Wątróbka z karmelizowaną gruszką czy zielony koktajl?

w kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował energetyczne koktajle na wzmocnienie organizmu w okresie przesilenia wiosennego, ale nie tylko. Na naszym stole pojawiły się także pyszne placuszki z wiosennym twarożkiem, a także gęsia wątróbka z karmelizowaną gruszką i szałwią.

Zielona dawka – koktajle warzywne w 5 minut

1.

Składniki:

Pół obranego zielonego ogórka

1 łodyga selera naciowego

1 zielone jabłko pozbawione pestek

Pół pęczka natki pietruszki

Sok z jednej pomarańczy

100 ml intensywnego naparu z rumianku Herbapol

Opcjonalnie: można dodać łyżeczkę spiruliny w proszku – jest to łatwo przyswajalne przez nasz organizm źródło żelaza

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w kielichowym blenderze. Jeżeli nie mamy takiego sprzętu, przełóżmy wszystko do wąskiego wysokiego naczynia i zmiksujmy blenderem ręcznym.

2.

Składniki:

1 banan

1 zielone jabłko

Garść świeżego szpinaku

Sok z jednej pomarańczy

100 ml intensywnego naparu z pokrzywy Herbapol

Sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w kielichowym blenderze. To pożywna szybka propozycja koktajli, które można zabrać ze sobą do pracy.

Razowo-miętowe placuszki z wiosennym twarożkiem z zielonym ogórkiem i cząbrem

Składniki:

300 g twarogu pełnotłustego

Pęczek świeżego koperku

Zielony ogórek

Cebula dymka

Sól

Pieprz

Cukier

Suszony cząber

4 łyżki jogurtu greckiego

Świeża mięta|

4 czubate łyżki mąki żytniej razowej

2 jajka

100 ml mleka

100 ml intensywnego naparu z mięty Herbapol.

Sól

Suszony cząber

Masło klarowane

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne do placuszków miksujemy ze sobą, tak aby uzyskać dość gęste ciasto naleśnikowe. Gdy będzie za rzadkie, dodajmy trochę mąki. Placuszki smażymy z oby dwu stron na maśle klarowanym, do momentu aż będą złociste. Twaróg przekładamy do dużej miski. Ogórka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, solimy, na chwilę odstawiamy aby ogórek puścił sok. Dodajemy do twarogu, wraz z posiekanym koperkiem i cebulką. Dodajemy jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonym cząbrem, mieszamy. Pastę podajemy z razowymi placuszkami.

Gęsia wątróbka z karmelizowana gruszką i szałwią

Składniki:

300 g gęsiej wątróbki wymoczonej w mleku pozbawionej błonek

Sól

Czarny świeżo mielony pieprz

Liść laurowy

8 szalotek

Świeże liście szałwii

Cukier

gęsi smalec

100 ml intensywnego naparu z szałwii Herbapol.

Masło

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na gęsim smalcu na złoto. Po 5-8 minutach intensywnego smażenia, przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum, lekko dusimy podlewając naparem z szałwii Herbapol. Na drugiej patelni podgrzewamy masło z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucamy przekrojona na pół szalotki, lekko prószymy cukrem, karmelizujemy. Gdy cebulka będzie złota, dodajemy ją do wątróbki, na tej samej patelni smażymy listki szałwii, dosłownie kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gruszki pozbawione gniazd nasiennych kroimy w ćwiartki, karmelizujemy na patelni po cebuli prósząc odrobiną cukru, ponieważ gruszki same w sobie są bardzo słodkie. Gotową wątróbkę podajemy w towarzystwie złotych szalotek, karmelizowanej gruszki i chrupiących liści szałwii.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości