- Kawa to napój bogaty w polifenole.
- Związki te zwalczają wolne rodniki, które mogą przyczynić się m.in. do rozwoju choroby nowotworowej.
- Naukowcy z Danii dowiedli, że połączenie kawy i mleka sprawia, że polifenole "działają" jeszcze lepiej.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Kawa z mlekiem - jak wpływa na organizm?
Połączeniu kawy i mleka przyjrzeli się specjaliści z Uniwersytetu w Kopenhadze. Badacze postanowili sprawdzić, jak obecne w kawie naturalne przeciwutleniacze - polifenole - "zachowują się" w połączeniu mlekiem i zawartym w nim białkiem.
Analiza przeprowadzona przez ekspertów pokazała, że komórki, którym zaaplikowano kawę z mlekiem lepiej radziły sobie ze stanem zapalnym. Ich reakcja i odpowiedź były znacznie silniejsze niż komórek, którym "podano" tylko kawę.
Prof. Marianne Nissen Lund, która kierowała badaniami, jest zdania, że podobna reakcje zajdzie, gdy połączymy ze sobą inne produkty zawierają polifenole i białko, np. smoothie z jogurtem, czy mięso z warzywami. Badaczka zdradziła, że kolejnym krokiem będzie sprawdzenie, jak polifenole w połączeniu z białkiem wpływają na całe ciało człowieka, a nie tylko na pojedyncze komórki.
Polifenole - co warto o nich wiedzieć?
Polifenole są obecne w m.in. w kawie, herbacie, owocach czy czerwonym winie. Liczne badania pokazują, że związki te doskonale zwalczają wolne rodniki. Substancje te przyczyniają się one m.in. do rozwoju zmian nowotworowych, a także przyspieszają proces starzenia się organizmu.
Zobacz także:
- Chcesz zamówić kawę we Włoszech? Uważaj na tę pułapkę
- Idealny sposób na kawę w upalne dni? Mrożone frappe według naszego przepisu
- Sprzedaż kawy w szkołach będzie zakazana? Ministerstwo Zdrowia ma plan na sklepiki i stołówki
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: dziennik.pl
Źródło zdjęcia głównego: alvarez/Getty Images