Przepisy kulinarne

Takich pieczarek i boczniaków jeszcze nie jedliście

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski obalił mit o rzekomej bezwartościowości grzybów. Z polecanych cukrzykom pieczarek zrobił kotlety i burgery, natomiast z boczniaków, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe - flaczki. Powiedział także o swoich grzybowych wspomnieniach z dzieciństwa. A Wy? Chodziliście z rodzicami na grzyby?

Boczniaki a'la flaczki

Składniki:

500 g dużych kapeluszy boczniaka

2 łyżki masła

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

Mały kawałek selera

1 cebula

4 łyżki masła

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Szczypta ostrej papryki

2 łyżki mąki pszennej

2 litry wywaru warzywnego

Sól i pieprz

Gałka muszkatołowa

Majeranek

Świeży czosnek

Przygotowanie:

Boczniaki pokroić na paski i podsmażyć przez chwilę na dwóch łyżkach masła.

Następnie podlać wywarem i ugotować.

W tym czasie zetrzeć warzywa i razem z posiekaną w kostkę cebulą poddusić na maśle.

Dodać paprykę i podsmażyć przez chwilę.

Następnie dodać masło i przesmażyć.

Wszystko zalać bulionem i wymieszać.

Dodać podgotowane boczniaki i gotować wszystko jeszcze 20 min.

W tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i czosnkiem.

Kotlety z pieczarek na duszonych porach

Kotlety

Składniki:

2 cebule pokrojone w drobną kostkę

500 g pieczarek

2 jajka

Bułka tarta

Sól i pieprz

Majeranek

Klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę poddusić na patelni aż zmięknie.

Pieczarki pokroić w plasterki, wymieszać z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać żółtka.

Masę jajeczną wymieszać z pieczarkami i dosypać tyle bułki tartej aby można było formować kotlety.

Kotlety usmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.

Podawać na duszonych porach.

Duszone pory

Składniki:

4 pory

4 łyżki masła

Sól i pieprz

Świeży tymianek

Kieliszek białego wina

Przygotowanie:

Pory pokroić na plasterki i poddusić na maśle.

Przyprawić solą i pieprzem.

Podlać winem i poddusić.

Pod koniec dodać listki tymianku.

Otwarte burgery z portobello

Burgrery

Składniki:

600 g mielonej wołowiny

2 duże szczypty soli

2 duże szczypty pieprzu

4 pieczarki portobello

1 duża czerwona cebula

4 plastry sera koziego

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z solą i pieprzem. Następnie uformować kotlety, usmażyć z każdej strony na patelni i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.

Na tej samej patelni usmażyć pieczarki i ułożyć na burgerach.

Cebulę pokroić na grube plastry i również usmażyć.

Położyć na pieczarkach.

Na wierzchu ułożyć po plasterku sera.

Zapiec wszystko w rozgrzanym mocno piekarniku aż ser się rozpuści.

Burgery podawać z remoladą z selera.

Remolada z selera

Składniki:

1 seler

2 marchewki

6 łyżek majonezu

Mały pęczek koperku

Sok z połowy cytryny

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Seler pokroić na zapałki.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Koperek posiekać.

Wymieszać te składniki.

Dodać majonez i sok z cytryny.

Przyprawić pieprzem i solą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości