Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Wyśmienite kokosanki z miodem
Składniki na 10 ciasteczek:
310 ml mleka
1 i ¼ łyżeczki miodu
230 g wiórków kokosowych
125 g cukru
70 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jaja dobrze rozbite
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wgłębienia w formie do mufinów, w której będziemy piec, wyłożyć papierowymi papilotami. Zagotować mleko z miodem i odstawić z ognia. Wymieszać wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko mieszając dokładnie. Na koniec dodać jajka i znowu wymieszać aż składniki połączą się ze sobą. Masą napełniać papiloty (należy pamiętać, aby za każdym razem masa była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor około 255 – 30 minut.
Zupa marchewkowo-pomarańczowa ze świeża kolendrą
Składniki na 4 porcje:
1 łyżeczka nasion kolendry
3 łyżki oleju
1 duża cebula (posiekana)
450 g marchwi
1.2 l bulionu warzywnego (2 kostki bulionowe rozpuścić w gorącej wodzie)
1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej naturalny ze świeżych pomarańczy)
1 pęczek świeżej kolendry
Sól, cukier i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podgrzewamy olej w dużym garnku i dodajemy posiekana cebule i marchewkę (dobrze obraną) oraz nasiona kolendry. Dusimy to przez około 7-8 minut aż marchew zacznie się robić miękka a cebula złota. Dodajemy sok pomarańczowy i bulion. Gotujemy do czasu aż marchew całkowicie zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Miksujemy całość blenderem (minimum 4 minuty) aż do uzyskania jednolitej „kremowej” masy. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i mieszamy.
Sałata z kozim serem w płatkach migdałów, z granatem i mandarynkami
Składniki na 4 porcje:
180 g rukoli
180 g roszponki
120 g kremowego koziego sera
1 owoc granatu (wydrążamy nasiona)
1 puszka mandarynek w zalewie
50 gram pod prószonych płatków migdałów
1 cebula posiekana w półksiężyce
Składniki dressingu:
10 ml octu malinowego
120 g malin mrożonych
2 łyżki cukru
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
10 ml oleju z oliwek
50 ml czerwonego wina
Przygotowanie:
Przygotowanie dressingu – na rozgrzaną patelnie wrzucamy cukier, roztapiamy. Dodajemy maliny i podlewamy to octem i czerwonym winem, dusimy około 5 minut aż maliny rozgotują się na lekka „papkę”, a część wina odparuje. Przelewany maliny do wysokiego naczynia i miksujemy, dodając olej. Przecieramy mix przez sitko o drobnym oczku, tak, aby pozbyć się pestek i odstawiamy do wystygnięcia. Rukole i roszponkę myjemy i osuszamy. Odlewamy sok z mandarynek, mieszamy sałaty z mandarynkami, nasionami granatu i cebula. Z koziego sera formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w wcześniej pod prószonych migdałach ( najprościej prószyć je na patelni z odrobina oleju aż do uzyskania złotego koloru). Tak przygotowane kuleczki koziego sera układamy na sałacie, która na koniec skrapiamy dressingiem.
Piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem
Składniki na 4 porcje:
1 duży por
1 łyżeczka suszonego tymianku
400 g piersi z kurczaka
1 łyżka mąki
¼ szklanki śmietany kremowej 30 %
30 g masła
Olej z oliwek do podsmażenia kurczaka
350 g dzikiego ryżu ( może być tez długo ziarnisty)
1 cytryna
3 g kurkumy
Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę dla uzyskania żółtawego koloru. Odciąć zielone części poru, pozostawiając biała i jasnozielona cześć. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opukać. Pokroić w poprzek na półcentymetrowe kawałki. Roztapiamy masło na większej patelni, dodajemy por, solimy i dodajemy polowe tymianku. Dusimy około piec minut mieszając, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut na małym ogniu, do czasu aż por całkowicie zmięknie. Piersi z kurczaka położyć na desce i przeciąć wzdłuż na dwa cienkie kawałki. Potem pokroić je w poprzek (tak jak por) na cieniutkie filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie. Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać z powrotem do garnka (miksowanie części porów nie jest konieczne). Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z szafranowym
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN