Jesienna girlanda - jak ją wykonać?

Jesienna girlanda
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień niesie za sobą morze ciepłych barw - od żółtego po brązowy, a co za tym idzie, daje wiele możliwości na stworzenie cieszących oko kompozycji kwiatowych. Jak zrobić samodzielnie jesienny wianek? Poznajcie sposób architektki Magdy Borowiak-Wróblewskiej.

Jesienna girlanda - czego potrzebujemy do jej wykonania?

Do zrobienia jesiennego wianka potrzebne będą:

  • pędy bluszczu
    • obręcz metalowa o średnicy 50 cm
      • drucik
        • liście
          • szyszki
            • gałązki jarzębiny
              • sztuczne kwiaty
                • wstążka

                  - Żywe zimozielone pędy bluszczu są giętkie i bardzo długo pozostają na zewnątrz zielone, są też wytrzymałe, więc idealne do zrobienia wianka - zauważyła architektka.

                  Jesienna girlanda - jak ją zrobić?

                  1. Delikatnie oplatamy bluszcz wokół obręczy, żeby nie połamać gałązek
                    1. Gałązki, które za bardzo odstają możemy przymocować do obręczy za pomocą drucika. Drucik najlepiej wybrać ciemny, żeby nie wyróżniał się spośród liści.
                      1. Dla lepszego efektu można wpleść w bluszcz gałązkę z ładnego krzewu np. gałązkę róży, która uatrakcyjni wianek.
                        1. Następnie należy owinąć obręcz delikatnymi lampkami led.
                          1. Pozostaje już tylko wpleść kwiaty sztuczne oraz żywe według własnego uznania - symetrycznie lub nie. Architektka zdecydowała się na niesymetryczną kompozycję z kwiatami zlokalizowanymi w jednym miejscu.
                            1. Ostatnim elementem stroika jest wstążka lub drucik, czyli to, co pomoże nam zawiesić ozdobę w dowolnym miejscu.

                              Zobacz także:

                              Autor: Milena Jaworska

                              Reporter: Monika Nasternak

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana