C: Kuchnia tajska słynie z pysznych, orientalnych dań. Tajskie potrawy są zawsze dobrze przyprawione - często miesza się ze sobą różne smaki, na przykład słodki i ostry. Krewetki tajskie są bardzo popularnym składnikiem dań z tamtej części świata. Możemy je przygotować według oryginalnych przepisów, ale też trochę poeksperymentować i zrobić na przykład swojskie szaszłyki z krewetkami.
Makaron z krewetkami po tajsku
Krewetki po tajsku z makaronem to świetny pomysł na oryginalny obiad lub romantyczną kolację. Przygotowanie tego dania nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Żeby przygotować potrawę będziemy potrzebować:
· 30 dag krewetek,
· 1 opakowanie makaronu ryżowego,
· kawałek imbiru,
· 1 szalotka,
· 1 łyżka sosu rybnego,
· 1 ½ szklanki mleczka kokosowego,
· 1 łyżeczka kurkumy,
· ½ szklanki soku z limonki,
· szczypta cukru brązowego,
· 1 łyżeczka ostrej papryki,
· 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia.
Przygotowanie:
1. Krewetki obieramy i dokładnie myjemy.
2. Imbir i szalotkę kroimy na drobne kawałki.
3. Rozgrzewamy olej sezamowy na patelni. Dodajemy posiekany imbir, szalotkę, ostrą paprykę i przez kilka minut smażymy.
4. Do patelni wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy sok z limonki, cukier, kurkumę oraz sos rybny.
5. Dodajemy krewetki i smażymy je do czasu, aż będą różowe.
6. Gotujemy chiński makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
7. Wykładamy makaron na patelnię, całość mieszamy. Smacznego.
8. Makaron ryżowy z krewetkami po tajsku ma wyrazisty smak, który przypadnie do gustu miłośnikom orientalnej kuchni. Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym i makaronem zaskoczą oryginalnym smakiem wszystkich domowników.
Curry z krewetkami po tajsku
Tajskie curry z krewetkami to kolejna z propozycji podania krewetek. Najpopularniejsze jest danie gaeng phed goong , czyli krewetki z czerwonym curry . Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to:
· 30 dag krewetek,
· 1 szklanka mleka kokosowego,
· 1 szalotka,
· 2 ząbki czosnku,
· 3-4 łyżki pasty curry,
· 1 łyżka sosu rybnego,
· 1 łyżka ostrej papryki,
· 1 łyżeczka kminu,
· 1 łyżka cukru brązowego,
· skórka z limonki,
· 1 łyżka oleju,
· garść świeżej bazylii,
· garść świeżej kolendry.
Przygotowanie:
1. Obieramy i myjemy krewetki.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy drobno posiekaną kolendrę i ostrą paprykę.
3. Krewetki dokładnie nacieramy marynatą.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną na drobne kawałki szalotkę oraz kmin i podsmażamy przez kilka minut.
5. Dodajemy pastę curry i smażymy dodatkowe kilka minut.
6. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy skórkę limonki, sos rybny, cukier, bazylię i pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
7. Dodajemy krewetki w marynacie i dusimy całość przez następne 5 minut.
8. Na koniec posypujemy danie świeżą kolendrą i przekładamy na talerze. Smacznego!
Inną propozycją podania jest tajskie zielone curry z krewetkami . Wystarczy zamiast czerwonego curry dodać zielone. Zielone curry z krewetkami przypadnie do gustu osobom, które lubią ostre przyprawy.
Krewetki po tajsku z ryżem
Krewetki z ryżem po tajsku to sposób na szybkie, smaczne danie w stylu orientalnym. Najlepiej do przygotowania tej potrawy użyć ryżu jaśminowego albo basmati. Żeby lekko urozmaicić potrawę, do ryżu dodajemy warzywa. Składniki potrzebne do przygotowania krewetek z ryżem to:
· 4 królewskie krewetki,
· 1 opakowanie ryżu basmati,
· 2 łyżki sosu rybnego,
· 1 szklanka groszku z puszki,
· 1 szklanka czerwonej fasolki,
· 1 cytryna,
· 2 łyżki brązowego cukru,
· 1 łyżka ostrej papryki,
· 2 łyżeczki kurkumy,
· kawałek imbiru,
· garść świeżej bazylii,
· 1 łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w garnku według przepisu na opakowaniu.
2. Gdy ryż jest ugotowany, dodajemy kurkumę i mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, by ryż przesiąknął przyprawą i wchłonął resztę wody
3. Do garnka z ryżem dodajemy odcedzony groszek i czerwoną fasolkę.
4. Krewetki czyścimy, dokładnie myjemy i osuszamy.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy krewetki, wlewamy sos rybny, dodajemy brązowy cukier, bazylię, ostrą paprykę i imbir, smażymy przez około 2-3 minuty.
6. Krewetki w przyprawach dodajemy do ryżu z warzywami i przekładamy na talerze. Smacznego!
Krewetki z grilla po tajsku
Kolejną z propozycji są krewetki po tajsku z boczkiem przyrządzone na grillu. Można je przygotować w formie smacznych szaszłyków. Dzięki połączeniu słodkich i ostrych smaków danie jest oryginalne i wyraziste. Składniki potrzebne do przygotowania potrawy to:
· 30 dag krewetek,
· 20 dag boczku,
· 1 cebula,
· 1 papryka czerwona,
· 3 jabłka,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· kawałek imbiru,
· 1 łyżeczka chilli.
Przygotowanie:
1. Krewetki czyścimy i myjemy.
2. W miseczce mieszamy drobno posiekany imbir, chilli i sos sojowy. Marynujemy krewetki i odstawiamy na kilkanaście minut.
3. Boczek, jabłka, paprykę i cebulę kroimy na kawałki.
4. Na patyczki do grilla nadziewamy kolejno zamarynowane krewetki, boczek, jabłka, paprykę i cebulę.
5. Szaszłyki grillujemy około 10-15 minut. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN