Zdjęcie: Brtosz Krupa/ East News
Tarta z białą czekoladą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
50g cukru pudru
3 łyżki kakao
1 żółtko
szczypta soli
150g masła
Masa:
200g białej czekolady
150ml śmietanki 36%
30g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, wstaw na 30 minut do lodówki, następnie rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż grochem. Piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni, następnie ściągnij papier i groch i piecz jeszcze 10-15 minut. Gotowy spód ostudź. Zagrzej śmietankę, zalej nią pokruszoną czekoladę i masło, wymieszaj. Na kakaowy spód wyłóż czekoladową masę. Włóż na 2 godziny do lodówki. Podawaj z sosem malinowym.
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym
Składniki:
70ml octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 łyżki brązowego cukru
250ml soku pomarańczowego
2 piersi z kaczki
sól, pieprz
1 pomarańcz
Przygotowanie:
Skórę kaczki natnij, obsyp solą i pieprzem, obsmaż na patelni zaczynając od strony skóry, a następnie przełóż do piekarnia o temperaturze 180 stopni na 15-20 minut, to zależy od tego jaki stopień wysmażenia mięsa najbardziej Ci odpowiada. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i miód, gdy cukier się skarmelizuje dodaj ocet, a po chwili sok. Całość gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i uzyska jednolitą konsystencję. Po upieczeniu, kaczkę podawaj z sosem i z cząstkami pomarańczy.
Zapiekanka ziemniaczana (Gratin Dauphinois)
Składniki:
1kg ziemniaków
250ml śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
Świeży rozmaryn
Sól, pieprz
70g wędzonego boczku
70g sera np. gruyere
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w cienki plasterki lub zetrzyj ja na tarce, przełóż do rondla, wlej śmietankę, dodaj sól, pieprz, czosnek i rozmaryn, wymieszaj i zagotuj. Zawartość garnka przełóż do naczynia żaroodpornego posyp startym serem i wcześniej pokrojonym i obsmażonym boczkiem, Piecz 1,5 godz. w temperaturze 160 stopni.
Tarta tatin z gruszkami
Składniki:
Ciasto:
175g mąki pszennej
75g masła
2 żółtka
40g cukru pudru
Farsz:
3 twarde jabłka
3 gruszki
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnice dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier, wyrabiaj aż ciasto zlepi się w kulkę, a jeśli będzie „za suche”, możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Jabłka i gruszki obierz i pokrój w ćwiartki. Na gorącą patelnię wsyp cukier, poczekaj aż zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaj masło, wymieszaj, do powstałego karmelu wrzuć owoce, gotuj je około 10-15 minut aż zmiękną. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka i gruszki z karmelem z patelni, przykryj je rozwałkowanym ciastem, jego brzegi zawiń do środka, tak by owoce i sos „nie uciekły”. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją tak, by na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami gruszkami na górze.
Przepisy Mikołaja Reja
Zapiekany ostrygi w sosie Vermouth
Składniki:
świeże ostrygi
szalotka
szpinak
czosnek
masło
bulka tarta
sól
Sos:
szkielet z 2 lub 3 ryb
skorupki dużych krewetek
białe wytrawne wino
Vermouth Noilly Prat
cebula biała i czerwona
śmietana 30% 1 l
curry
Przygotowanie:
Szpinak umyć, ublanszować, wyciskać z wody poczekać, w garnku smażyć ząbek czosnku w maśle klarowanym (nie spalić go!) zdjąć czosnek, wrzucić szpinak, mieszać z widelcem, posolić.
Sos: szkielety ryb , skorki z krewetek, trochę mięso z ryby wrzucać do garnka, posiekaną cebula i cebulę czerwoną, dodać białe wino i vermouth do poziomu, dodać curry z szafranem, zredukować do zera. Wlać śmietanę i zredukować do odpowiedniej konsystencji, przelać przez sitko.
Ostrygi otworzyć, w garnku zeszklić posiekaną szalotkę, wlać białe wino, gdy jest wrzątek wrzucić miąższ ostryg na 1minutę, a następnie zdjąć. W umytych muszlach po ostrygach dodać szpinak, na to ostrygi, wlać trochę sosu, posypać trochę bułki tartej, na blaszce rozsypać grubą sól, położyć ostrygi i włożyć do pieca na 3 do 5 minut.
Sałata z grzankami z kozim serem
Składniki:
mix kolorowych sałat
orzechy włoskie
kozi ser
bagietka
pomidory
czosnek
miód płynny
konfitura z fig
musztarda dijon
ocet z czerwonego wina
olej słonecznikowy
cytryna
sól
Przygotowanie:
Sałatę umyć i rozerwać, pomidory obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Sos vinaigrette: do szklanki dać 1,5 widelca musztardy dijon, dolać ocet z czerwonego wina, widelcem mieszać, powoli wlać olej mieszając nieustanie, musi być sos jednolity! Dodać octu, sól i cytrynę do własnego gustu. Bagietkę pokroić na kawałki 2,5 cm, pokroić ząbek czosnku i nacierać kawałki bagietki, posmarować odrobina konfitura z fig, ser pokroić na plastry 1,5 cm, położyć na bagietce, na serze dać odrobinkę płynnego miodu, ewentualnie wbić orzech włoski w serze, dać grzanki w piecu pod grillem pilnując, by się nie spaliły. Gdy ser się zarumienił, wyciągać. Sałatę mieszać z sosem vinaigrette, dać w ringu, posypać orzechami włoskimi, dać grzanki dookoła sałaty, a między grzankami ćwiartki pomidorów, zdjąć ring. Podawać z ciepłymi grzankami. Sałata zielona, sałata zielono-czerwona, może być jakaś inna kolorowa.
Zapiekana polędwica wołowa z puree kalafiorowy i warzywami chrupiacymi
Składniki:
polędwica wolowa 0,5 kg
ziemniaki
kalafior
śmietana 30%
masło
dwie cukinie
bakłażan
dwa pomidory
czarne oliwki
czosnek
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w drobna kostkę (bakłażan obrany z skóry, z cukinii wybierzemy skóre wraz z 0,5 cm miąższu, środki nie używamy, kostki wymieszamy od razu razem, by bakłażan nie zczerniał). Oliwki i czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie z oliwek wrzucać cukinie, bakłażan, oliwki i czosnek, mieszać dosolić, doprawić ziołami prowansalskimi, po 2 do 3 minutach zdjąć z ognia, dodać kostki z pomidorów mieszać. Ziemniaki obrany i kalafior zagotujemy w wodzie osobno, kiedy będzie gotowe, należy wymieszać razem z widelcem czy ubijaczem z masłem i śmietaną, posolić, ewentualnie dodać małą szczyptę tartej gałki muszkatołowej. Polędwicy krótko obsmażymy z każdej strony w wysokiej temperaturze na patelni ze sporą ilością tłuszczu (masło sklarowaey albo masło z olejem) i dajemy do rozgrzanego pieca na 15 minut. Wyciagnąć, i pokroic na plastry o grubosci 2,5cm. Podawać.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN