Przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najlepszych klopsików na świecie. W zestawieniu top 50 doceniono również polskie mięsne kulki. Które miejsce zajęły? Jak prezentuje się podium? Oto szczegóły.
Dalsza część tekstu pod wideo:
Najlepsze klopsiki na świecie - ranking Taste Atlas
Serwis Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi - w oparciu o głosy internautów - najlepszych dań na świecie. Najnowszy został poświęcony mięsnym kulkom. Jako najlepsze uznano włoskie polpette, które tradycyjnie przygotowywane są z mielonej wołowiny lub cielęciny. Tuż za nim znalazło się greckie danie youvarlakia, czyli delikatne pulpeciki w bulionie i sosie jajeczno-cytrynowym. Podium zamyka islama köfte. To tureckie klopsiki pochodzące z Adapazarı, stolicy prowincji Sakarya. Kolejne miejsca zajęły:
- köfte (Turcja),
- köttbullar (Szwecja),
- albóndigas en salsa (Hiszpania),
- keftedakia (Grecja),
- bún chả (Wietnam).
Polskie klopsiki docenione w światowym rankingu
Choć nasze klopsiki zostały dostrzeżone przez twórców rankingu, to zajęły dalekie miejsce. Na 50 pozycji uplasowały się dopiero na 42. miejscu. Na 5 gwiazdek otrzymały notę 3,7.
"Polskie klopsiki zazwyczaj przygotowuje się z mielonej wieprzowiny lub wołowiny, czasami mielonego kurczaka lub dziczyzny, jajek, bułki tartej lub namoczonego pieczywa oraz różnych przypraw i ziół. Można je smażyć na patelni, gotować lub powoli dusić w aromatycznych bulionach" - opisali nasze danie autorzy przewodnika Taste Atlas.
Poniżej pełen ranking:
Zobacz także:
- Pomysł na amerykański obiad? Oto pieczony pulpet - meatloaf z przepisu Ewy Samej
- Bezmięsne klopsiki według Rozkosznego. Smak jak ze szkolnej stołówki
- Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara - danie w sam raz na obiad
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: tasteatlas.com
Źródło zdjęcia głównego: Haoliang/Getty Images