"Kuchenne rewolucje" od 13 lat na antenie. Jak wyglądały początki?

Źródło: x-news/materiały promocyjne
Kuchenne rewolucje - zwiastun 27. sezonu
Kuchenne rewolucje - zwiastun 27. sezonu
Kuchenne rewolucje | Sezon 27 | Odcinek 1 - Bytów | Zwiastun
Kuchenne rewolucje | Sezon 27 | Odcinek 1 - Bytów | Zwiastun
Kuchenne rewolucje u Daniela
Kuchenne rewolucje u Daniela
Kuchenne rewolucje | Sezon 27 | Odcinek 12 - Lębork | Zwiastun
Kuchenne rewolucje | Sezon 27 | Odcinek 12 - Lębork | Zwiastun
"Kuchenne rewolucje" w Kętrzynie - restauratorzy wspominają swój udział w programie
"Kuchenne rewolucje" w Kętrzynie - restauratorzy wspominają swój udział w programie
"Kuchenne rewolucje" w Tarnowie
"Kuchenne rewolucje" w Tarnowie
"Kuchenne rewolucje" są emitowane na antenie TVN nieprzerwanie od 2010 roku. Tej jesieni, stacja wypuściła już 27 edycję programu, który nadal cieszy się ogromną popularnością wśród widzów stacji TVN. Magda Gessler od lat pomaga i ratuje lokale gastronomiczne, które chylą się ku upadkowi. Przypominamy, jak wyglądały początki tego kuchennego show.

Gordon Ramsay w spódnicy, czyli prowadząca "Kuchennych rewolucji"

Program "Kuchenne rewolucje" jest inspirowany amerykańskim formatem "Kitchen Nightmares", prowadzonym przez jednego z najpopularniejszych światowych szefów kuchni – Gordona Ramsaya. Odcinki tej serii można obejrzeć w serwisie Player.pl.

W przypadku polskiej edycji, od początku było wiadomo, że nasz rodzimy prowadzący również musi być doświadczonym ekspertem, który ma mocny charakter. Wybór padł na debiutującą na antenie TVN – Magdę Gessler. Gwiazda jest znaną restauratorką, malarką i szanowaną osobowością telewizyjną. Magda od początku programu (czyli od 2010 roku) jest jego prowadzącą. Telewizyjne początki Magdy Gessler wspominała niedawno jej córka Lara Gessler.

Gdzie powstawał pierwszy odcinek "Kuchennych rewolucji"?

Pierwszy odcinek polskiej edycji "Kuchennych rewolucji" wyemitowano 6 marca 2010 roku na antenie TVN. Został on zrealizowany w restauracji Dziki Młyn, położonej na skraju warszawskiego Parku Moczydło. To właśnie tam Magda Gessler przeprowadziła swoją pierwszą rewolucję i od razu chwyciła za serca wszystkich polskich widzów.

Jak przebiegła pierwsza "Kuchenna rewolucja" Magdy Gessler?

Zasady programu "Kuchenne rewolucje" pozostają niezmienne od lat. Mistrzyni kuchni polskiej odwiedza lokale gastronomiczne, które są na skraju upadku lub potrzebują wsparcia doświadczonej restauratorki. Przez kilka dni trwa prawdziwa rewolucja – prowadząca programu próbuje zaserwowanych dań oraz sprawdza warunki higieniczne lokalu. Metamorfozę przechodzi również wystrój restauracji i nazwa. Po kilku tygodniach Magda Gessler odwiedza ponownie restaurację, aby zobaczyć, czy rewolucja przebiegła prawidłowo.

Jak wyglądało to w pierwszym odcinku "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler odwiedziła restaurację Dziki Młyn i skosztowała wybranych potraw z menu. Niestety żadne z nich nie przypadło restauratorce do gustu. Osobiście poznała też kucharzy, którzy przygotowali zaserwowane jej dania. Po starannej analizie i wyłapaniu błędów – szczególnie tych związanych z utrzymaniem czystości w lokalu – prowadząca przystąpiła do rewolucji.

Ciekawostką pierwszego odcinka była wizyta właścicieli Dzikiego Młyna w jednym z warszawskich lokali prowadzonych przez samą Magdę, aby mogli zaczerpnąć inspiracji. W restauracji Dziki Młyn musiało zmienić się niemal wszystko i chociaż po powtórnej wizycie prowadzącej w tym lokalu wiele wskazywało na to, że sytuacja uległa poprawie, to jednak restauracja nie przetrwała próby czasu. Lokal został zamknięty po pięciu latach od rewolucji.

"Kuchenne rewolucje" – gdzie oglądać całe odcinki?

Premierowe odcinki programu „Kuchenne rewolucje” można oglądać na antenie TVN, natomiast wszystkie archiwalne odcinki "Kuchennych rewolucji" są również dostępne na platformie Player.pl.

Sprawdź również:

Autor: Monika Rybczyńska

Źródło: tvn.pl, youtube.pl, cozatydzien.tvn.pl

Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek / TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana