Reni Jusis wie, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw

Zapraszamy na ekologiczną kuchnię z Reni Jusis, która podowiada, jak przemycić w potrawach warzywa, których dzieci nie lubią. Zobaczcie, jak to zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Por, groszek, brokuły i szpinak - czy Twoje dziecko też nie przepada za tymi warzywami? Skorzystajcie z przepisu Reni na zielony koktajl, zupę pokrzywową z mlekiem kokosowym i budyń z awokado.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Zielony koktajl z sałaty

Składniki:

4 banany

główka sałaty

litr mleka sojowego

2 garści szpinaku

sok ananasowy lub świeży ananas

paczka daktyli bez pestek namoczonych na noc w wodzie

Zupa pokrzywowa z mlekiem kokosowym

Składniki:

łyżeczka masła lub oleju

pół małej posiekanej cebuli

2 małe posiekane ząbki czosnku

łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

łyżeczka mielonej kolendry

10 kulek czarnego pieprzu zmiażdżonych w moździerzu

200 ml szklanki bulionu lub wody

1 listek laurowy

400 g pokrzywy

200 ml mleka kokosowego

1-2 łyżki soku z cytryny

sól morska

Przygotowanie:

Na łyżeczce masła lub oleju podsmażamy przez 2 minuty cebulę. Dodajemy czosnek, kmin, kolendrę, pieprz i listek. Smażymy minutę, po czym zalewamy gorącym bulionem lub wodą i gotujemy 20 minut. Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy 5-10 minut, aż lekko zmięknie. Wlewamy mleko, podgrzewamy i miksujemy. Zestawiamy całość z ognia i doprawiamy sokiem cytrynowym i solą morską.

Makaron z sosem pokrzywowym

Składniki:

makaron penne orkiszowy

Przygotowanie:

Podajemy zmiksowaną zupę jako sos do makaronu, jeśli dzieci nie będą miały ochoty na zupę

Ryż z brokułami i zielonym groszkiem

Składniki:

ryż brązowy

brokuły

1 cebula

sos sezamowy brązowy

groszek zielony np. ze słoiczka lub fasolka szparagowa

kukurydza (świeża lub też ze słoiczka)

Budyń z awokado

Składniki:

2 avocado

syrop z agawy

kilka łyżek mleka kokosowego

kilka łyżek wiórek kokosowych

Zmiksowac całość.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości