Wielkanocne baby, babki i babeczki - najlepsze przepisy na święta

Aktualizacja:
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne Dzień Dobry TVN
wideo 2/4

Babka wielkanocna - jak ją przygotować? Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez tego ciasta? My też nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała: babkę drożdżową, babkę czekoladową, babkę gotowaną, babkę majonezową i odwrócone babeczki z kremem patisier.

Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami i lukrem - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka + 50 ml mleka do rozczynu
  • 40 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g roztopionego masła
  • 100 g rodzynek
  • 30 g suszonych moreli
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonej śliwki
  • Szczypta soli
  • 40 ml rumu

Przygotowanie:

  1. 1Zagotować 0,5 l mleka.
  2. 2Dodać 250 g wcześniej przesianej mąki pszennej, zmiksować.
  3. 3Po ostygnięciu dodać 40 g drożdży wcześniej rozdrobnionych w 50 ml mleka, ponownie zmiksować.
  4. 4Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.
  5. 5Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać resztę mąki, szczyptę soli oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło.
  6. 6Dodać wyrośnięty rozczyn i zmiksować.
  7. 7Dodać 40 ml rumu, wcześniej namoczone i odsączone bakalie.
  8. 8Wszystko ponownie wymieszać.
  9. 9Masę przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  10. 10Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (z termoobiegiem lub 170 stopni bez termoobiegu) przez 50 minut.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. 1Do cukru pudru dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  2. 2Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  3. 3Polewamy ostudzoną babkę i dekorujemy bakaliami wedle uznania.

Wielkanocna babka czekoladowa - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 40 ml rumu lub aromatu rumowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drylowanych wiśni

Przygotowanie:

  1. 1Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
  2. 2Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka.
  3. 3Wymieszać z przesiana mąką, kakao z proszkiem do pieczenia.
  4. 4Dodać rum, a następnie ubite na sztywną pianę białka.
  5. 5Na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać z resztą masy.
  6. 6Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  7. 7Masę przelać do formy.
  8. 8Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  9. 9Piec przez 50-60 minut.
  10. 10Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę.

Składniki na polewę:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła

Przygotowanie:

  1. 1Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.
  2. 2Dodajemy pokruszoną czekoladę.
  3. 3Cały czas mieszamy.
  4. 4Kiedy masa będzie gładka odstawiamy z ognia i polewamy babkę.

Wielkanocna babka gotowana - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. 1Do masła dodać cukier, ucierać na gładka masę; stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając.
  2. 2Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawać do wcześniej powstałej masy, cały czas mieszać.
  3. 3W osobnym naczyniu ubić białka z 7 jajek.
  4. 4Białka ubite na sztywno dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
  5. 5Ciasto przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  6. 6Formę zamykamy i wkładamy do garnka.
  7. 7Garnek napełniamy zimną wodą (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
  8. 8Gdy woda zacznie wyparowywać z garnka należy dolać wrzątku, tak aby jej poziom był cały czas taki sam (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
  9. 9Gotować na wolnym ogniu przez 75 minut.
  10. 10Ugotowaną babkę wyciągamy z formy.
  11. 11Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Wielkanocna babka majonezowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 4 jajka

Przygotowanie:

  1. 1Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianą.
  2. 2Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy.
  3. 3Dodajemy majonez.
  4. 4Wcześniej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z masą jajeczną, proszkiem do pieczenia, ekstraktem wanilinowym.
  5. 5Tak powstałą masę delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
  6. 6Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  7. 7Ciasto przelewamy do do formy.
  8. 8Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wielkanocne odwrócone babeczki z kremem patisier - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 200g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. 1Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane na kawałki masła, cukier puder i żółtka.
  2. 2Zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić ok 30 min w lodówce.
  3. 3Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wykładamy ciastem.
  4. 4Taką samą foremką wykrawamy ciasto, które następnie posłuży nam jako zamknięcie babeczki.
  5. 5Do foremek nakładamy wcześniej przygotowaną masę (trochę poniżej wysokości brzegów foremki) i nakładamy na górę wcześniej wykrojone ciasto.
  6. 6Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 laski wanilii
  • 5 dużych żółtek
  • 85 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. 1Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wrzucamy do mleka, doprowadzamy do wrzenia.
  2. 2W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
  3. 3Mąki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.
  4. 4Wyciągamy laski wanilii z mleka, odlewamy 100 ml do masy jajecznej i miksujemy.
  5. 5Następnie masę jajeczną przelewamy do garnuszka z mlekiem, wstawiamy na średni ogień i gotujemy cały czas mieszając trzepaczką .
  6. 6Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia i szybko przykrywamy wierzch folią spożywczą.
  7. 7Odstawiamy do przestygnięcia.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości