Własnoręcznie przygotowany zakwas buraczany świetnie sprawdzi się jako baza wigilijnego barszczu. Poniższy przepis może być jednak wykorzystany również poza sezonem świątecznym, zwłaszcza kiedy chcemy dostarczyć swojemu organizmowi solidną dawkę witamin, niekoniecznie pod postacią gorącej zupy. Zobacz, dlaczego warto na stałe włączyć domowy zakwas z buraka do swojej diety i to nawet w surowej formie!
Święta
Zakwas z buraka – co to jest?
Zakwas buraczany to płyn, który powstaje podczas kiszenia się buraków. Bywa również nazywany buraczanym octem. Ma charakterystyczny ciemnofioletowy kolor, najczęściej jest wykorzystywany jako baza dla zupy buraczanej. Sam zakwas tworzy się za sprawą bakterii kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację, rozkładanie się cukrów i nadawanie kwaśnego smaku.
Jak zrobić zakwas z buraków? Prosty przepis krok po kroku
Domowy zakwas z buraków smakuje wyśmienicie. Odpowiednio przygotowany, nada wigilijnemu barszczowi głębokiego koloru, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jednak, co jest równie ważne, taki zakwas buraczany domowej roboty może być spożywany nawet na surowo – to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu, która dostarczy mu potrzebnych składników odżywczych.
Składniki potrzebne do przygotowania około 700 ml zakwasu z buraków czerwonych:
- ½ kg buraków ćwikłowych,
- 350 ml przegotowanej, letniej wody,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek pieprzu,
- ulubione przyprawy do smaku.
Przygotowanie zakwasu z buraków krok po kroku:
- Dokładnie umyj i obierz buraki.
- Pokrój buraki na mniejsze części, najlepiej na plasterki.
- ¼ buraków przełóż do wyparzonego słoika, dodaj czosnek, pieprz i liście laurowe (ząbki czosnku możesz wcześniej obrać i pokroić w plastry). Na wierzch połóż pozostałą część buraków.
- Przegotowaną, letnią wodę wymieszaj z solą i zalej nią słoik.
- Słoik dokładnie zakręć i przenieś do ciemnego, suchego pomieszczenia na około tydzień.
Taki zakwas buraczany możesz zrobić nie tylko na wigilię. Słoik otwórz dopiero wtedy, gdy zechcesz przygotować z niego zupę. Pamiętaj jednak, że im dłużej robi się zakwas, tym bardziej wyrazisty będzie w smaku. Jeśli po otwarciu słoika nie zużyjesz całego płynu, resztę możesz przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka tygodni – wykorzystaj taki chłodny zakwas z buraków do picia w ciągu dnia.
Zakwas z buraków z chlebem – jak go zrobić?
Jeśli zależy ci na przyspieszeniu procesu fermentacji w słoiku, możesz również zrobić zakwas buraczany z dodatkiem chleba. Wystarczy, że po tym, jak przygotujesz go według powyższego przepisu, na sam wierzch składników położysz jeszcze kromkę chleba na zakwasie. W takim przypadku trzeba jednak otworzyć słoik nieco wcześniej – po 2 dniach należy wyciągnąć chleb, a z góry zakwasu usunąć pianę.
Właściwości zakwasu buraczanego
Zakwas z buraków czerwonych to naturalny antyoksydant. Do innych znanych właściwości kwasu buraczanego należą także, m.in. oczyszczanie organizmu z toksyn, zwiększenie liczby czerwonych krwinek oraz ogólne wzmocnienie układu krwionośnego. Od wielu lat stosowany jest w ramach profilaktyki niedokrwistości. Po zakwas z buraków mogą sięgać również osoby, które chorują na anemię.
Picie zakwasu buraczanego wpływa na odporność. Regularne przyjmowanie tego produktu pozwala wzmocnić organizm, zwłaszcza w sezonie wiosennym i jesiennym, gdy infekcje występują najczęściej. Zakwas z buraków pomaga wrócić do pełnego zdrowia po antybiotykoterapii. Można stosować go w trakcie przeziębienia i grypy, jako dodatkowy, naturalny środek wzmacniający. Buraki cenione są za dużą zawartość witamin z grupy B, a także witaminy A i C. To warzywa bogate w żelazo, magnez, wapń oraz potas.
Zaleca się, aby zakwas z buraków czerwonych regularnie spożywały też kobiety starające się o dziecko i przyszłe matki. Dlaczego warto sięgać po zakwas buraczany w ciąży? Oprócz wielu cennych witamin zawiera on również duże ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu ciąży, zdrowia mamy i rozwijającego się dziecko. Oczywiście wszelkie wątpliwości warto skonsultować wcześniej z lekarzem, który doradzi, w jakich ilościach i jak często najlepiej pić kwas buraczany.
Zobacz też:
- Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej
- Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
- Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok
- Barszcz czerwony z ziemniakami - smak dzieciństwa. Przygotuj go z prostego przepisu
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: samael334/Getty Images