Zdjęcie: Michał Wargin / East News
Sałata z cykorii z serem gorgonzola
Składniki:
200 g cykorii czerwonej
100 g sera gorgonzola
50 g orzechów
100 ml miodu
100 g malin
Gruszka w syropie
100 g rukoli
Sól, cukier
Przygotowanie:
Cykorię płuczemy, rozkładamy na talerzu, posypujemy kawałeczkami sera gorgonzola po całości, orzechy karmelizujemy w miodzie, odstawiamy do wystygnięcia, po czym też posypujemy po cykorii.
Maliny blendujemy z cukrem i bardzo małą ilością oliwy. Na środku układamy pokrojoną gruszkę, dekorujemy rukolą.
Tatar z tuńczyak na carpaccio z burak w rumie
Składniki:
200 g fileta z tuńczyka
20 g imbiru marynowanego
3 ząbki czosnku
20 g świeżej kolendry
20 ml oliwy z oliwek
3 buraki
50 ml rumu
50 g sezamu
Sól
Pieprz
1 cytryna
50 ml sosu słodko kwaśnego
Przygotowanie:
Tuńczyka siekamy w drobną kosteczkę, imbir i kolendrę również. Czosnek zcieramy na tarce, wszystko mieszamy dodając sól, pieprz i oliwę. Odstawiamy na 1 godz. Buraki gotujemy w całości z solą, cukrem i rumem. Gotujemy aż będą miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia, obieramy ze skóry. Buraczki kroimy na cienkie plastry i rozkładamy na talerzu w okrąg, polewamy sosem tao tao. Na środku talerza układamy tuńczyka. Można użyć do tego ringu. Wszystko posypujemy sezamem, oraz cytryna do dekoracji.
Pieczona kaczka z kluseczkami szpinakowo bazyliowymi
Składniki:
1 słoik żurawiny
2 pomarańcze
4 jabłka
Sól
Pieprz
50 g majeranku
100 ml czerwonego wina
4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kaczkę marynujemy czosnkiem, sól, pieprz, majeranek, jabłka i pomarańcze, pieczemy 1,5 godz. Po 40 minut z każdej strony. Jabłka wydrążamy i w środek dodajemy żurawinę.
Sos do kaczki
Wino+ żurawina
Ciasto na kluski
0,5 kg mąki typ 550
200 g szpinaku
100 ml letniej wody
4 jajka
50 ml oleju
Sól
Przygotowanie:
Szpinak blanszujemy na maśle, blendujemy z wodą, jajkami, olejem, dodajemy mąki i zagniatamy. Odstawiamy gotowe ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę. Przygotowanie kluseczek - jak kopytka, tylko bardzo malutkie.
Mus czekoladowo wiśniowy
1 litr śmietany 36%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
250 g cukru pudru
5 listków świeżej mięty
posypka perełki
50 g wiśni mrożonych
Przygotowanie:
Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno dodając cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli na parze, odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę dodajemy do ubitej śmietany bardzo wolno mieszając, wiśnie mrożone zagotować i dodać cukier 50g. Zimne wiśnie porozkładać w kieliszki do wina. Mus ułożyć na wiśnie, dekorujemy to posypką i listkami mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN