Korzenne ciasto dyniowe - przepis
- 350g puree dyniowego
- 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3 jajka „0”
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ziaren wanilii
- 2 szklanki śmietany 30% (400g)
- 400 g sera Philadelphia lub śniadaniowego
- 200g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z ½ pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- 1 szklanka białej czekolady
- 1 szklanka orzechów pistacjowych
- 200 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij w mikserze na puszystą masę. Następnie dodaj szklankę cukru brązowego i dalej ubijaj. Masa zacznie zmieniać kolor na jasno żółty, wówczas małym strumieniem – zacznij dodawać olej roślinny. Nie przestawaj ubijać.
- Uprażone wcześniej orzechy przełóż do misy blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki. Możesz również posiekać je na desce. Wówczas będziesz mieć większą kontrolę na ich rozmiarem.
- Do miski przesiej przez sito mąkę. Dodaj wszystkie suche składniki takiej jak: sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, orzechy. Połącz łyżką wszystkie składniki.
- Do ubijających się jaj z cukrem oraz olejem dodaj ziarna wanilii. Następie zacznij powoli dodawać łyżka po łyżce suche składniki z miski. Kontynuuj, aż składniki będą razem połączone. Nie przestawaj ubijać.
- Puree z dyni dodaj do ciasta. Dokładnie połącz ze sobą składniki używając packi lub łyżki.
- Tortownicę wysmaruj masłem. Następnie dodaj przygotowane ciasto.
- Piec należy w piekarniku (góra i dół) w temp. 150 st. C. Jeżeli ciasto zacznie przypalać się z góry – zabezpiecz je folią aluminiową. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Następnie nożem do chleba przekrój je na dwie części.
- Masę, którą przełożymy i udekorujemy ciasto przygotowujemy dopiero, gdy nasze ciasto dyniowe będzie ostudzone.
- Do dzieży miksera wlej śmietanę i ubij na sztywno razem z sokiem oraz skórką z pomarańczy. Dodaj również cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj ser Philadelphia oraz mascarpone. Połącz razem składniki.
- Wystudzone ciasto przełóż porcją przygotowanego kremu. Następnie cały tort udekoruj masą.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Uważaj, aby nie dostała się nawet kropla wody. Następnie każdą truskawkę zamocz w czekoladzie i odłóż do czasu, aż czekolada zastygnie.
- Ciasto posyp orzechami.
Dyniowe kopytka z masłem szałwiowym - przepis
- 200 g ziemniaków ugotowanych i rozdrobnionych
- 100 g puree z dyni hokkaido
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- świeże liście szałwii
- 200 g masła
- 200 g boczku w plastrach
- Gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Puree z dyni oraz ziemniaków przełóż do miseczki, dodaj mąkę partiami i cały czas mieszaj. Ilość dodanej mąki zależy od ilości wody w dyni i ziemniakach. Dodaj sól i dokładnie rozgnieć ciasto. Ugniataj i dodawaj mąkę do chwili, aż ciasto przestanie się kpić go dłoni.
- Ciasto podziel na mniejsze porcje. Blat kuchenny oprósz mąką i rób z kawałków ciasta małe kuleczki. Następnie za pomocą nitki nadaj im wygląd małych dyń.
- Gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię. Następnie odczekaj minutę.
- Na patenie rozpuść masło dodaj liście szałwii poczekaj do chwili, aż szałwia będzie przysmażona. Następnie dodaj kluseczki i smaż do chwili, aż będą rumiane.
- Podawaj z masłem i szałwią.
Grzanki z pieczona dynią serem ricotta i prażonymi pestkami - przepis
- 400 g pieczonej dyni hokkaido
- 100 g sera ricotta
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie kiełków
- 100 g prażonego słonecznika
- Sól i pieprz
- Duży dobry chleb żytni na zakwasie (1,5 kg)
- Płatki soli Malton
- Oliwa z oliwek
- Kwiaty jadalne kolorowe
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój na grusze kawałki przypominając kostkę. Następnie polej oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piecu w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
- Na patelni rozgrzej masło i grilluj grzanki z pieczywa, aż będą chrupiące. Na grzankę wyłóż ricottę. Ułóż pieczoną dynię. Oprósz sola i pieprzem. Całość polej miodem i udekoruj kiełkami.
Pasta z pieczonej dyni - przepis
Składniki:
- 400 g pieczonej dyni hokkaido
- 4 papryki czerwone pieczone
- 1 cebula biała
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- Sól i pieprz
Dodatki:
- 1 duży bochenek chleba na zakwasie – ile?
- Kiełki rzodkiewki
- Prażone pestki dyni
Sposób przygotowania:
- Dynię podziel na mniejsze kawałki, wyłóż na papier do pieczenia razem z czosnkiem w ząbkach oraz papryką. Składniki olej oliwą z oliwkę i wstaw do pieca na 180 stopni na 40 minut.
- Usuń skórkę z papryki i dyni. Przełóż do naczynia. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na patelni, aż zyska pięknego koloru. Dodaj do dyni.
- Pieczone warzywa wystudzić należy, następnie blendujemy na gładką masę. Dodaj przyprawy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serwuj schłodzone na pieczywo.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: