Ekstremalnie szybkie i zdrowe: sezamki, budyń i galaretka

Jak sam przyznał - Piotr Kucharski tak szybkich przepisów jeszcze nigdy nie przygotował. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zdrowe wersje: budyniu, galaretki, kisielu, sezamków, smażonych warzyw i prażonego słonecznika. W skrócie: smacznie i zdrowo!

Budyń jaglany o smaku truskawkowym

Zobacz też: Kuchnia hiszpańska bez tajemnic >>>

Składniki:

Przygotowanie:

  • Kaszę wyprażyć w suchym garnku, następnie przepłukać pod bieżącą wodą.
  • Gotować podlewając mlekiem kokosowym.
  • Odłożyć osiem truskawek do dekoracji resztę zmiksować na gładki sos.
  • Trzy czwarte sosu dodać do gotowania kaszy.
  • Kaszę gotować aż się rozgotuje.
  • Następnie zmiksować blenderem, dolać więcej mleka kokosowego aż uzyska konsystencję lejącego się budyniu.
  • Dosłodzić miodem i przelać do szklaneczek.
  • Wierzch polać sosem i udekorować odłożonymi truskawkami.

Truskawkowa galaretka

Zobacz też: Wino z dzikiej róży – właściwości, proporcje, przepis >>> 

Składniki:

  • 600 g truskawek
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny

Przygotowanie:

  • Około dziesięciu truskawek pokroić w kostkę.
  • Resztę razem z wodą i miodem zmiksować.
  • Zagotować mieszankę razem z agarem cały czas mieszając przez około 5 minut (jeśli używamy żelatyny, wystarczy podgrzać mieszankę, wyłączyć i rozpuścić ją w płynie).
  • Galaretkę przelać do szklaneczek i posypać pokrojonymi truskawkami.
  • Ostawić do zastygnięcia.

Kisiel rabarbarowo-truskawkowy

Zobacz też: Jak podawać brukiew? Najciekawsze przepisy >>> 

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kuzu lub skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Truskawki i rabarbar gotować z wodą i miodem aż owoce się zaczną rozlatywać.
  • Kuzu lub skrobię wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.
  • Dodać do gotujących się owoców i wymieszać dokładnie.
  • Gotować jeszcze przez chwilę i podawać.

Sezamki

Składniki:

  • 100 g jasnego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • Sezam podprażyć na patelni aż nabierze złotego koloru.
  • Dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć na papier do pieczenia i rozsmarować, przykryć drugim papierem i rozwałkować na cienki placek.
  • Jeszcze ciepły pokroić na dowolne kształty.

Warzywa smażone w cieście ciecierzycowym

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • Sól i pieprz
  • Ciasto
  • 500 g mąki z ciecierzycy
  • Około 500 ml wody gazowanej
  • 0,5 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 700 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:

  • Warzywa pokroić, podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem.
  • Mąkę wymieszać z przyprawami a następnie z wodą aż powstanie gęste klejące ciasto.
  • Rozgrzać olej, warzywa zanurzać w cieście i smażyć w oleju.

Prażony słonecznik z sosem sojowym

Składniki:

  • 300 g łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  • Słonecznik wyprażyć na suchej patelni, gdy nabierze ładnego złotego koloru dodać sos sojowy.
  • Szybko wymieszać aby sos pokrył każde nasiono.
  • Odstawić do ostygnięcia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!