Gulasz z boczniaków i papryki z gnocchami
Składniki na gulasz z boczniaków i papryki z gnocchami
- 1 kg ziemniak gotowany w łupinie
- 100 g mąka pszenna najlepiej typu 00
- 1 jajko
- sól, pieprz biały
- świeża szałwia
- 400g boczniaki
- 400 g papryka zielona i żółta
- 2 papryczki chilli
- 1 szt. cebula czerwona
- masło klarowane
- papryka słodka czerwona
- kurkuma
- 2 szt. ser mozzarella w zalewie
- natka pietruszki
Przygotowanie gulaszu z boczniaków i papryki z gnocchami
Jeszcze gorące ziemniaki obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę i od razu łączymy z mąką, jajkiem, przyprawami i siekaną szałwią. Odstawiamy zawinięte ciasto w folię na 20 minut, rwiemy po małej porcji i toczymy na widelcu, nadając klusce charakterystyczne prążki.
Boczniaki, paprykę skrapiamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, temp. 160 stopni, czas około 25 minut. Kiedy tylko blaszki boczniaków zaczną nam się przyrumieniać, wyjmujemy z piekarnika, przestudzamy i rwiemy na cienkie paski.
Na maśle przesmażamy cebulę oraz pokrojoną ostrą paprykę, dodajemy paprykę w proszku, kurkumę, obraną ze skóry paprykę, następnie boczniaki. W razie potrzeby podlewamy niedużą ilością wody z gotowania klusek.
Gulasz łączymy z gnochcami, posypujemy natką i pokrojoną w plasterki mozzarellą.
Gulasz węgierski w papryce czerwonej
Składniki na gulasz węgierski w papryce czerwonej
- 1 kg wołowina łopatka pokrojona w kostkę
- 3 łyżki smalec
- papryka słodka mielona, kminek mielony
- sól, pieprz czarny
- 500 g cebula
- 6 szt. papryka czerwona
- 1 ostra papryka pokrojona wraz z pestkami
- 200 ml passata pomidorowa
- 4 szt ziemniaki
- 100 g zacierki
- 200 g tarty ser żółty
W rondlu rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną cebulę.
Mięso oprószamy pieprzem, solą, delikatnie mąką i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Podlewamy bulionem i wszystko przekładamy do rondla z cebulą. Dodajemy ziemniaki i bulion. Gotujemy około 40 minut, dodajemy zacierki, przyprawy. Dusimy do momentu, aż zacierki będą miękkie, a sos zgęstnieje.
Papryki przekrawamy na pół, w każdą wkładamy porcję gulaszu, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż papryka nam się podpiecze i ser zarumieni.
Gulasz jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami
Składniki na gulasz jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami
- 1/2 szkl. kasza jaglana
- 1 szkl. bulion warzywny
- 400 g fasola biała z puszki
- 2 szt. cebula
- 150 g pieczarki małe
- 1 szt. rzodkiew biała
- 1 mały chleb wiejski
- 4 szt. ziemniaki
- olej rzepakowy
- kminek mielony, cząber, sól, pieprz czarny
- rozmaryn świeży
- 2 szt. zielona papryka ostra
- 1 pasta paprykowa
- świeża natka pietruszki, świeży lubczyk
Przygotowanie gulaszu jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami
Kaszę wrzucamy na gotujący bulion, dodajemy 2 łyżki oleju i gotujemy około 2 minut. Zmniejszamy moc palnika do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i po 20 minutach kaszę przekładamy do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodajemy świeży rozmaryn, ostrą paprykę i pozostałe przyprawy, wszystko miksujemy blenderem na gładką prawie masę.
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy po chwili pieczarki, a kiedy tylko lekko nam się cebula zezłoci i pieczarki również, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i białą rzepę. Podlewamy delikatnie bulionem , dusimy do miękkości warzyw i dodajemy fasolę. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy zmiksowaną kaszą gryczaną z przyprawami.
Chleb smarujemy olejem i obsmażamy na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Smarujemy pastą paprykową i kładziemy plasterek koziego sera. Podajemy od razu wszystko posypane natką pietruszki i lubczykiem.
Zobacz też:
Jak osłodzić dzieciom ferie? Ulubione przepisy z bitą śmietaną zdradza Sebastian Olma
Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski
Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Lilechka75/Getty Images