Sałatka z kalafiora na surowo
- 1 kalafior
- 3 ogórki kiszone
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cebula czerwona
- 2 pomidory
- 1 jabłko zielone
- Olej
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- Woda z ogórków kiszonych
- Natka pietruszki
- Koper
- Sól, pieprz
- Cukier do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, skrapiamy olejem i posypujemy solą. Wstawiamy do pieczenia . Jabłko kroimy w plastry, łączymy z ogórkami, z cebulą i z pomidorem, polewamy sosem.
>>>Wywiad z Andrzejem Polanem. Miał zostać nauczycielem, wybrał kuchnię!<<<
Kalafior pieczony z boczkiem i serem
- Kalafior
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- Masło klarowane
- Rozmaryn świeży
- 150 g sera bursztyn
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy na blaszce, polewamy masłem, posypujemy solą. Dodajemy boczek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. W trakcie posypujemy bułką. Na koniec dodajemy ser.
>>>Zobacz też: Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.
Kalafior, młode ziemniaczki i jajko
- 1 kalafior
- 400 g młodych ziemniaków
- 4 jajka
- Masło klarowane
- Ogórek gruntowy
- Koper
- Ocet jabłkowy
- Śmietana 18%
- Sól, pieprz
- Cukier do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, smażymy na patelni na maśle na złoty kolor. Ziemniaki myjemy, gotujemy w wodzie i dodajemy do kalafiora. Obsmażamy. Ogórki miksujemy z koprem, octem, solą, pieprzem i cukrem. Jajka wrzucamy do gotującej wody, gotujemy 6 minut i przekładamy do zimnej wody.
Kalafior z majonezem z palonego masła
- 1 kalafior
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 100 ml oleju
- Sól, pieprz
- Cukier do smaku
- Sok z cytryny
- Grzanki
- Łyżeczka musztardy rosyjskiej
Przygotowanie:
Kalafior wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy ok. 12 minut. Wyjmujemy i przekładamy do zimnej wody. Żółtka miksujemy z sokiem z cytryny. Masło zagotowujemy, przyrumieniamy. Odcedzamy, a czysty tłuszcz łączymy z olejem. Wolnym strumieniem dodajemy do żółtek. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wykładamy na kalafiora, posypujemy grzankami.
>>>Zobacz też: Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?
>>>Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem<<<
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN