Korzenne brownie ze śliwkami - deser na wzmocnienie odporności z przepisu Andrzeja Polana

ciasto czekoladowe brownie
Korzenne brownie ze śliwkami
Źródło: Westend61/Getty Images
Pyszny, owocowy deser, który wzmocni odporność? Koniecznie wypróbuj korzennego brownie ze śliwkami Andrzeja Polana, który przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Tego smaku nie zapomnisz na długo.

Korzenne brownie ze śliwkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g masła
  • przyprawa do grzańca lub goździki, imbir, ziele angielskie, pieprz czarny
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 140 g mąki
  • 500 g śliwki

Sposób przygotowania korzennego brownie ze śliwkami

  • Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy czekolady i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Białka ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier drobny i na koniec żółtka.
  • Jajka łączymy z masłem czekoladowym, dodajemy mąkę ze szczyptą soli.
  • Śliwki drylujemy, układamy na dnie tortownicy, zalewamy ciastem i pieczemy w piekarniku temp. 160 stopni około 35 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości