Korzenne brownie ze śliwkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g masła
- przyprawa do grzańca lub goździki, imbir, ziele angielskie, pieprz czarny
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 140 g mąki
- 500 g śliwki
Sposób przygotowania korzennego brownie ze śliwkami
- Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy czekolady i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Białka ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier drobny i na koniec żółtka.
- Jajka łączymy z masłem czekoladowym, dodajemy mąkę ze szczyptą soli.
- Śliwki drylujemy, układamy na dnie tortownicy, zalewamy ciastem i pieczemy w piekarniku temp. 160 stopni około 35 minut.
Zobacz także:
- Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe
- Brownie z garam masalą. Prosty przepis na rozgrzewający deser
- Brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą. Idealnie sprawdzi się na jesienne przyjęcia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Westend61
podziel się: