Jak przygotować psotrawy? Wyjątkowe przepisy Olgi Lasek i Aleksandry Więcławskiej

Olga Lasek i Aleksandra Więcławska w kuchni Dzień Dobry TVN
Olga Lasek i Aleksandra Więcławska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
Jedzenie dla psa to kwestia, która często spędza sen z powiek właścicielom czworonogów. To przygotowane samodzielnie w domu są świetną alternatywą dla dostępnych w sklepach gotowych mieszanek. Z jakich składników przygotować posiłek dla psa, żeby dostarczył pupilowi wszystkich składników odżywczych?

Ryba w galarecie

Składniki:

  • 500 g fileta z mintaja;
  • 140 g marchewki;
  • 120 g brokułu;
  • 120 g mrożonego zielonego groszku;
  • 2 jaja w rozmiarze M (ok. 120 g);
  • 10 g agaru.

Sposób przygotowania:

Rybę opłucz i osusz, a następnie zalej wodą, tak aby przykryła rybę, i gotuj przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i włóż do tej samej wody warzywa. Gotuj je przez 15–20 minut.

Jaja ugotuj na twardo. Rybę pokrój na kawałki, wyłóż do naczynia, dodaj pokrojone w plastry jaja i posyp drobno pokrojonymi warzywami.

Do wywaru dodaj agar i zalej nim wyłożone w naczyniu rybę oraz jajka.

Odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

Ciasteczka wątróbkowe

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 130 g dyni
  • 120 g banana
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 żółtka jaj w rozmiarze M (ok. 40 g)
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 g alg morskich
  • ok. 1 łyżeczki świeżej natki pietruszki
  • 2 szczypty suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Wątróbkę opłucz i osusz. Dynię i banan pokrój na kawałki. Wszystko zmiel w maszynce do mięsa.

Dodaj mąkę pszenną, dołóż dwa żółtka, olej, algi i przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Powstałe ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. ½ cm. Wycinaj foremką kształty wielkości ok. 2–3 cm.

Na wyłożonej papierem brytfannie rozkładaj wątróbkowe ciasteczka i wypiekaj w piekarniku, w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut, z termoobiegiem. Ciasteczka pozostaw w ciepłym piekarniku do wystygnięcia.

Indyczy kąsek

Składniki:

  • 10 g siemienia lnianego
  • 41 g suchej czerwonej soczewicy
  • 330 g podudzi z indyka
  • 100 g wątróbki z indyka
  • 110 g serc z indyka
  • 116 g marchewki
  • 70 g batatów
  • 70 g dyni
  • 60 g jabłka
  • 60 g szpinaku
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 szczypty suszonej pietruszki
  • 17 g oleju rzepakowego
  • 14 g dodatku mineralno-witaminowego

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zalej ½ szklanki gorącej wody (ok. 90 stopni Celsjusza) i pozostaw na ok. 15 minut, aż powstanie kisiel.

W garnku gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 15 minut.

Mięso i podroby drobno pokrój. Marchewkę, bataty, dynię i jabłko obierz i pokrój w kostkę. Umieść w garnku, zalej wodą i duś przez ok. 15 minut. Następnie dołóż szpinak, mięso i podroby i duś przez kolejne 20 minut.

Wymieszaj wszystkie składniki wraz z soczewicą i kisielem. Na koniec dodaj tymianek, pietruszkę, olej i dodatek mineralno-witaminowy. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Kaszotto

Składniki:

  • 80 g dyni
  • 60 g jabłka
  • 60 g marchewki
  • 80 g pomidora
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 85 g suchej kaszy pęczak
  • 30 g suchej kaszy jaglanej
  • 200 g mięsa z podudzi z kurczaka
  • 100 g serc z kurczaka
  • 50 g wątróbki z kurczaka
  • 8 g dodatku mineralno-witaminowego
  • kapsułka wapń + D3
  • 1 g alg morskich

Sposób przygotowania:

Obierz dynię, jabłko i marchewkę i pokrój je w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Pomidor także drobno pokrój.

Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Wsyp obydwie kasze i praż przez kilka minut, ciągle mieszając. Dorzuć pokrojone na kawałki mięso i podroby, chwilę smaż.

Dodaj warzywa i jabłko. Wlej wodę do poziomu 2 cm powyżej składników. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i zmięknie (ok. 15–20 minut). W międzyczasie możesz dolewać wody i mieszać.

Po wystudzeniu do psotrawy dodaj suplementy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości