Materiał promocyjny

Aromatyczne szaszłyki z krewetek, a może...

... żeberka z grilla z miodem i musztardą lub włoska sałata wiosenna z jajami przepiórczymi? Na co macie ochotę? Zobaczcie, co przygotował kucharz Robert Sowa. Przygotujcie potrawy według jego przepisów!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Włoska sałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi

Składniki dla 4 osób:

8 ugotowanych i przekrojonych na pół jajek przepiórczych

2 obrane, pokrojone w słupki ogórki bez gniazd nasiennych

4 przekrojone na pół pomidory koktajlowe

4 pokrojone w plastry rzodkiewki

1 pokrojona w piórka czerwona cebula

1 pęczek szczypiorku

½ pęczka pietruszki

½ pęczka koperku

1 duża łyżka musztardy sarepskiej

1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego

1 łyżka prażonych, lekko solonych pestek słonecznika

Przygotowanie:

Sos przyrządzić zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć na przemian wszystkie warzywa: ogórka, pomidory i rzodkiewki, udekorować jajkami i czerwoną cebulą, posypać posiekanymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem, następnie posypać pestkami słonecznika, polać sosem sałatkowym i podawać.

Aromatyczne żeberka z grilla z miodem i musztardą

Składniki dla 4 osób:

1 kg chudych żeberek wieprzowych

5 łyżek marynaty płynnej pikantnej

1 łyżka musztardy rosyjskiej

2 łyżki miodu lipowego

1 pęczek obranej i pokrojonej włoszczyzny

1l rosołu z kury Kucharek

½ szklanki oleju rzepakowego

4 łyżki chrzanu tartego

1 mały słoik ogóreczków konserwowych

Przygotowanie:

Umyte i osuszone żeberka podsmażyć w rondlu z każdej strony, dodać włoszczyznę, zalać rosołem z kury i dusić do miękkości. Następnie ostudzić, natrzeć pikantną marynatą połączoną z miodem i musztardą. Tak przygotowane żeberka grillować na średnio nagrzanym grillu po 10 minut, aż będą przyrumienione z każdej strony, a w środku soczyste. Gotowe żeberka podawać z mini ogóreczkami i tartym chrzanem.

Aromatyczne szaszłyki z krewetek z czarnymi i zielonymi oliwkami

Składniki dla 4 osób:

20 dużych krewetek Black Tiger

8 oliwek zielonych

8 oliwek czarnych

½ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki przyprawy do gilla

2 ząbki czosnku

4 cząstki cytryny

1 pęczek kolendry

Przygotowanie:

Przyprawę grill klasyczny połączyć z oliwą z oliwek. Umyte i osuszone krewetki przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, delikatnie wymieszać. Zamarynowane krewetki i oliwki nadziewać na przemian na szpadki do szaszłyków w następujący sposób: krewetka, oliwka czarna, krewetka, oliwka zielona, krewetka, oliwka czarna, krewetka, oliwka zielona, krewetka, czyli po 5 krewetek i po 2 oliwki każdego koloru na każdej szpadce. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, aż krewetki się zaróżowią. Tak przygotowane szaszłyki z krewetek podawać ze świeżo siekaną kolendrą i cząstkami cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości