Makaron ze szparagami i pesto bazyliowym - przepis na danie idealne na podróż

Makaron ze szpinakiem
fot. Getty Images/luchezar
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński udowodnił, że nie tylko można gotować prosto i szybko, ale przede wszystkim smacznie. Sprawdź jego przepis na makaron ze szparagami i pesto bazyliowym, idealny na wakacyjne wypady.

Makaron ze szparagami i pesto bazyliowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pęczek bazylii lub pietruszki lub koperku lub kolendry
    • pęczek szparagów
      • 2 łyżki orzeszków pinii lub pestki dyni, słonecznika
        • 70 ml oliwy z oliwek
          • ząbek czosnku
            • 20 g twardego sera żółtego np. parmezan
              • sok z cytryny
                • sól morska i pieprz

                  Sposób przygotowania makaronu ze szparagami i pesto bazyliowym

                  1. Orzeszki pinii zrumień na suchej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić.
                    1. Pęczek wybranego zioła, orzeszki pinii, oliwę z oliwek, czosnek, ser żółty, sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia.
                      1. Przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Jeżeli masz moździerz, możesz również jego użyć. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.
                        1. Tak przygotowane pesto dodaj do ugotowanego wcześniej makaronu al dente.
                          1. Połącz ze sobą składniki. Dodaj szparagi.
                            1. Smacznego!

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Szymon Czerwiński

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana