Makaron ze szparagami i pesto bazyliowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- pęczek bazylii lub pietruszki lub koperku lub kolendry
- pęczek szparagów
- 2 łyżki orzeszków pinii lub pestki dyni, słonecznika
- 70 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 20 g twardego sera żółtego np. parmezan
- sok z cytryny
- sól morska i pieprz
Sposób przygotowania makaronu ze szparagami i pesto bazyliowym
- Orzeszki pinii zrumień na suchej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić.
- Pęczek wybranego zioła, orzeszki pinii, oliwę z oliwek, czosnek, ser żółty, sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia.
- Przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Jeżeli masz moździerz, możesz również jego użyć. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.
- Tak przygotowane pesto dodaj do ugotowanego wcześniej makaronu al dente.
- Połącz ze sobą składniki. Dodaj szparagi.
- Smacznego!
Zobacz także:
- Sos pesto z bazylii – dodatek do makaronu i spaghetti
- Pesto z pietruszki – polski pomysł na włoski przysmak
- Czerwone pesto - co to, jak zrobić i z czym jeść? Przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
podziel się: