Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - przepis
Składniki:
- Suszone podgrzybki x 50g
- Woda x 1l
- Włoszczyzna x 1 duży pęczek
- Olej do smażenia
- Rosół x 2l
- Świeże grzyby (rydze, podgrzybki, maślaki) po 500g
- Jajko x 5 szt.
- Kwaśna śmietana 18% x 200ml
- Liść laurowy, ziele angielski, kminek po 1 łyżce
- Świeże zioła (natka pietruszki, koperek) po 1 pęczku
- Sól, pieprz – do smaku
Zupa grzybowa z warzywami i łazankami - sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zamocz w ciepłej wodzie na 1h, następnie odcedź i zostaw zarówno wodę jak i grzyby.
- W dużym garnku podsmaż warzywa pokrojone w kostkę razem z ze świeżymi grzybami i tymi suszonymi, dodając pod koniec smażenia przyprawy.
- Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zalej je rosołem i wodą w której moczyły się suszone grzyby.
- Zupę gotuj około 1,5h na małym ogniu, dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodaj świeżo posiekane zioła i ugotowany makaron na łazanki.
- Porcję zupy nalej do głębokiej miski dodając na górę ugotowane jajko i kwaśną śmietanę.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Grzyby na talerzu - jak je przyrządzić? Sprawdź nasze sposoby!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: