • 3,5 mg kwasu pantotenowego (B5),
          • 0,7 mg pirydoksyny (B6),
            • 60 µg biotyny (B7)
              • 1200 µg kwasu foliowego (B9).

                Ponadto drożdże zawierają pewne ilości choliny (B4), inozytolu (B8) i śladowe kobalaminy (B12). Witaminy B odgrywają kluczową rolę w niemal wszystkich zachodzących w organizmie procesach.

                Napój z drożdży - jak zrobić?

                Przygotowanie napoju z drożdży jest banalnie łatwe. Potrzebujemy jednej pokruszonej kostki drożdży piekarniczych, którą zalewamy szklanką wrzącej wody lub gorącym mlekiem. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, otrzymując napój gotowy do spożycia.

                Godzinę przed i po jego wypiciu powinniśmy unikać jedzenia słodyczy. Co ważne, kuracja drożdżami może trwać nie dłużej niż trzy miesiące. W trakcie jej trwania napój wypijamy raz dziennie.

                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. 

                Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                Zobacz także:

                Autor: Oskar Netkowski

                Źródło zdjęcia głównego: ondacaracola photography/Getty Images

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości