Wielkanocne dania i przepisy
Jaka jest tradycyjna baba wielkanocna?
Baba lub babka wielkanocna to dla wielu obowiązkowe danie na święta zmartwychwstania. Bywa, że wkładana jest również do koszyczka ze święconką. Jednym z wariantów takiego ciasta jest kujawiok, który znajduje się na liście wyrobów tradycyjnych z województwa kujawsko-pomorskiego. Wśród tradycyjnych przepisów można znaleźć też babkę ucieraną, maślaną czy piaskową. Ucierana powinna być wilgotna, z kolei piaskowa krucha, chociaż też wszystko zależy od przepisu.
Baba wielkanocna wyróżnia się charakterystycznym stożkowym kształtem z pokarbowanymi bokami. Dodatkowo wewnątrz całej baby znajduje się tzw. komin, czyli stożkowaty otwór. Ciasto jest miękkie, drożdżowe i pulchne. Lekko słodkie w smaku, może mieć posmak wanilii lub drożdży.
Ciasto może być również zaparzane wrzącym mlekiem. Całość posypywana jest cukrem pudrem lub oblewa lukrem. Do baby można również dodawać bakalie.
Pierwsze baby wypiekane były pod koniec XVII wieku.
Przepisy na babę wielkanocną
- Wielkanocne baby, babki i babeczki - najlepsze przepisy na święta
- Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać
- Rey i jego wyrośnięta baba
- Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese
- Sprawdzony przepis na babkę piaskową – cytrynową, kakaową i z dodatkami
- Przepisy na wielkanocne desery Ani Starmach i Anny Lewandowskiej
- Babka maślana Grzegorza Zawieruchy
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Obyczaje, języki, ludy świata/gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: zi3000/Getty Images