Tosty z owocami, czyli hygge po polsku

Dziennikarka Izabela Wojnowska i blogerka Maja Sobczak uważają, że smak i zapach nierozerwalnie łączą się z naszymi emocjami. Tezę tę postanowiły udowodnić w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowały słodkości, które sprawiły nam niezwykłą przyjemność. Na stole pojawiły się: puszyste polane miodem placuszki z gruszką na tłoczonym soku jabłkowym jak u babci, kakao na mleku migdałowym z rozgrzewającą masalą, jabłkowe zacierki z łyżką jogurtu kokosowego i podsmażonymi okruszkami bułki oraz grzanki na słodko. Palce lizać!

Placuszki z gruszką

Składniki:

1 szkl. mąki orkiszowej typ 550 lub 700

1 szkl. mleka ryżowego z wanilią

5-6 małych, twardszych gruszek

sok wyciśnięty z 1-2 cytryn

1 łyżeczka nasion chia

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki masła klarowanego

2-3 gałązki świeżego tymianku

szczypta soli

miód do serwisu

Przygotowanie:

Gruszki myję, kroję wzdłuż na plastry. Wyciskam sok z cytryn do miseczki i skrapiam nim plastry gruszek. Mąkę mieszam z mlekiem, dodaję łyżeczkę rozpuszczonego masła klarowanego, łyżeczkę lub dwie syropu klonowego, nasiona szałwii hiszpańskiej, szczyptę listków tymianku i sól. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Rozgrzewam patelnię, smaruję ją masłem klarowanym i smażę na niej gruszki zamoczone w cieście. Podaję świeże, polane miodem ze świeżym tymiankiem.

Kakao na mleku orzechowym z masalą

Składniki:

2 szkl. mleka orzechowego

1 łyżka gorzkiego kakao

1/2 łyżeczki masła klarowanego

1/4 łyżeczki korzennej przyprawy masala tea łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam w rondelku z dodatkiem masła. 1/2 kubka dość ciepłego mleka odlewam, dodaję masalę, kakao i mieszam dokładnie, żeby nie było grudek. Wymieszane łączę z pozostałym mlekiem, dodaję miód i podaję na ciepło.

Jabłkowe zacierki z cynamonem

Składniki:

1,5 szkl. mąki orkiszowej typ 700

tłoczony sok jabłkowy - 1/2 szklanki plus 1-2 szklanki na syrop

szczypta utartej skórki cytrynowej

1 łyżeczka masła klarowanego

cynamon/kardamon do smaku

1 łyżka brązowego cukru trzcinowego

1 jabłko do serwisu

Przygotowanie:

Szklankę mąki mieszam z 1/3 szkl. soku jabłkowego, 1/2 łyżeczki roztartego cukru trzcinowego z cynamonem i kardamonem. Wyrabiam dokładnie ciasto z dodatkiem skórki cytrynowej, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. W palcach formuję drobne kluseczki i zostawiam je na stolnicy podsypane mąką. Szklankę soku jabłkowego redukuję na patelni, dodając niewielką ilość cukru trzcinowego lub syropu klonowego, żeby uzyskać syrop (opcjonalnie). Jabłko kroję na plastry i podsmażam w syropie lub po prostu na odrobinie masła. Zagotowuję w garnku wodę, lekko solę i wrzucam zacierki, po ok. 3 min. zbieram je łyżką cedzakową lub odlewam na sicie. Ciepłe podaję z podsmażonym jabłkiem i syropem jabłkowym.

Tosty z owocami

Składniki:

1 jabłko

1 gruszka (mała i twarda)

dobry chleb na zakwasie

masło klarowane

świeży tymianek

świeży rozmaryn

listki mięty

bazylia

syrop klonowy

kilka plastrów świeżego imbiru

świeży korzeń kurkumy

2 ząbki czosnku

świeżo mielony czarny pieprz

miód do serwisu

Przygotowanie:

Owoce myję i kroję na plastry razem ze skórką. Czosnek obieram, kroję na plasterki. Na patelni roztapiam masło klarowane, dodaję 2 plastry imbiru, 2-3 kurkumy i gałązkę rozmarynu. Na tej pachnącej mieszance podsmażam chleb z obu stron. Zdejmuję podsmażone kromki chleba, dodaję czosnek, plastry jabłka i gruszki. Podsmażam je na szybko z obu stron, na koniec polewam niewielką ilością syropu klonowego i zdejmuję z patelni. Ciepłe układam na tostach, dekoruję tymiankiem, miodem i świeżym pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!