Budyń jaglany o smaku truskawkowym
Zobacz też: Kuchnia hiszpańska bez tajemnic >>>
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej
- Mleko kokosowe
- 500 g truskawek
- Miód
Przygotowanie:
- Kaszę wyprażyć w suchym garnku, następnie przepłukać pod bieżącą wodą.
- Gotować podlewając mlekiem kokosowym.
- Odłożyć osiem truskawek do dekoracji resztę zmiksować na gładki sos.
- Trzy czwarte sosu dodać do gotowania kaszy.
- Kaszę gotować aż się rozgotuje.
- Następnie zmiksować blenderem, dolać więcej mleka kokosowego aż uzyska konsystencję lejącego się budyniu.
- Dosłodzić miodem i przelać do szklaneczek.
- Wierzch polać sosem i udekorować odłożonymi truskawkami.
Truskawkowa galaretka
Zobacz też: Wino z dzikiej róży – właściwości, proporcje, przepis >>>
Składniki:
- 600 g truskawek
- 150 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny
Przygotowanie:
- Około dziesięciu truskawek pokroić w kostkę.
- Resztę razem z wodą i miodem zmiksować.
- Zagotować mieszankę razem z agarem cały czas mieszając przez około 5 minut (jeśli używamy żelatyny, wystarczy podgrzać mieszankę, wyłączyć i rozpuścić ją w płynie).
- Galaretkę przelać do szklaneczek i posypać pokrojonymi truskawkami.
- Ostawić do zastygnięcia.
Kisiel rabarbarowo-truskawkowy
Zobacz też: Jak podawać brukiew? Najciekawsze przepisy >>>
Składniki:
- 300 g truskawek
- 200 g rabarbaru
- 200 ml wody
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka kuzu lub skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Truskawki i rabarbar gotować z wodą i miodem aż owoce się zaczną rozlatywać.
- Kuzu lub skrobię wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.
- Dodać do gotujących się owoców i wymieszać dokładnie.
- Gotować jeszcze przez chwilę i podawać.
Sezamki
Składniki:
- 100 g jasnego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Sezam podprażyć na patelni aż nabierze złotego koloru.
- Dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na papier do pieczenia i rozsmarować, przykryć drugim papierem i rozwałkować na cienki placek.
- Jeszcze ciepły pokroić na dowolne kształty.
Warzywa smażone w cieście ciecierzycowym
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- Sól i pieprz
- Ciasto
- 500 g mąki z ciecierzycy
- Około 500 ml wody gazowanej
- 0,5 łyżeczki świeżych listków tymianku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 700 ml oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Warzywa pokroić, podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem.
- Mąkę wymieszać z przyprawami a następnie z wodą aż powstanie gęste klejące ciasto.
- Rozgrzać olej, warzywa zanurzać w cieście i smażyć w oleju.
Prażony słonecznik z sosem sojowym
Składniki:
- 300 g łuskanych nasion słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Słonecznik wyprażyć na suchej patelni, gdy nabierze ładnego złotego koloru dodać sos sojowy.
- Szybko wymieszać aby sos pokrył każde nasiono.
- Odstawić do ostygnięcia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: