Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - przepis Sebastiana Olmy

Zupa grzybowa podana w domowy sposób
amberto4ka/Getty Images
Źródło: Getty Images
Szukasz inspiracji na jesienny posiłek na bazie leśnych grzybów? Kuchnia Dzień Dobry TVN to doskonały wybór. Znajdziesz w niej m.in. prosty przepis na zupę grzybową z warzywami i łazankami według Sebastiana Olmy.

Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - przepis

Składniki:

  • Suszone podgrzybki x 50g
    • Woda x 1l
      • Włoszczyzna x 1 duży pęczek
        • Olej do smażenia
          • Rosół x 2l
            • Świeże grzyby (rydze, podgrzybki, maślaki) po 500g
              • Jajko x 5 szt.
                • Kwaśna śmietana 18% x 200ml
                  • Liść laurowy, ziele angielski, kminek po 1 łyżce
                    • Świeże zioła (natka pietruszki, koperek) po 1 pęczku
                      • Sól, pieprz – do smaku

                        Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - sposób przygotowania:

                        1. Suszone grzyby zamocz w ciepłej wodzie na 1h, następnie odcedź i zostaw zarówno wodę jak i grzyby.
                          1. W dużym garnku podsmaż warzywa pokrojone w kostkę razem z ze świeżymi grzybami i tymi suszonymi, dodając pod koniec smażenia przyprawy.
                            1. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zalej je rosołem i wodą w której moczyły się suszone grzyby.
                              1. Zupę gotuj około 1,5h na małym ogniu, dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodaj świeżo posiekane zioła i ugotowany makaron na łazanki.
                                1. Porcję zupy nalej do głębokiej miski dodając na górę ugotowane jajko i kwaśną śmietanę.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Diana Ryściuk

                                  Źródło: Sebastian Olma

                                  Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości