Materiał promocyjny

Anna Korcz z mężem w kuchni

Anna Korcz jest przede wszystkim aktorką, a dopiero potem wedding-planerką. Posiada zmysł estetyczny, smacznie gotuje. W kuchni Dzień Dobry TVN razem z mężem Pawłem Pigoniem przygotowała sałatę z cykorią, tatar z tuńczyka oraz pieczoną kaczkę.

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Sałata z cykorii z serem gorgonzola

Składniki:

200 g cykorii czerwonej

100 g sera gorgonzola

50 g orzechów

100 ml miodu

100 g malin

Gruszka w syropie

100 g rukoli

Sól, cukier

Przygotowanie:

Cykorię płuczemy, rozkładamy na talerzu, posypujemy kawałeczkami sera gorgonzola po całości, orzechy karmelizujemy w miodzie, odstawiamy do wystygnięcia, po czym też posypujemy po cykorii.

Maliny blendujemy z cukrem i bardzo małą ilością oliwy. Na środku układamy pokrojoną gruszkę, dekorujemy rukolą.

Tatar z tuńczyak na carpaccio z burak w rumie

Składniki:

200 g fileta z tuńczyka

20 g imbiru marynowanego

3 ząbki czosnku

20 g świeżej kolendry

20 ml oliwy z oliwek

3 buraki

50 ml rumu

50 g sezamu

Sól

Pieprz

1 cytryna

50 ml sosu słodko kwaśnego

Przygotowanie:

Tuńczyka siekamy w drobną kosteczkę, imbir i kolendrę również. Czosnek zcieramy na tarce, wszystko mieszamy dodając sól, pieprz i oliwę. Odstawiamy na 1 godz. Buraki gotujemy w całości z solą, cukrem i rumem. Gotujemy aż będą miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia, obieramy ze skóry. Buraczki kroimy na cienkie plastry i rozkładamy na talerzu w okrąg, polewamy sosem tao tao. Na środku talerza układamy tuńczyka. Można użyć do tego ringu. Wszystko posypujemy sezamem, oraz cytryna do dekoracji.

Pieczona kaczka z kluseczkami szpinakowo bazyliowymi

Składniki:

1 słoik żurawiny

2 pomarańcze

4 jabłka

Sól

Pieprz

50 g majeranku

100 ml czerwonego wina

4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kaczkę marynujemy czosnkiem, sól, pieprz, majeranek, jabłka i pomarańcze, pieczemy 1,5 godz. Po 40 minut z każdej strony. Jabłka wydrążamy i w środek dodajemy żurawinę.

Sos do kaczki

Wino+ żurawina

Ciasto na kluski

0,5 kg mąki typ 550

200 g szpinaku

100 ml letniej wody

4 jajka

50 ml oleju

Sól

Przygotowanie:

Szpinak blanszujemy na maśle, blendujemy z wodą, jajkami, olejem, dodajemy mąki i zagniatamy. Odstawiamy gotowe ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę. Przygotowanie kluseczek - jak kopytka, tylko bardzo malutkie.

Mus czekoladowo wiśniowy

1 litr śmietany 36%

1 tabliczka gorzkiej czekolady

100 g masła

250 g cukru pudru

5 listków świeżej mięty

posypka perełki

50 g wiśni mrożonych

Przygotowanie:

Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno dodając cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli na parze, odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę dodajemy do ubitej śmietany bardzo wolno mieszając, wiśnie mrożone zagotować i dodać cukier 50g. Zimne wiśnie porozkładać w kieliszki do wina. Mus ułożyć na wiśnie, dekorujemy to posypką i listkami mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości