Co jeść, żeby schudnąć? Jadłospis, który służy zdrowiu

Kobieta objada się sałatą z pudełka
Fot.Tara Moore/Getty Images
Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, oprócz aktywności fizycznej, naszego nowego przyjaciela, bardzo ważny będzie kolejny czynnik – dieta. Co jeść, żeby schudnąć? Jak powinniśmy układać nasz jadłospis? Wyjaśniamy.

Co jeść, żeby schudnąć 5 kg w 2 tygodnie, 10 kg, żeby schudnąć w biodrach lub na brzuchu? Wszyscy, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami, szukają szybkich i sprawdzonych sposobów na spadek wagi, często zapominając, że połączenie ćwiczeń i odpowiedniej diety wystarczy, by osiągnęli sukces. Jaka więc powinna być dieta osoby, która chce zrzucić zbędne kilogramy?

Co jeść, żeby schudnąć? Przykłady produktów

By skutecznie pozbyć się niechcianych kilogramów, musimy zapomnieć o intensywnych głodówkach. Zasady są proste – istnieje lista zdrowych produktów, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Włączymy je do jadłospisu może sprawić, że szybko zapomnimy o problemach z wagą. Co jeść, żeby schudnąć szybko? Co jeść, a czego nie?

· Warzywa – do wyboru jest cała gama, m.in. pomidory, rzodkiewki, cukinia, marchewka (lepiej ta na surowo), kapusta, sałata, produkty kiszone i wiele innych. Powinny być podstawą naszych posiłków i zajmować większą część talerza. Warzywa zielone takie jak szpinak i jarmuż możemy dodawać rano do różnego rodzaju koktajli będących częścią idealnego zdrowego śniadania. Sprawdzą się także dobrze jako przekąska w ciągu dnia.

· Owoce – jedzmy je, ale z umiarem. Wybierać należy te z wysoką zawartością wody – arbuzy, pomarańcze, jabłka, gruszki, truskawki i owoce leśne to wybór idealny. Zawierają w swoim składzie wiele wody, co pomoże w odpowiedni sposób nawodnić organizm. Nie przesadzajmy z winogronami zawierającymi dużo fruktozy – cukru prostego, który w nadmiarze powoduje przybieranie na wadze. Jeśli chcemy wiedzieć, jak trzeba jeść, żeby schudnąć, zapamiętajmy tę zasadę – gdy chcemy sięgnąć po słodkie, lepiej zjedzmy zdrowsze owoce. W roli słodkich przekąsek mogą wystąpić też słodkości przygotowane w domu, np. Własnoręcznie zrobione ciasteczka owsiane z miodem, kasza jaglana gotowana na mleku z truskawkami lub kuleczki kokosowo–daktylowe obtoczone w ciemnym kakao.

· Pieczywo pełnoziarniste – posiada wiele witamin i substancji odżywczych. Nawet mała kromka chleba pełnoziarnistego syci o wiele bardziej niż biała bułka.

· Przyprawy , np. cynamon, kurkuma – przyprawy te mają właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Dodawane do posiłków pomogą w walce ze zbędnymi kaloriami.

· Orzechy – z umiarem, ponieważ zawierają duże ilości (zdrowego) tłuszczu. Z pewnością będą lepszą przekąską w ciągu dnia niż batony czy niezdrowe chipsy.

· Chude białe mięso i ryby – grillowane lub pieczone mięso z małą ilością tłuszczu stanowi doskonałe źródło białka. Rzecz jasna białko zwierzęce śmiało zastąpić można tym pochodzenia roślinnego, wybierając np. rośliny strączkowe takie jak groch czy fasola.

· Zielona herbata – wspomaga przemianę materii, jest wspaniałym substytutem kawy z mlekiem. Pita o poranku zmniejsza uczucie apetytu. Podobnie (a nawet mocniej niż herbata) działa też napar z czystka.

· Jogurty naturalne – bez dodatku cukru. Niskokaloryczne źródło białka, w połączeniu z owocami mogą stanowić idealną przekąskę w ciągu dnia. Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do słodkich serków, możemy jogurt naturalny posłodzić zdrowymi zamiennikami cukru, miodem, ksylitolem lub erytrytolem.

· Jajka – ważne źródło białka i wartości odżywczych.

Wykorzystując powyższe produkty, możemy ułożyć jadłospis zdrowy i urozmaicony. Co jeść, żeby schudnąć 10 kg ? Odpowiedź jest prosta – zbilansowana dieta i nowe nawyki żywieniowe pozwolą na szybkie pozbycie się nawet wielu zbędnych kilogramów – wystarczy odrobina samozaparcia oraz ruch stosowany oprócz diety każdego dnia. Czy ta zasada sprawdzi się w każdym wieku? Czy będzie dotyczyła również osób, które mają dylemat, co jeść, żeby schudnąć po 40? Zasady żywienia są takie same, problemem po 30. jest obniżony metabolizm. Dlatego też trzeba zmniejszyć kaloryczność posiłków. Oprócz ogólnych zasad zdrowego żywienia pamiętajmy o ograniczeniu spożywania cukrów prostych – słodyczy i słodzonych napojów, alkoholu oraz przetworzonej żywności.

Zobacz film: Jak schudnąć bez restrykcyjnej diety? Źródło: Dzień Dobry TVN

Co jeść, żeby schudnąć? Przepisy

Jak i co jeść, żeby schudnąć? Przede wszystkim regularnie i w nie za dużych porcjach. Pamiętajmy o nieobjadaniu się na noc, odpowiednim nawodnieniu organizmu – przynajmniej 2 litrach wody dziennie. Poniżej przykładowy jadłospis na jeden dzień z zaznaczonym podziałem na niektóre posiłki.

Śniadanie – omlet z 3 jajek, sałatka z pomidorów, koktajl ze szpinaku, jabłka, gruszki, do popicia zielona herbata

Drugie śniadanie – jogurt naturalny z garścią malin

Obiad – grillowana pierś z kurczaka, pół woreczka ryżu pełnoziarnistego, surówka z ulubionych warzyw

Podwieczorek – garść orzechów i migdałów, marchewka

Kolacja – kromka pełnoziarnistego pieczywa z chudym twarogiem, świeży ogórek

Poniżej przykładowe przepisy, na podstawie których można zaplanować swoje własne posiłki z ulubionymi produktami.

Grillowany kurczak

Jedną pierś z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem, skropić oliwą, odstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik. W tym czasie wstawić do gotowania, najlepiej na parze, brokuły, kalafiora i ziemniaki. Mięso upiec w piekarniku. Podawać z warzywami posypanymi ulubionymi ziołami.

Koktajl śniadaniowy ze szpinakiem

Banan, garść szpinaku, pół obranego jabłka podzielonego na mniejsze kawałki, kawałek melona i dwie łyżki płatków owsianych zalać szklanką wody. Zmiksować na jednolitą masę, włożyć do lodówki w celu ochłodzenia. Podawać w schłodzonej wersji.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości