Napój ten najpopularniejszy był w starożytności. Były to wina, które dodatkowo dosładzano i przyprawiano.
Krótka historia hipokrasu
Szczyt jego popularności przypada na średniowiecze. W tym czasie nie tylko elita i szlachta lubowały się w tym trunku, ale był on ogólnodostępny. Dawniej najpopularniejszą metodą słodzenia był cukier - zwłaszcza wśród ludzi zamożnych. Miodem hipokras słodziła przede wszystkim uboższa ludność, ale to właśnie ta forma jest dzisiaj najpopularniejsza. Współcześnie jest on niemal zapomniany, jednak we Francji wciąż można kupić oryginalny napój, który używany jest przede wszystkim jako składnik sosów lub aperitif.
Hipokras - przepis krok po kroku
Składniki:
- białe wytrawne wino - 1 butelka,
- miód - 300g,
- imbir - 1 korzeń,
- cynamon - 1 łyżka,
- kminek - 1,5 łyżki,
- pieprz - 1 łyżeczka,
- kardamon - 1 łyżeczka,
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,
- goździki - 5.
Sposób przygotowania:
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
- Wino przelać do garnka, dodać miodu i zagrzać. Nie wolno doprowadzić do wrzenia.
- Do ciepłego wina dodać wszystkie przyprawy. Podgrzewać, aż miód się roztopi.
- Kiedy całość się połączy, płyn zdjąć z ognia. Odstawić na dobę w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie zlać płyn przefiltrowując go przez sitko lub gazę. Całość przelać do butelki i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu na miesiąc. Po tym czasie hipokras jest gotowy do spożycia.
Smacznego!
Zobacz wideo: Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Zobacz także:
- Niebieskie wino - jak powstaje i jak smakuje?
- Jakie są rodzaje wina? Białe, różowe, czerwone – czym się różnią? Jakie rodzaje ma wino porto?
- Im starsze, tym lepsze? Cała prawda o winach włoskich. Jakie wybrać, by nam smakowało?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: MilenaKatzer/Getty Images