Odkryj brukselkę na nowo. Te przepisy zmienią twoje podejście do tego warzywa

Brukselka z kremowym dressingiem
Brukselka z kremowym dressingiem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Brukselka to jedno z tych warzyw, które wielu omija szerokim łukiem. Często bowiem kojarzona jest z goryczką i nudnym smakiem. Zapomnij o mdłych wspomnieniach z dzieciństwa i odkryj, jak pyszna może być w odpowiednim towarzystwie. Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego, który zaprezentował wyjątkowe dania z brukselką w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził zupę brukselkową z kimchi, karmelizowaną brukselkę, sałatkę z brukselki z chrupiącym boczkiem, a także zapiekaną brukselkę z parmezanem.

Zupa brukselkowa z kimchi

Składniki:

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • kawałek selera i pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 400 g brukselki,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 200 g kimchi,
  • sól i pieprz,
  • szczypior do podania.

Składniki na zasmażkę:

  • 3 łyżki masła,
  • łyżka mąki pszennej.

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić drobno, a potem podsmażyć na oliwie z oliwek. W trakcie dodać łyżeczkę papryki i dalej smażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki brukselkę i lekko podsmażyć. Potem dodać jeszcze obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać 4 litrami wody i gotować, aż brukselka i ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone kimchi, a potem doprawić solą i pieprzem.

Zasmażka. Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę do uzyskania słomkowego koloru. Rozprowadzić chochlą do zupy i dodać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować zupę. Podawać posypaną posiekanym szczypiorem.

Karmelizowana brukselka

Składniki:

  • 600 g brukselki,
  • oliwa z oliwek,
  • 200 g boczniaków,
  • sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki syropu klonowego.

Dodatki:

  • 500 g mącznych ziemniaków,
  • 50 g masła,
  • 50 ml mleka,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • sól i pieprz,
  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • mąka pszenna,
  • sok i skórka z cytryny,
  • pęczek cebuli dymki,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Brukselkę obrać i pokroić na połówki. Podsmażyć na dużej patelni przez kilka minut, aż zacznie nabierać koloru z każdej strony. Potem dodać boczniaki i dalej razem smażyć. Po kilku minutach dodać sos sojowy i dokładnie wszystko wymieszać, tak aby pokrył wszystkie składniki. Czosnek wymieszać z syropem klonowym i dodać na patelnię. Ponownie wszystko dobrze wymieszać i smażyć, aż brukselka i grzyby zaczną się karmelizować.

Ziemniaki ugotować, a następnie jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę. Dodać masło, śmietanę i mleko. Dobrze wymieszać, a potem przyprawić solą i pieprzem. Wątróbkę obtoczyć w mące pszennej, a następnie usmażyć z każdej strony, na mocno rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty. Pod koniec smażenia delikatnie skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Dodatkowo jeszcze zetrzeć odrobinę skórki z cytryny i posypać posiekanym szczypiorem. Brukselkę podawać na purée, na górze ułożyć wątróbkę.

Sałatka z brukselki z chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 400 g brukselki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 8 cienkich plasterków boczku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • mała papryczka chilli,
  • bagietka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • 50 g parmezanu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Brukselkę obrać i pokroić na paseczki. Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku. Następnie natkę pietruszki i chilli posiekać oraz połączyć wszystkie składniki. Boczek wysmażyć na patelni na małym ogniu, aż zrobi się chrupiący. Na tłuszczu po boczku podsmażyć kromki bagietki. Potem wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalać brukselkę i wymieszać. Wierzch sałatki posypać tartym parmezanem i pokruszonym boczkiem. Podawać z kromkami chrupiącej bagietki.

Zapiekana brukselka z parmezanem

Składniki:

  • 600 g brukselki,
  • oliwa z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • ząbek czosnku,
  • 60 g tartego parmezanu,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos:

  • główka czosnku,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz,
  • cytryna.

Przygotowanie:

Brukselkę (w miarę dużą) obrać i pokroić na połówki. Potem przełożyć do miski i skropić oliwą z oliwek, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Następnie naczynie do zapiekania skropić oliwą z oliwek. Potem wymieszać parmezan z posiekanym czosnkiem i płatkami chili. Równomiernie posypać tą mieszanką naczynie do zapiekania i na tym ułożyć połówki brukselki. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.

W tym czasie zrobić sos: czosnek skropić oliwą z oliwek i w całości zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do piekarnika. Jogurt grecki wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną skórki i soku z cytryny. Gdy czosnek się upiecze, wycisnąć go z łupinek na deskę i widelcem rozgnieść na papkę. Wymieszać z jogurtem i sos rozprowadzić na dużym talerzu. Na wierzchu ułożyć podpieczoną brukselkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości