Ratuje żywność, która trafiła do śmietnika. "Dla mnie powodem do wstydu jest wyrzucanie dobrego jedzenia"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Freeganizm sposobem na marnowanie żywności
Freeganizm sposobem na marnowanie żywności
W co zapakować dziecku jedzenie do szkoły?
W co zapakować dziecku jedzenie do szkoły?
Co jeść, aby być zdrowym?
Co jeść, aby być zdrowym?
Druzgocący raport o polskiej żywności
Druzgocący raport o polskiej żywności
Od dziś niższe ceny na żywność
Od dziś niższe ceny na żywność
W Polsce co sekundę do śmietników trafia 153 kilo żywności. Tak wynika z badania przeprowadzonego w 2020 roku. Co gorsza, ogromna część tego, co ląduje w koszu, wcale nie jest zepsuta i wciąż nadaje się do jedzenia. Wyłapywaniem takich produktów zajmują freeganie. Kim właściwie są? Co to jest skipowanie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadała Ola Kleinszmidt blogerka i freeganka.  

Ile jedzenia wyrzucamy?

Co roku Polacy wyrzucają ponad 5 milionów ton żywności, z czego ponad połowa pochodzi z naszych gospodarstw domowych. Najczęściej wyrzucamy resztki jedzenia lub to, co kupimy "nadprogramowo".

- Jeśli chodzi o to, co wyrzucają sklepy,[...], to są to zbiorcze opakowania, jak np. awokado pakowane po kilka sztuk, gdzie jeden owoc jest np. obity lub z jakąś skazą i od razu całe opakowanie jest wyrzucane, mimo że reszta owoców jest jeszcze dobra. To są też pojedyncze banany - wyjaśniała freeganka Ola Kleinszmidt.

Aby uratować te produkty, które jeszcze nadają się do jedzenia, nasza rozmówczyni zajęła się tzw. skipowaniem. - Skipuję, czyli w towarzystwie mojej sąsiadki ratujemy dobre jedzenie ze śmietników najczęściej tych marketowych, bo można tam znaleźć naprawdę dobre produkty - podkreśliła.

Warto dodać, że w śmietniku można znaleźć nie tylko artykuły spożywcze. Ola Kleinszmidt przyznała, że najdziwniejszą rzeczą, na którą się natknęła i zabrała do domu, był płyn do spryskiwaczy. - Była uszkodzona nakrętka. Nie został on przeceniony, tylko wyrzucony - zaznaczyła gościni Dzień Dobry TVN. .

Co to jest skipowanie?

- Mogłoby się wydawać, że szczególnie młode pokolenie jest coraz bardziej świadome tego, ile jedzenia jest wyrzucanego i marnowanego. Jednak niestety nadal spotykam się z takimi opiniami, że skipowanie to jest coś żenującego, dla niektórych obrzydliwego, powód do wstydu. Jak dla mnie powodem do wstydu jest wyrzucanie dobrego jedzenia - powiedziała Ola Kleinszmidt.

W jej ocenie osoby, które są zainteresowane skipowaniem, w pierwszej kolejności powinny znaleźć kogoś do towarzystwa. - Bo wtedy jest raźniej. Może się okazać, jeśli zgłębimy temat, że ktoś z naszych znajomych skipuje, bo wielu ludzi nie mówi o tym głośno. Trzeba zabrać ze sobą rękawiczki, torby na zakupy, jakieś latarki, bo najczęściej skipuje się po godzinach zamknięcia sklepów - radziła blogerka.

Co jeszcze trzeba wiedzieć o skipowaniu? Jak robić zakupy, aby później nie wyrzucać jedzenia? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Peter Dazeley/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości