Brukselka to jedno z tych warzyw, które wielu omija szerokim łukiem. Często bowiem kojarzona jest z goryczką i nudnym smakiem. Zapomnij o mdłych wspomnieniach z dzieciństwa i odkryj, jak pyszna może być w odpowiednim towarzystwie. Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego, który zaprezentował wyjątkowe dania z brukselką w kuchni Dzień Dobry TVN.
Kucharz przyrządził zupę brukselkową z kimchi, karmelizowaną brukselkę, sałatkę z brukselki z chrupiącym boczkiem, a także zapiekaną brukselkę z parmezanem.
Zupa brukselkowa z kimchi
Składniki:
- cebula
- 3 ząbki czosnku,
- marchewka,
- kawałek selera i pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- łyżka słodkiej papryki,
- 400 g brukselki,
- 3-4 ziemniaki,
- 200 g kimchi,
- sól i pieprz,
- szczypior do podania.
Składniki na zasmażkę:
- 3 łyżki masła,
- łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić drobno, a potem podsmażyć na oliwie z oliwek. W trakcie dodać łyżeczkę papryki i dalej smażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki brukselkę i lekko podsmażyć. Potem dodać jeszcze obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać 4 litrami wody i gotować, aż brukselka i ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone kimchi, a potem doprawić solą i pieprzem.
Zasmażka. Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę do uzyskania słomkowego koloru. Rozprowadzić chochlą do zupy i dodać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować zupę. Podawać posypaną posiekanym szczypiorem.
Karmelizowana brukselka
Składniki:
- 600 g brukselki,
- oliwa z oliwek,
- 200 g boczniaków,
- sól i pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki syropu klonowego.
Dodatki:
- 500 g mącznych ziemniaków,
- 50 g masła,
- 50 ml mleka,
- 100 ml śmietany kremówki,
- sól i pieprz,
- 400 g wątróbki drobiowej,
- mąka pszenna,
- sok i skórka z cytryny,
- pęczek cebuli dymki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Brukselkę obrać i pokroić na połówki. Podsmażyć na dużej patelni przez kilka minut, aż zacznie nabierać koloru z każdej strony. Potem dodać boczniaki i dalej razem smażyć. Po kilku minutach dodać sos sojowy i dokładnie wszystko wymieszać, tak aby pokrył wszystkie składniki. Czosnek wymieszać z syropem klonowym i dodać na patelnię. Ponownie wszystko dobrze wymieszać i smażyć, aż brukselka i grzyby zaczną się karmelizować.
Ziemniaki ugotować, a następnie jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę. Dodać masło, śmietanę i mleko. Dobrze wymieszać, a potem przyprawić solą i pieprzem. Wątróbkę obtoczyć w mące pszennej, a następnie usmażyć z każdej strony, na mocno rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty. Pod koniec smażenia delikatnie skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Dodatkowo jeszcze zetrzeć odrobinę skórki z cytryny i posypać posiekanym szczypiorem. Brukselkę podawać na purée, na górze ułożyć wątróbkę.
Sałatka z brukselki z chrupiącym boczkiem
Składniki:
- 400 g brukselki,
- 100 g orzechów włoskich,
- 8 cienkich plasterków boczku,
- pęczek natki pietruszki,
- mała papryczka chilli,
- bagietka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połówki cytryny,
- 50 g parmezanu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Brukselkę obrać i pokroić na paseczki. Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku. Następnie natkę pietruszki i chilli posiekać oraz połączyć wszystkie składniki. Boczek wysmażyć na patelni na małym ogniu, aż zrobi się chrupiący. Na tłuszczu po boczku podsmażyć kromki bagietki. Potem wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalać brukselkę i wymieszać. Wierzch sałatki posypać tartym parmezanem i pokruszonym boczkiem. Podawać z kromkami chrupiącej bagietki.
Zapiekana brukselka z parmezanem
Składniki:
- 600 g brukselki,
- oliwa z oliwek,
- 1/2 łyżeczki chilli,
- ząbek czosnku,
- 60 g tartego parmezanu,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- główka czosnku,
- 200 g jogurtu greckiego,
- sól i pieprz,
- cytryna.
Przygotowanie:
Brukselkę (w miarę dużą) obrać i pokroić na połówki. Potem przełożyć do miski i skropić oliwą z oliwek, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Następnie naczynie do zapiekania skropić oliwą z oliwek. Potem wymieszać parmezan z posiekanym czosnkiem i płatkami chili. Równomiernie posypać tą mieszanką naczynie do zapiekania i na tym ułożyć połówki brukselki. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.
W tym czasie zrobić sos: czosnek skropić oliwą z oliwek i w całości zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do piekarnika. Jogurt grecki wymieszać z solą, pieprzem, odrobiną skórki i soku z cytryny. Gdy czosnek się upiecze, wycisnąć go z łupinek na deskę i widelcem rozgnieść na papkę. Wymieszać z jogurtem i sos rozprowadzić na dużym talerzu. Na wierzchu ułożyć podpieczoną brukselkę.
Zobacz także:
- Kiedyś znienawidzone, dziś ukochane. Poznaj smaki, do których dorośliśmy z przepisów Patryka Galewskiego
- Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia
- Kalafior, brukselka i brokuł. Przepisy szefa kuchni
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News