Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - przepis Sebastiana Olmy

Zupa grzybowa podana w domowy sposób
amberto4ka/Getty Images
Źródło: Getty Images
Szukasz inspiracji na jesienny posiłek na bazie leśnych grzybów? Kuchnia Dzień Dobry TVN to doskonały wybór. Znajdziesz w niej m.in. prosty przepis na zupę grzybową z warzywami i łazankami według Sebastiana Olmy.

Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - przepis

Składniki:

  • Suszone podgrzybki x 50g
  • Woda x 1l
  • Włoszczyzna x 1 duży pęczek
  • Olej do smażenia
  • Rosół x 2l
  • Świeże grzyby (rydze, podgrzybki, maślaki) po 500g
  • Jajko x 5 szt.
  • Kwaśna śmietana 18% x 200ml
  • Liść laurowy, ziele angielski, kminek po 1 łyżce
  • Świeże zioła (natka pietruszki, koperek) po 1 pęczku
  • Sól, pieprz – do smaku

Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zamocz w ciepłej wodzie na 1h, następnie odcedź i zostaw zarówno wodę jak i grzyby.
  2. W dużym garnku podsmaż warzywa pokrojone w kostkę razem z ze świeżymi grzybami i tymi suszonymi, dodając pod koniec smażenia przyprawy.
  3. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zalej je rosołem i wodą w której moczyły się suszone grzyby.
  4. Zupę gotuj około 1,5h na małym ogniu, dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodaj świeżo posiekane zioła i ugotowany makaron na łazanki.
  5. Porcję zupy nalej do głębokiej miski dodając na górę ugotowane jajko i kwaśną śmietanę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości