W 27. sezonie "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła bardzo zróżnicowane lokale, w tym bar mleczny, burgerownię, przydrożny zajazd, restaurację serwującą sushi, bistro oraz karczmę góralską. Nie brakowało zaskoczeń, zwrotów akcji, ale i udanych powrotów. A co takiego wydarzyło się w śląskiej restauracji "Pod Orzechem"?
Restauracja "Pod Orzechem" w "Kuchennych rewolucjach"
"Pod Orzechem" to restauracja usytuowana na obrzeżach Bytomia pod rozłożystym orzechem. Była spełnieniem marzeń Władysława, które udało mu się spełnić dopiero po kilkudziesięciu latach. Jakiś czas później prowadzenie lokalu przekazał swojemu synowi, Tomaszowi, który wprawdzie ma dobre chęci i nie chce zawieść ojca, jednak jego prawdziwą pasją są samochody...
Niezbędną do prowadzenia restauracji wiedzą postanowiła podzielić się z nim Magda Gessler. Na powitanie podano jej m.in. zbyt gęsty, a także za mało kwaśny żurek, wodnisty rosół bez smaku oraz pierogi z przegotowanym farszem i zbyt grubym ciastem. Krótko mówiąc, restauracja nie wypadła najlepiej.
Co zmieniła Magda Gessler w restauracji "Pod Orzechem"?
Mistrzyni polskiej kuchni uznała, że zmianie musi ulec nie tylko nazwa lokalu, ale i jego dotychczasowy wystrój, który uznała za zbyt chaotyczny. Orzechy trafiły więc do nowej nazwy, na ściany i stoły, ale też – w pokaźnej ilości – do karty dań. W menu pojawiły się dania Magdy Gessler wyróżniające się wyraźną orzechową nutą. To właśnie one zostały podane podczas finałowej kolacji. Są to:
- pasta serowa z orzechami włoskimi na słodkim pierniczku,
- barszcz czerwony podawany z uszkami nadziewanymi selerem naciowym i orzechami włoskimi,
- pulpety cielęce w sosie demi glace z orzechami włoskimi, w towarzystwie giczy cielęcej z kluskami śląskimi z surówką waldorf.
Co jeszcze znajdziemy w menu "Dziadka do Orzechów"?
Co jeszcze można zjeść w zajeździe "Dziadek do Orzechów"? W menu króluje tradycyjna kuchnia śląska, np. rolada wołowa podawana z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną, udko z kaczki z pieczonym jabłkiem i konfiturą żurawinową, żur na swojskim zakwasie czy też placki ziemniaczane po bytomsku. Można zamówić również żeberka, schabowego, pstrąga w całości, placuszki ziemniaczane z łososiem oraz serkiem śmietankowym i koperkiem. Jest także duży wybór makaronów i pierogów.
W zajeździe podawane są też potrawy sezonowe, np. z menu listopadowego z gęsiną czy też w ramach specjalnej oferty barbórkowej. Lokal oferuje możliwość zakupu voucherów podarunkowych, organizacji spotkań firmowych, a także catering świąteczny. Przemianie restauracji "Pod Orzechem" w zajazd "Dziadek do Orzechów" poświęcony jest szósty odcinek 27. sezonu "Kuchennych rewolucji", dostępny na platformie VOD Player.
Zobacz też:
- "Kuchenne rewolucje" w Lęborku.
- Magda Gessler zaprasza do "Restauracji z Gwiazdami".
- 15 najlepszych przepisów Magdy Gessler.
Autor: Dominika Reszke
Źródło: tvn.pl, player.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN