Placuszki z gruszką
Składniki:
1 szkl. mąki orkiszowej typ 550 lub 700
1 szkl. mleka ryżowego z wanilią
5-6 małych, twardszych gruszek
sok wyciśnięty z 1-2 cytryn
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki masła klarowanego
2-3 gałązki świeżego tymianku
szczypta soli
miód do serwisu
Przygotowanie:
Gruszki myję, kroję wzdłuż na plastry. Wyciskam sok z cytryn do miseczki i skrapiam nim plastry gruszek. Mąkę mieszam z mlekiem, dodaję łyżeczkę rozpuszczonego masła klarowanego, łyżeczkę lub dwie syropu klonowego, nasiona szałwii hiszpańskiej, szczyptę listków tymianku i sól. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Rozgrzewam patelnię, smaruję ją masłem klarowanym i smażę na niej gruszki zamoczone w cieście. Podaję świeże, polane miodem ze świeżym tymiankiem.
Kakao na mleku orzechowym z masalą
Składniki:
2 szkl. mleka orzechowego
1 łyżka gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki masła klarowanego
1/4 łyżeczki korzennej przyprawy masala tea łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam w rondelku z dodatkiem masła. 1/2 kubka dość ciepłego mleka odlewam, dodaję masalę, kakao i mieszam dokładnie, żeby nie było grudek. Wymieszane łączę z pozostałym mlekiem, dodaję miód i podaję na ciepło.
Jabłkowe zacierki z cynamonem
Składniki:
1,5 szkl. mąki orkiszowej typ 700
tłoczony sok jabłkowy - 1/2 szklanki plus 1-2 szklanki na syrop
szczypta utartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka masła klarowanego
cynamon/kardamon do smaku
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
1 jabłko do serwisu
Przygotowanie:
Szklankę mąki mieszam z 1/3 szkl. soku jabłkowego, 1/2 łyżeczki roztartego cukru trzcinowego z cynamonem i kardamonem. Wyrabiam dokładnie ciasto z dodatkiem skórki cytrynowej, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. W palcach formuję drobne kluseczki i zostawiam je na stolnicy podsypane mąką. Szklankę soku jabłkowego redukuję na patelni, dodając niewielką ilość cukru trzcinowego lub syropu klonowego, żeby uzyskać syrop (opcjonalnie). Jabłko kroję na plastry i podsmażam w syropie lub po prostu na odrobinie masła. Zagotowuję w garnku wodę, lekko solę i wrzucam zacierki, po ok. 3 min. zbieram je łyżką cedzakową lub odlewam na sicie. Ciepłe podaję z podsmażonym jabłkiem i syropem jabłkowym.
Tosty z owocami
Składniki:
1 jabłko
1 gruszka (mała i twarda)
dobry chleb na zakwasie
masło klarowane
świeży tymianek
świeży rozmaryn
listki mięty
bazylia
syrop klonowy
kilka plastrów świeżego imbiru
świeży korzeń kurkumy
2 ząbki czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
miód do serwisu
Przygotowanie:
Owoce myję i kroję na plastry razem ze skórką. Czosnek obieram, kroję na plasterki. Na patelni roztapiam masło klarowane, dodaję 2 plastry imbiru, 2-3 kurkumy i gałązkę rozmarynu. Na tej pachnącej mieszance podsmażam chleb z obu stron. Zdejmuję podsmażone kromki chleba, dodaję czosnek, plastry jabłka i gruszki. Podsmażam je na szybko z obu stron, na koniec polewam niewielką ilością syropu klonowego i zdejmuję z patelni. Ciepłe układam na tostach, dekoruję tymiankiem, miodem i świeżym pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN