Downsizing sposobem na niską cenę?
Downsizing to zmniejszenie wagi czy objętości produktu przy zachowaniu tej samej ceny. Zabieg ma na celu zwiększenie zysków producenta. Jak wskazała w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka, jest on masowo stosowany od roku. - Związki producenckie oficjalnie mówią, że klienci pożądają mniejszych porcji po to, żeby nie marnować, ale chodzi głównie o to, żeby nie podwyższać ceny - poinformowała.
Jeszcze parę lat temu tę technikę stosowały dyskonty, aby zaoferować konsumentom jak najbardziej atrakcyjną cenę. - W tej chwili jest tak, że z dnia na dzień kupując ulubioną czekoladę, możemy stracić jej 10 procent. Opakowanie dostaje tych charakterystycznych skrzydełek, boczków na zewnątrz - powiedziała Kasia Bosacka.
Jak nie dać się oszukać w sklepie?
Firmy stosujące downsizing opakowanie często pozostawiają bez zmian. Po prostu produktu w środku jest mniej. - Będąc na zakupach, naszym podstawowym zadaniem jest nie tylko sprawdzić skład, ale również gramaturę i objętość produktu - doradziła ekspertka.
- Musimy zapomnieć o czasach, kiedy tabliczka czekolady ważyła 100 gramów, kiedy kostka masła ważyła 200 gramów. Ostatnio widziałam reklamę jednego ze sklepów, gdzie była kostka masła na zdjęciu, bo to była gazetka sklepowa i było napisane: "u nas masło 5,99". To masło ważyło 100 gramów, co było napisane malutkim druczkiem - powiedziała Bosacka.
Czy te praktyki są legalne? - Niestety według prawa można tak zrobić. Producent może zmniejszyć opakowanie, może podzielić produkt. Dlatego każda edukacja, także w dziedzinie konsumenckiej, jest na wagę złota - podsumowała rozmówczyni w studio.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Poznaj smaki wege DASH w swojej kuchni. Wegetariańskie smakołyki dietetyk Moniki Stromkie-Złomaniec
- Energetyczny bowl śniadaniowy. Po nim z pewnością nie będziesz podjadać
- Jesienne dania jednogarnkowe o intensywnym smaku papryki
Autor: Agnieszka Mrozińska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News