Wszystko o śledziach na święta
Matiasy, rolmopsy, bismarcki, czy marynowane w soli. Sposobów na zaserwowanie tradycyjnych, świątecznych śledzi jest naprawdę wiele. Grzegorz Zawierucha zdradził w Dzień Dobry TVN swoje patenty na idealną wigilijną rybę i opowiedział o szczegółach przyrządzania tej popularnej ryby.
- Matias to śledź łowiony przed tarłem. Majowy lub czerwcowy, mają do dwóch lat. Śledzie z Morza Północnego są mniejsze – zaczął tłumaczenia ekspert.
Grzegorz zaproponował matiasy w formie przystawki, na pełnoziarnistym chlebie ze śmietaną oraz szczypiorkiem. Kucharz zaprezentował też trzy proste marynaty, które doskonale sprawdzą się na niemal każdej wigilijnej kolacji.
Śledź na trzy sposoby
Kucharz zaproponował sos do śledzia po kaszubsku, w sosie musztardowym oraz w sosie śmietanowym, udowadniając przed widzami, że każdy z przepisów jest banalnie prosty. Jak podkreślił, przygotowując ryby, najważniejsze jest podkreślenie aromatu mięsa.
- My nie chcemy zabić smaku tego śledzia, chcemy go tylko podkreślić. Dobry produkt potrzebuje tylko towarzystwa trzech-czterech składników – dodał Zawierucha.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- "Top Model". Znamy zwyciężczynię 11. edycji
- Po rozstaniu mieszkali pod jednym dachem przez 16 lat. Wszystko dla dobra dziecka Agnieszka Dygant o synu i zdrowiu psychicznym dzieci. "Wydaje się nam, że problemy dorosłych ich nie dotyczą"
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski