Ryba w galarecie
Składniki:
- 500 g fileta z mintaja;
- 140 g marchewki;
- 120 g brokułu;
- 120 g mrożonego zielonego groszku;
- 2 jaja w rozmiarze M (ok. 120 g);
- 10 g agaru.
Sposób przygotowania:
Rybę opłucz i osusz, a następnie zalej wodą, tak aby przykryła rybę, i gotuj przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i włóż do tej samej wody warzywa. Gotuj je przez 15–20 minut.
Jaja ugotuj na twardo. Rybę pokrój na kawałki, wyłóż do naczynia, dodaj pokrojone w plastry jaja i posyp drobno pokrojonymi warzywami.
Do wywaru dodaj agar i zalej nim wyłożone w naczyniu rybę oraz jajka.
Odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
Ciasteczka wątróbkowe
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 130 g dyni
- 120 g banana
- 150 g mąki pszennej
- 2 żółtka jaj w rozmiarze M (ok. 40 g)
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 g alg morskich
- ok. 1 łyżeczki świeżej natki pietruszki
- 2 szczypty suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłucz i osusz. Dynię i banan pokrój na kawałki. Wszystko zmiel w maszynce do mięsa.
Dodaj mąkę pszenną, dołóż dwa żółtka, olej, algi i przyprawy. Wszystko wymieszaj.
Powstałe ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. ½ cm. Wycinaj foremką kształty wielkości ok. 2–3 cm.
Na wyłożonej papierem brytfannie rozkładaj wątróbkowe ciasteczka i wypiekaj w piekarniku, w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut, z termoobiegiem. Ciasteczka pozostaw w ciepłym piekarniku do wystygnięcia.
Indyczy kąsek
Składniki:
- 10 g siemienia lnianego
- 41 g suchej czerwonej soczewicy
- 330 g podudzi z indyka
- 100 g wątróbki z indyka
- 110 g serc z indyka
- 116 g marchewki
- 70 g batatów
- 70 g dyni
- 60 g jabłka
- 60 g szpinaku
- szczypta suszonego tymianku
- 2 szczypty suszonej pietruszki
- 17 g oleju rzepakowego
- 14 g dodatku mineralno-witaminowego
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalej ½ szklanki gorącej wody (ok. 90 stopni Celsjusza) i pozostaw na ok. 15 minut, aż powstanie kisiel.
W garnku gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 15 minut.
Mięso i podroby drobno pokrój. Marchewkę, bataty, dynię i jabłko obierz i pokrój w kostkę. Umieść w garnku, zalej wodą i duś przez ok. 15 minut. Następnie dołóż szpinak, mięso i podroby i duś przez kolejne 20 minut.
Wymieszaj wszystkie składniki wraz z soczewicą i kisielem. Na koniec dodaj tymianek, pietruszkę, olej i dodatek mineralno-witaminowy. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Kaszotto
Składniki:
- 80 g dyni
- 60 g jabłka
- 60 g marchewki
- 80 g pomidora
- 10 g oleju rzepakowego
- 85 g suchej kaszy pęczak
- 30 g suchej kaszy jaglanej
- 200 g mięsa z podudzi z kurczaka
- 100 g serc z kurczaka
- 50 g wątróbki z kurczaka
- 8 g dodatku mineralno-witaminowego
- kapsułka wapń + D3
- 1 g alg morskich
Sposób przygotowania:
Obierz dynię, jabłko i marchewkę i pokrój je w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Pomidor także drobno pokrój.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Wsyp obydwie kasze i praż przez kilka minut, ciągle mieszając. Dorzuć pokrojone na kawałki mięso i podroby, chwilę smaż.
Dodaj warzywa i jabłko. Wlej wodę do poziomu 2 cm powyżej składników. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i zmięknie (ok. 15–20 minut). W międzyczasie możesz dolewać wody i mieszać.
Po wystudzeniu do psotrawy dodaj suplementy.
Zobacz także:
- Biografia Marka Kotańskiego. "Był fenomenem w powojennej historii Polski. Udawało mu się walczyć z patologiami naszych czasów"
- Quiz z Agnieszką Dygant. Co pamięta z serialu "Niania"?
- Najbardziej wstydliwy temat na początku związku. O tym nikt nie mówi głośno
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Olga Lasek, Aleksandra Więcławska