Zimna zupa, ciepły kąsek
Skadniki:
300 ml jogurtu greckiego
250 g sera bundz
200 ml soku winogronowego
200 g płatków migdałowych
6 zielonych ogórków
1 bagietka
0.5 kg agrestu
wędzona papryka suszona
świeża mięta
pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w grubsze kromki, smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Po 5 minutach wyjąć kromki, posypać serem bundz wymieszanym z papryką wędzoną i ponownie wstawić do piekarnika.
Ogórki z agrestem miksujemy, dodajemy płatki migdałowe, jogurt, sok z winogron, sól, pieprz czarny, świeżą miętę. Wszystko ponownie miksujemy, doprawiamy w razie potrzeby. Schładzamy. Podajemy z ciepłymi grzankami.
Zimna zupa pomidorowa, bułeczka nabita mięsem
Zupa:
100 ml octu winnego
100 ml oliwy
2 kg pomidorów
Przygotowanie:
Pomidory ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z oliwą, octem, solą, pieprzem i szczyptą cukru., odstawiamy do lodówki.
Bułeczki:
300 ml wody
200 ml oleju
150 ml mleka
75 g drożdży
40 g cukru
30 g soli
1 kg mąki
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia i porcjujemy na okrągłe bułeczki. Wypiekamy w piekarniku w temp. 170 stopni. Bułeczki wydrążamy i zabieramy się do przygotowania farszu.
Farsz:
200 g kurek
100 g sera pleśniowego
2 piersi z kurczaka
1 pęczek zielonej cebuli
Przygotowanie:
Pierś kurczaka przesmażamy na patelni, kroimy w kostkę. Kurki przesmażamy krótko na maśle, dodajemy kurczaka, cebulkę i ser. Takim farszem wypełniamy bułeczki. Zapiekamy w piekarniku i podajemy z zimną zupą pomidorową.
Zimna zupa na zakwasie, na ziemniakach
Składniki:
500 ml śmietany
300 ml zakwasu do żurku
250 g szynki wędzonej
200 ml mleka
10 ogórków małosolnych
10 jajek
5 młodych ziemniaków
3 pęczki koperku
Przygotowanie:
Zakwas zagotowujemy z małą ilością wody, dodajemy mleko i na koniec śmietanę. Schładzamy. Ogórki miksujemy i dodajemy do zimnej zupy. Na koniec koperek, sól, pieprz. Ziemniaki kroimy w skórce na plastry, przesmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy szynkę, chwilę smażymy i na koniec wybijamy jajka. Podajemy z zupą z ogórka i zakwasu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN