Post ma swoje korzenie w historycznych i religijnych tradycjach. W przeszłości ograniczenie jedzenia było konieczne dla przetrwania w okresach, kiedy dostęp do żywności był ograniczony. Współcześnie, post może być korzystny dla naszego zdrowia, pod warunkiem że jest prowadzony odpowiednio. Dr Magdalena Cubała-Kucharska, lekarka rodzina i doktor nauk medycznych, opowiedziała o jego wpływie na nasz organizm. Co warto ograniczyć w diecie podczas postu? Jakie są potencjalne zagrożenia?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Udaliśmy się wraz z księdzem na wizytę duszpasterską. "W tym roku jest na zaproszenie"
- Przyjmujesz kolędę, ale nie wiesz, ile włożyć do koperty? Ksiądz komentuje: "Niedopuszczalne sugestie"
- Czy nastolatki chcą chodzić na religię? "Ludzie śpią na lekcjach"
Autor: Agnieszka Mrozińska
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak
podziel się: