"To najlepsze klopsiki na świecie". Na którym miejscu znalazła się Polska?

Klopsiki
Najlepsze klopsiki na świecie - ranking Taste Atlas
Źródło: Haoliang/Getty Images

Przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najlepszych klopsików na świecie. W zestawieniu top 50 doceniono również polskie mięsne kulki. Które miejsce zajęły? Jak prezentuje się podium? Oto szczegóły.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Na co zwracać uwagę wybierając mięso drobiowe?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Najlepsze klopsiki na świecie - ranking Taste Atlas

Serwis Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi - w oparciu o głosy internautów - najlepszych dań na świecie. Najnowszy został poświęcony mięsnym kulkom. Jako najlepsze uznano włoskie polpette, które tradycyjnie przygotowywane są z mielonej wołowiny lub cielęciny. Tuż za nim znalazło się greckie danie youvarlakia, czyli delikatne pulpeciki w bulionie i sosie jajeczno-cytrynowym. Podium zamyka islama köfte. To tureckie klopsiki pochodzące z Adapazarı, stolicy prowincji Sakarya. Kolejne miejsca zajęły:

  • köfte (Turcja),
  • köttbullar (Szwecja),
  • albóndigas en salsa (Hiszpania),
  • keftedakia (Grecja),
  • bún chả (Wietnam).

Polskie klopsiki docenione w światowym rankingu

Choć nasze klopsiki zostały dostrzeżone przez twórców rankingu, to zajęły dalekie miejsce. Na 50 pozycji uplasowały się dopiero na 42. miejscu. Na 5 gwiazdek otrzymały notę 3,7.

"Polskie klopsiki zazwyczaj przygotowuje się z mielonej wieprzowiny lub wołowiny, czasami mielonego kurczaka lub dziczyzny, jajek, bułki tartej lub namoczonego pieczywa oraz różnych przypraw i ziół. Można je smażyć na patelni, gotować lub powoli dusić w aromatycznych bulionach" - opisali nasze danie autorzy przewodnika Taste Atlas.

Poniżej pełen ranking:

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości