Materiał promocyjny

Poznaj smaki wege DASH w swojej kuchni. Wegetariańskie smakołyki dietetyk Moniki Stromkie-Złomaniec

Zdrowie zaczyna się na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec przygotowała dania z diety DASH w wydaniu wegetariańskim. Dzięki nim można zapobiegać powstawaniu nadwagi i otyłości, które stanowią czynnik ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi w związku z upośledzonym działaniem bądź wydzielaniem insuliny. Do skutecznego leczenia tej choroby potrzebna jest odpowiednia dieta, która bogata jest w produkty o niskim indeksie glikemicznym. Błonnik z warzyw sprawia, że czujemy się bardziej syci, spowalnia trawienie i wchłanianie, ale również obniża tak ważny dla nas indeks glikemiczny.

Poniższe propozycje dań z diety Wege DASH mogą stanowić idealną podstawę do rozpoczęcia przygody z dietami roślinnymi. Dania przygotowane przez dietetyka zawierają odpowiednią ilość składników - węglowodanów złożonych, białka, błonnika pokarmowego, a także wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Sprawdź korzystne dla zdrowia przepisy na portalu Diety NFZ: https://diety.nfz.gov.pl

Papryka faszerowana soczewicą i zapiekana z mozzarellą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Kasza jęczmienna 4 łyżki (46 g)
    • Soczewica czerwona, suchy produkt 3 łyżki (36 g)
      • Bazylia szczypta (1 g)
        • Olej rzepakowy łyżka (10 ml )
          • Papryka czerwona sztuka (140 g)
            • Pomidory duża sztuka (200 g)
              • Ziele angielskie 2 ziarenka (1 g)
                • Liść laurowy liść (1 g)
                  • Marchew średnia sztuka (45 g)
                    • Cebula ½ średniej sztuki (50 g)
                      • Ser mozzarella, twarda 2 paski (30 g)
                        • Rukola garść (25 g)
                          • Roszponka garść (25 g)
                            • Sałata zielona 5 liści (50 g)
                              • Olej lniany łyżka (10 ml)
                                • Sok z cytryny łyżka (10 ml)

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Ugotuj soczewicę i kaszę według przepisu na opakowaniu.
                                    1. Na oleju podsmaż pomidory (bez skóry), startą marchew, cebulę i soczewicę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
                                      1. Farsz wymieszaj z kaszą i bazylią. Napełnij paprykę nadzieniem. Na wierzch zetrzyj mozzarellę.
                                        1. Całość piecz w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach.
                                          1. Przygotuj surówkę - wymieszaj w naczyniu umyte sałaty i skrop je sokiem z cytryny i olejem lnianym.
                                            Zupa krem z dyni
                                            Zupa krem z dyni
                                            Zupa krem z dyni
                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                            Zupa krem z dyni - przepis krok po kroku

                                            Składniki:

                                            • Chleb żytni pełnoziarnisty – 2 kromki (60 g),
                                              • Czosnek – ząbek (5 g),
                                                • Dynia - ¼ sztuki (100 g),
                                                  • Pestki dyni – ½ łyżki (5 g),
                                                    • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 ml),
                                                      • Natka pietruszki – 1 łyżeczka (5 g),
                                                        • Bulion (1l),
                                                          • Mleczko kokosowe – 2 ½ łyżki (50 g)

                                                            Sposób przyotowania:

                                                            1. W garnku podsmaż czosnek na oliwie z oliwek. Dodaj bulion.
                                                              1. Dodaj do garnka pokrojoną w kostkę dynię i dopraw wg uznania.
                                                                1. Dodaj mleczko kokosowe. Zmiksuj zupę blenderem na krem.
                                                                  1. Zupę posyp pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.
                                                                    1. Podaj z pieczywem.
                                                                      Kokosowy pudding chia
                                                                      Kokosowy pudding chia
                                                                      Kokosowy pudding chia
                                                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                      Kokosowy pudding chia - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki:

                                                                      • Borówki amerykańskie – ½ garści (15 g),
                                                                        • Mango – ¼ sztuki (70 g),
                                                                          • Miód – łyżka (12 g),
                                                                            • Nasiona chia – 1 łyżeczka (5 g),
                                                                              • Mleczko kokosowe – 5 łyżek (100 g),
                                                                                • Maliny – ¼ garści (15 g).

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  1. Do miseczki przelej mleczko kokosowe, dodaj nasiona chia, miód i zamieszaj.
                                                                                    1. Pozostaw na 15 minut i ponownie zamieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę. Podaj pudding z dodatkiem malin, borówek i pulpy mango.
                                                                                      1. Owoc mango możemy zastąpić innym dowolnym owocem sezonowym gruszką, brzoskwinią, śliwką czy jabłkiem

                                                                                        Narodowy Fundusz Zdrowia szczególnie poleca dietę DASH i wykorzystuje jej zasady, jako referencyjne w proponowanych planach żywieniowych na portalu Diety NFZ. Korzyści zdrowotne tej diety możemy zaobserwować już po kilku tygodniach stosowania. Jest zalecana przez wiele towarzystw naukowych, m.in. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne, Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego, czy Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Źródło: Monika Stromkie-Złomaniec

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości