Kuchnia na upalne dni 

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania idealne na upały, bo podczas kanikuły jeść się nie chce, a jeść się musi:) Zapraszamy na zimne zupy i ciepłe kąski. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja na naszej stronie!

Zimna zupa, ciepły kąsek

Skadniki:

300 ml jogurtu greckiego

250 g sera bundz

200 ml soku winogronowego

200 g płatków migdałowych

6 zielonych ogórków

1 bagietka

0.5 kg agrestu

wędzona papryka suszona

świeża mięta

pieprz czarny, sól

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy w grubsze kromki, smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Po 5 minutach wyjąć kromki, posypać serem bundz wymieszanym z papryką wędzoną i ponownie wstawić do piekarnika.

Ogórki z agrestem miksujemy, dodajemy płatki migdałowe, jogurt, sok z winogron, sól, pieprz czarny, świeżą miętę. Wszystko ponownie miksujemy, doprawiamy w razie potrzeby. Schładzamy. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Zimna zupa pomidorowa, bułeczka nabita mięsem

Zupa:

100 ml octu winnego

100 ml oliwy

2 kg pomidorów

Przygotowanie:

Pomidory ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z oliwą, octem, solą, pieprzem i szczyptą cukru., odstawiamy do lodówki.

Bułeczki:

300 ml wody

200 ml oleju

150 ml mleka

75 g drożdży

40 g cukru

30 g soli

1 kg mąki

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia i porcjujemy na okrągłe bułeczki. Wypiekamy w piekarniku w temp. 170 stopni. Bułeczki wydrążamy i zabieramy się do przygotowania farszu.

Farsz:

200 g kurek

100 g sera pleśniowego

2 piersi z kurczaka

1 pęczek zielonej cebuli

Przygotowanie:

Pierś kurczaka przesmażamy na patelni, kroimy w kostkę. Kurki przesmażamy krótko na maśle, dodajemy kurczaka, cebulkę i ser. Takim farszem wypełniamy bułeczki. Zapiekamy w piekarniku i podajemy z zimną zupą pomidorową.

Zimna zupa na zakwasie, na ziemniakach

Składniki:

500 ml śmietany

300 ml zakwasu do żurku

250 g szynki wędzonej

200 ml mleka

10 ogórków małosolnych

10 jajek

5 młodych ziemniaków

3 pęczki koperku

Przygotowanie:

Zakwas zagotowujemy z małą ilością wody, dodajemy mleko i na koniec śmietanę. Schładzamy. Ogórki miksujemy i dodajemy do zimnej zupy. Na koniec koperek, sól, pieprz. Ziemniaki kroimy w skórce na plastry, przesmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy szynkę, chwilę smażymy i na koniec wybijamy jajka. Podajemy z zupą z ogórka i zakwasu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości