Kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków podawane z sosem prosto od Cristiny Catese

Kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków
Kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała fenomenalne dania z boczniakami. Grzyby te są bogatym źródłem ważnych mikroelementów, a wegetarianie chętnie wykorzystują je w kuchni. Sprawdź, jak przyrządzić kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków w sosie bazyliowo-jogurtowym. 

Kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków podawane z sosem - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • grzyby boczniaki 600 g
    • 120 g mąki
      • jajka 2
        • bułka tarta 150 g
          • Parmigiano Reggiano 50
            • migdały bez skóry 3 łyżki
              • łyżeczka czosnku w proszku
                • olej do smażenia

                  Składniki na sos:

                  • jogurt grecki 250 g
                    • oliwa z oliwek extra virgin 2 łyżki stołowe
                      • bazylia pęczek
                        • świeża papryka chili
                          • sól i pieprz

                            Sposób przygotowania

                            1. Zacznij od oczyszczenia grzybów: za pomocą kuchennej ściereczki przetrzyj powierzchnię kapeluszy i trzonu, aby usunąć zanieczyszczenia. Następnie małym nożem oddziel trzony od nóżki i w razie potrzeby przetrzyj ściereczką kapelusze i wewnętrzne skrzela, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
                              1. Jajka ubić ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
                                1. Migdały uprażyć, a następnie grubo posiekać.
                                  1. Wymieszaj bułkę tartą z migdałami, startym parmezanem i czosnkiem w proszku.
                                    1. Grzyby zanurzać najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w aromatyzowanej bułce tartej, dzięki czemu dobrze się przykleją. Kontynuować do momentu wykorzystania wszystkich składników.
                                      1. Na patelni rozgrzać olej i smażyć po kilka kotletów na raz, przyrumieniając je równomiernie z obu stron.
                                        1. Olej powinien mieć temperaturę 170-175°C.
                                          1. Kotlety odsączamy na papierowych ręcznikach i doprawiamy solą i pieprzem.
                                            1. Sos: jogurt wymieszać z oliwą, doprawić solą, pieprzem i listkami bazylii, dodać papryczkę chili do smaku.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Cristina Catese

                                              Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana