Więcej:
Zielona szakszuka
Składniki:
- masło
- 3-4 młode pory
- 200 g bobu
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek koperku
- 6 małych jajek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażyć pokrojone w plasterki młode pory. Dodać pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi, dusić razem przez 4-5 minut. Dodać ugotowany i obrany bób oraz ugotowaną fasolkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość 3-4 minuty, przyprawić solą i pieprzem. Następnie zrobić sześć wgłębień i wbić w nie jajka. Ponownie przyprawić. Przykryć pokrywką i zostawić aż jajka się zetną ale żeby żółtka były płynące. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Fot. Tomasz Urbanek / EastNews
Tosty z pastą z bobu
Składniki:
- 300 g bobu
- garść rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g twardego sera dojrzewającego np. pecorino
- 70 ml oliwy z oliwek
- skórka i sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
- 6 kromek chleba na zakwasie
Sprawdź też:
Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta
Sposób przygotowania:
Bób ugotować a następnie obrać. Jedną czwartą zmiksować blenderem z rukolą, oliwą, serem, czosnkiem, solą i pieprzem, skórką i sokiem z cytryny na pastę. Dodać resztę bobu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Chleb skropić oliwą z oliwek i opiec w rozgrzanym piekarniku. Pastę nałożyć na ciepłe chrupiące tosty.
Fot. Tomasz Urbanek / EastNews
Wołowina z sałatką z bobu i fasolki
Składniki:
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 10 suszonych pomidorów z oliwy
- 200 g bobu
- 300 g fasolki szparagowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki masła
- gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
W misce wymieszać ze sobą musztardę, posiekany czosnek, sok z cytryny i drobno pokrojone pomidory. Dodać ugotowany i obrany bób i ugotowaną fasolkę, wszystko delikatnie wymieszać.
Polędwicę przyprawić solą i usmażyć z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie zmniejszyć ogień pod patelnią. Dodać masło, czosnek i rozmaryn. Polewać aromatyzowanym tłuszczem po mięsie przez kilka minut. W trakcie przyprawić pieprzem. Odstawić mięso na 4 minuty żeby odpoczęło. Następnie pokroić na plasterki i ułożyć na sałatce.
Fot. Tomasz Urbanek / EastNews
Młode ziemniaczki z bobem i ogórkami małosolnymi
Składniki:
- 1 młoda cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g młodych ziemniaków
- 200 g bobu
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 gałązki mięty
- pęczek dymki
- oliwa z oliwek
- 4 ogórki małosolne
- sól i pieprz
- kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, bób przełożyć na sito i ustawić je na gotujących się ziemniaczkach. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ugotowane ziemniaczki pokrojone na mniejsze kawałki, ugotowany i obrany bób. Wszystko przez chwilę podsmażyć przez 4-5 minut. Następnie dodać posiekane zioła oraz ogórki małosolne pokrojone na 1 cm kawałki. Całość smażyć przez 2-3 minuty. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Więcej:
- Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
- Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
- Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN