Czy kawa z mlekiem to dobre połączenie? Badacze nie mają wątpliwości

kawa z mlekiem
Czy warto pić kawę z mlekiem?
Źródło: alvarez/Getty Images
Wiele osób zaczyna dzień od kawy. Część z nich, aby poprawić smak napoju dodaje do niego jeszcze mleko. Czy takie połączenie jest zdrowe? Czy kawa z mlekiem "działa" lepiej niż "mała czarna"? Odpowiedzi na to pytanie poszukali badacze z Danii.    
Kluczowe fakty:
  • Kawa to napój bogaty w polifenole.
  • Związki te zwalczają wolne rodniki, które mogą przyczynić się m.in. do rozwoju choroby nowotworowej.
  • Naukowcy z Danii dowiedli, że połączenie kawy i mleka sprawia, że polifenole "działają" jeszcze lepiej.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.

DD_20250604_Kawa_napisy
Fakty i mity o picu kawy (napisy)
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kawa z mlekiem - jak wpływa na organizm?

Połączeniu kawy i mleka przyjrzeli się specjaliści z Uniwersytetu w Kopenhadze. Badacze postanowili sprawdzić, jak obecne w kawie naturalne przeciwutleniacze - polifenole - "zachowują się" w połączeniu mlekiem i zawartym w nim białkiem.

Analiza przeprowadzona przez ekspertów pokazała, że komórki, którym zaaplikowano kawę z mlekiem lepiej radziły sobie ze stanem zapalnym. Ich reakcja i odpowiedź były znacznie silniejsze niż komórek, którym "podano" tylko kawę.

Prof. Marianne Nissen Lund, która kierowała badaniami, jest zdania, że podobna reakcje zajdzie, gdy połączymy ze sobą inne produkty zawierają polifenole i białko, np. smoothie z jogurtem, czy mięso z warzywami. Badaczka zdradziła, że kolejnym krokiem będzie sprawdzenie, jak polifenole w połączeniu z białkiem wpływają na całe ciało człowieka, a nie tylko na pojedyncze komórki.

Polifenole - co warto o nich wiedzieć?

Polifenole są obecne w m.in. w kawie, herbacie, owocach czy czerwonym winie. Liczne badania pokazują, że związki te doskonale zwalczają wolne rodniki. Substancje te przyczyniają się one m.in. do rozwoju zmian nowotworowych, a także przyspieszają proces starzenia się organizmu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości