Jak przedłużyć świeżość pieczywa? Najlepsze sposoby przechowywania

Pieczywo: chleby, bułki, bagietki
Jak odpowiednio przechowywać pieczywo?
Źródło: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images
Dla wielu osób pieczywo to podstawa śniadania lub innych posiłków i po prostu musi być w domu. Zdarza się, że nawet dobrze przechowywane, szybko traci swoje właściwości. Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało świeżość?

Chleb i inne wyroby piekarnicze to dla wielu osób podstawowe produkty spożywcze. W zależności od sposobu ich produkcji, mają zróżnicowane wymagania co do przechowywania. Najważniejsze jednak, aby jak najdłużej nadawały się do spożycia i nie traciły na jakości.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Jak przechowywać pieczywo?

Bardzo często przynosimy do domu pieczywo w foliowych woreczkach i zostawiamy je tak przekonani, że to świetny sposób, bo do środka nie dostaje się zbyt wiele tlenu. Tymczasem chleby, bułki i inne bagietki wcale nie lubią foliówek. Zbiera się tam za dużo wilgoci i szybko może pojawić się pleśń. Niewielki obieg tlenu jest potrzebny. Znacznie lepiej przechowywać pieczywo luzem w drewnianym chlebaku, woreczkach czy poszewkach z naturalnych materiałów typu len lub owinąć ściereczką bądź innym kawałkiem czystej tkaniny.

Mrożenie pieczywa i przechowywanie w lodówce

Tak naprawdę najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości pieczywa jest zamrożenie nadmiaru. Najlepiej jest rozmrażać je po prostu na blacie kuchennym. Potem można ogrzać je jeszcze przez chwilę w piekarniku, co spowoduje, że będzie świeże i chrupiące.

Z kolei przechowywanie pieczywa w lodówce nie jest dobrym pomysłem. Niska temperatura może spowodować utratę wody, a w konsekwencji zmniejszać walory smakowe. Poza tym chłodzony chleb szybciej staje się twardy.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości