Polacy kochają grillować dosłownie wszystko. Zarówno różne mięsa, jak i warzywa, czy nawet owoce. Sprawdź przepis na grillowaną polędwicę wieprzową według pomysłu Andrzeja Polana.
28 kwietnia obchodzony jest Dzień Camemberta, jednego z symboli kuchni francuskiej. W Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował swój sposób na ten ser - zapiekanego camemberta pod obrusem. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe danie.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania na Dzień Camemberta, który obchodzimy 28 kwietnia. Sprawdź autorski przepis kucharza na tartę z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową.
Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować
Mistrz sztuki kulinarnej i kreator smaków Kurt Scheller skończył 70 lat. Jego przyjaciele przygotowali z tej okazji wyjątkową ucztę dla duszy i ciała. Zaprosili 250 znamienitych szefów kuchni zarówno z polski, jak i ze świata, którzy razem z nim zjedli wyśmienite dania.
Z okazji dnia pistacji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował trzy pyszne potrawy z dodatkiem tych orzechów. Jedną z nich jest polędwiczka pistacjowa. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
26 lutego obchodzony jest światowy dzień pistacji. Nic dziwnego, że te orzeszki doczekały się swojego małego święta – są pyszne i cieszą oczy pięknym kolorem. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka pyszności z pistacjami przygotował Andrzej Polan. Jedną z nich jest sernik pistacjowy. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Andrzej Polan wraca do tradycji polskiej kuchni, którą kiedyś rządziły pory roku. W kuchni Dzień Dobry TVN zabrał widzów w niepowtarzalną kulinarną podróż przez wszystkie
Ewa Rzepa jest samotną mamą zastępczą dla 12 dzieci, które mają za sobą bardzo trudne doświadczenia. Z okazji jej urodzin Gosia Ohme zorganizowała przyjęcie u Andrzeja Polana. - Przygotował cały obiad: dla niej, dla dzieci, które są po traumach, dla nas - mówiła dziennikarka w rozmowie z dziendobry.tvn.pl.
Podawane przed głównym daniem zupy, bywają niedoceniane. Tymczasem, szczególnie w trakcie zimy, sprawdzają się jako pełnoprawne, rozgrzewające potrawy. Andrzej Polan zdradził swoje popisowe przepisy, które do zup przekonają nawet największego sceptyka.
Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.
To już ostatni moment na wykorzystanie grzybów. Andrzej Polan ma na nie sposób. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dorsza w gąskach, kanie w zupie, kurki brązowe smażone z jaśkiem w śmietanie, a także rydze i szmaciak z faszerowanymi ziemniakami.
Lato to sezon na warzywa. O tym, że można je przyrządzać na wiele sposób, przekonuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Zobacz, jak przygotowuje kotlety z bobu i zielonego groszku, podpłomyk à la calzone oraz spaghetti warzywne.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad lub przekąskę. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na paprykę faszerowaną kaszą, kotleciki drobiowe w pomidorach i michę warzyw z kremowym sosem.
Piątek trzynastego wcale nie musi być zły. My postanowimy go Państwu odczarować. A w zasadzie zrobi to Andrzej Polan w swojej słonecznej kuchni, który przygotował dla nas: ciasto drożdżowe z kukurydzą, kurczakiem i serem, schab i sernik z morelami.
Lato trwa w najlepsze. Razem z nim cieszymy się sezonem na warzywa i owoce, z których można przygotować przepyszne dania. Warto brać je pod uwagę planując menu - są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne, dzięki czemu można z nich stworzyć wyjątkowe posiłki. Zobaczcie propozycje Andrzeja Polana na letnie, wakacyjne potrawy.
Serowy akcent to idealny dodatek do różnych posiłków, zarówno obiadu, kolacji czy grilla z przyjaciółmi. Udowodnił to w kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan. Przygotował dla nas młode buraki z wiśniami i serem Apetina, kopytka bazyliowe ze smażonymi pomidorami i serem Apetina, a także sałatkę z cukinii, arbuza i moreli z serem Apetina.
Andrzej Polan od lat spotyka się z widzami w kuchni Dzień Dobry TVN. W programie Kulisy Sławy opowie m.in. o tym jak powstają znakomite dania w trakcie programu na żywo. Najbliżsi jednego z najpopularniejszych kucharzy w Polsce zdradzą także dotąd nieznane fakty o nim.
Andrzej Polan ma wokół siebie wielu wspaniałych ludzi. Przyjaciele mówią o nim, że jest "po prostu dobrym człowiekiem". Jego przepisy wzbudzają zachwyt czytelników Dzień Dobry TVN, bo widać, że gotuje z pasją i miłością. Nie wstydzi się też przyznać do problemów. "Pandemia zabiła mnie, zupełnie nie wstydzę się tego, że chodzę na regularne spotkania i leczę się u psychiatry" - wyjawił w niedzielnym odcinku Uwagi! Kulisy sławy.
Wuzetka z "Misia", krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia", ogórki z miodem z "Panien z Wilka", indyk z "Przyjaciół", strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny". Dania z kultowych filmów i seriali przygotowuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Sprawdź jego niezwykłe przepisy.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotowuje wyjątkowe letnie dania, w których głównym składnikiem jest ser. Zobacz jego przepisy na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera, filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami oraz młode warzywa z pieca z sosem serowym.
Młode ziemniaki mogą być bazą pysznych i sycących dań od rana do wieczora. Swoimi przepisami na potrawy z tych warzyw dzieli się Andrzej Polan. Zobacz, jak robi jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy, drakę z młodego ziemniaka, młode ziemniaki w liściach warzyw i racucha z borówkami w truskawkach.
Bita śmietana dodawana jest do ciast czy deserów. Mimo, że jej przygotowanie jest bardzo proste, to nie zawsze wychodzi idealna. Jakich błędów nie popełniać i jak zrobić doskonałą bitą śmietanę? Swoimi sprawdzonymi patentami podzielił się z nami Andrzej Polan, kucharz.
Olej rzepakowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Na jego bazie Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem, chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami, a także wiosenną patelnię warzyw.
W maju czuć zapach wiosny nawet w kuchni. Udowadnia to Andrzej Polan, który w Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na swoje majowe dania. Sprawdźcie, jak przygotować botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą", roladę z indyka i inne potrawy naszego mistrza kuchni.
Jeśli w kuchni pojawiły się nowalijki, to oznacza tylko jedno - na talerzach zawita wiosna w pełni. Co można przygotować z wiosennych warzyw? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej utrzymały świeżość? W kuchni Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiada Andrzej Polan. Oto jego przepisy na dania z nowalijek.
Wypieki nie muszą być słodkie, mogą być także wytrawne. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował takie pyszności jak: wytrawny keks z mięsa, tarta z porami i białą kiełbasą, a także babeczki ziemniaczane z chrzanem i grzybami.