Kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków podawane z sosem prosto od Cristiny Catese

Kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków
Kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała fenomenalne dania z boczniakami. Grzyby te są bogatym źródłem ważnych mikroelementów, a wegetarianie chętnie wykorzystują je w kuchni. Sprawdź, jak przyrządzić kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków w sosie bazyliowo-jogurtowym. 

Kotlety panierowane z migdałami i parmezanem z boczniaków podawane z sosem - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • grzyby boczniaki 600 g
  • 120 g mąki
  • jajka 2
  • bułka tarta 150 g
  • Parmigiano Reggiano 50
  • migdały bez skóry 3 łyżki
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • jogurt grecki 250 g
  • oliwa z oliwek extra virgin 2 łyżki stołowe
  • bazylia pęczek
  • świeża papryka chili
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od oczyszczenia grzybów: za pomocą kuchennej ściereczki przetrzyj powierzchnię kapeluszy i trzonu, aby usunąć zanieczyszczenia. Następnie małym nożem oddziel trzony od nóżki i w razie potrzeby przetrzyj ściereczką kapelusze i wewnętrzne skrzela, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
  2. Jajka ubić ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
  3. Migdały uprażyć, a następnie grubo posiekać.
  4. Wymieszaj bułkę tartą z migdałami, startym parmezanem i czosnkiem w proszku.
  5. Grzyby zanurzać najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w aromatyzowanej bułce tartej, dzięki czemu dobrze się przykleją. Kontynuować do momentu wykorzystania wszystkich składników.
  6. Na patelni rozgrzać olej i smażyć po kilka kotletów na raz, przyrumieniając je równomiernie z obu stron.
  7. Olej powinien mieć temperaturę 170-175°C.
  8. Kotlety odsączamy na papierowych ręcznikach i doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Sos: jogurt wymieszać z oliwą, doprawić solą, pieprzem i listkami bazylii, dodać papryczkę chili do smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!