Przepisy kulinarne

Rey i jego wyrośnięta baba

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Tym razem Mikołaj Rey udał się w podróż do Wielkopolski. Na jednym z tamtejszych folwarków poznał tradycję związaną ze święconką. Dlaczego gospodynie do wielkanocnego koszyka zawsze wkładają babę drożdżową? Co ona symbolizuje? Czy Mikołaj poradził sobie z drożdżowym ciastem? Czym wielkopolskie baby różnią się od tych tradycyjnych?

Wielkopolska Baba Wielkanocna

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej (800 g)

100 g drożdży

5 jaj

6 łyżek cukru

szklanka oleju rzepakowego

szklanka mleka 3,2%

Przygotowanie:

Olej, mleko, jaja, cukier i drożdże mieszamy i podgrzewamy do 36 stopni. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto drozdżowe. Urobioną masę odstawiamy pod przykryciem do "wygarowania". Jak ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy czarnuszkę i bakalie. Odstawiamy na 30’. Po "wygarowaniu" ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do pieca na 50’ i pieczemy w 165 stopniach. Po 15’ pieczenia babkę można przykryć folią aluminiową, by nie spalił się wierzch. Po upieczeniu wyjąć z formy i ozdobić. Smaczego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości