Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Zielony koktajl z sałaty
Składniki:
4 banany
główka sałaty
litr mleka sojowego
2 garści szpinaku
sok ananasowy lub świeży ananas
paczka daktyli bez pestek namoczonych na noc w wodzie
Zupa pokrzywowa z mlekiem kokosowym
Składniki:
łyżeczka masła lub oleju
pół małej posiekanej cebuli
2 małe posiekane ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka mielonej kolendry
10 kulek czarnego pieprzu zmiażdżonych w moździerzu
200 ml szklanki bulionu lub wody
1 listek laurowy
400 g pokrzywy
200 ml mleka kokosowego
1-2 łyżki soku z cytryny
sól morska
Przygotowanie:
Na łyżeczce masła lub oleju podsmażamy przez 2 minuty cebulę. Dodajemy czosnek, kmin, kolendrę, pieprz i listek. Smażymy minutę, po czym zalewamy gorącym bulionem lub wodą i gotujemy 20 minut. Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy 5-10 minut, aż lekko zmięknie. Wlewamy mleko, podgrzewamy i miksujemy. Zestawiamy całość z ognia i doprawiamy sokiem cytrynowym i solą morską.
Makaron z sosem pokrzywowym
Składniki:
makaron penne orkiszowy
Przygotowanie:
Podajemy zmiksowaną zupę jako sos do makaronu, jeśli dzieci nie będą miały ochoty na zupę
Ryż z brokułami i zielonym groszkiem
Składniki:
ryż brązowy
brokuły
1 cebula
sos sezamowy brązowy
groszek zielony np. ze słoiczka lub fasolka szparagowa
kukurydza (świeża lub też ze słoiczka)
Budyń z awokado
Składniki:
2 avocado
kilka łyżek mleka kokosowego
kilka łyżek wiórek kokosowych
Zmiksowac całość.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN