Zastosowanie bratka to nie tylko przeciwdziałanie trądzikowi, ale także wielu innym chorobom oraz dolegliwościom. Z tego powodu, warto aby fiołek trójbarwny znalazł się w naszej domowej apteczce i towarzyszył nam w codziennej diecie. Jego właściwości doceniło wiele koncernów farmaceutycznych oraz spożywczych. Znajdziemy go w składzie kremów do twarzy, olejów, syropów, a nawet win. Ta niepozorna roślina rośnie zwykle na polach i jest łatwo dostępna dla każdego.
Fiołek trójbarwny – właściwości
Bratek zawdzięcza swoje działanie zawartym w nim między innymi bioflawnoidom, solom mineralnym, kwasom organicznym i witaminie C. Fiołek trójbarwny składa się z fioletowo żółtych płatków i cienkiej łodygi. W ziołolecznictwie wykorzystuje się ususzone młode pędy. Z kolei w gastronomii często przyozdabia się kwiatkami wykwintne dania i zupy. Jest on niezwykle popularnym środkiem, mającym na celu walkę z trądzikiem. Terapia ziołowa powinna trwać kilka miesięcy i mieć regularny charakter. Pierwsze efekty zobaczymy już po upływie miesiąca. Przeciwtrądzikowe działanie wynika z właściwości oczyszczających rośliny. Fiołek trójbarwny zmniejsza wydzielanie łoju, ułatwia wydalanie toksyn z organizmu i wygładza skórę. Regularnie spożywana herbata (co najmniej 2 razy dziennie) jest również polecana osobom, które chcą poprawić stan swoich paznokci i włosów.
Roślina pozwala także obniżyć ciśnienie krwi, działając rozkurczowo. Z tego względu jest polecana osobom, które mają problem z niewydolnością serca i z naczyniami krwionośnymi. Fiołek trójbarwny ma też wpływ na odchudzanie i walkę z nadwagą. Wykazuje właściwości przyspieszające przemianę materii. Picie naparów zwiększa uczucie sytości, tym samym ograniczając spożywanie dodatkowych posiłków. Bratek jest także stosowany do walki z innymi problemami skórnymi, takimi jak egzema, liszaj czy łuszczyca. Można stosować go w postaci nakładanych miejscowo okładów. Zawarte w roślinie flawonoidy stanowią świetny lek na obolałe mięśnie i reumatyzm. Wystarczy przyłożyć nasączony wywarem kompres na bolące miejsce, aby już po krótkiej chwili poczuć ulgę. Fiołek trójbarwny znajduje zastosowanie także w leczeniu dróg moczowych. Właściwości moczopędne i oczyszczające ułatwiają pozbycie się dolegliwości związanych z zapaleniem pęcherza, nerkami czy w przypadku kamicy nerkowej.
Fiołek trójbarwny – sposoby wykorzystania
Najpopularniejszą postacią, w jakiej wykorzystuje się zioła bratka, jest herbata . Roślinę możemy kupić w aptekach i sklepach zielarskich lub pokusić się o samodzielne ususzenie. Wybierajmy jednak miejsca położone z dala od dróg, nienarażone na skażenie spalinami i dymem z kominów. Kwiaty fiołka trójbarwnego należy zalać wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na kilka minut. Przygotowany napój warto spożywać kilka razy dziennie po posiłku. Z uwagi na jego silny wpływ na trądzik, w pierwszej fazie stosowania możemy spodziewać się wysypu. Jest to zjawisko normalne, wynikające z usuwania toksyn z organizmu. Po oczyszczeniu krwi, krostki powinny zniknąć. Zazwyczaj trwa to około 2 tygodni.
Fiołek trójbarwny znajduje zastosowanie również jako napar. Wystarczy zalać wrzątkiem garść ziela, najlepiej w misce lub dużym garnku, a następnie nakryć głowę ręcznikiem i głęboko wdychać odżywczą parę. Zabieg ten jest szczególnie polecany, jeśli walczymy z przewlekłym kaszel, astmą i zapaleniem oskrzeli. Napar można wykorzystywać także do przemywania oczu. Zmniejszy on powstałe obrzęki i cienie pod oczami. Fiołek trójbarwny można także zalać spirytusem, po dodaniu cukru otrzymując nalewkę. Przygotowaną miksturę pijemy w ilości około 4 mililitrów trzy razy dziennie. Okres w którym zbiera się kwiatki bratka trwa od maja do września. Po zebraniu zostawiamy je w suchym i zaciemnionym miejscu do momentu ususzenia.
Fiołek trójbarwny jest niezwykle popularną rośliną w krajach azjatyckich. Znajduje zastosowanie nawet w tak poważnych dolegliwościach, jak guzy w organizmie. Przygotowana herbata stanowi jeden z kluczowych elementów terapii Azjatów. Bratek, z uwagi na swoją skuteczność i pozytywne właściwości, staje się coraz bardziej popularnym elementem planów żywieniowych układanych przez dietetyków.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN