Przepisy kulinarne

Piklowana sałatka z ogórka, czyli wiosna w kuchni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Nastała wiosna, a wraz z nią pojawiły się młode warzywa. Aby zachęcić do ich jedzenia, Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN lekkie i wiosenne dania: piklowaną sałatkę z rzodkiewek i ogórka, wiosenną rybę z ogórkiem i kuskusem, sałatkę z kaszy quinoa z soczewicą i fetą, a także zupę z grillowanych młodych warzyw. Pyszności!

 

 

Piklowana sałatka z rzodkiewek i ogórka

Składniki:

0,5 łyżki oleju z pestek winogron

mała garstka kolendry

3 łyżki octu winnego

300 g rzodkiewek

2 łyżki sezamu

1 łyżka cukru

sól

pieprz

2 dymki

2 ogórki

Przygotowanie:

Ocet, cukier, olej i posiekaną dymkę mieszamy. Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę. Łyżeczką wybieramy pestki ze środka i kroimy w półksiężyce. Rzodkiewki kroimy w plasterki i mieszamy z ogórkami. Warzywa zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry oraz przyprażonym na patelni sezamem.

Wiosenna ryba, ogórek i kuskus

Składniki:

2 kawałki dorsza 180 g/szt.

1 mała papryczka chili

olej z pestek winogron

2 marchewki

200 g kuskusu

2 łyżki oliwy

3 ogórki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 120º C przez 15 min. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki. Podduszamy na patelni aż będą miękkie. Dodajemy kuskus, mieszamy i zalewamy gorącą wodą i 2 łyżkami oliwy, aby przykryła kasze. Przykrywamy i odstawiamy. Co jakiś czas mieszamy widelcem, aby kasza była sypka.

Ogórki dokładnie myjemy, dwa z nich kroimy wzdłuż na połowę, łyżeczką wybieramy nasiona. Przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy go na podłużne paski. Mieszamy je z drobno posiekanym chili. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z olejem.

Kaszę układamy na talerzu, na niej kładziemy sałatkę z ogórka, na wierzchu upieczoną rybę.

Sałatka z kaszy quinoa, soczewicy i fety

Składniki:

1 łyżka jasnego octu winnego

1 łyżka posiekanej mięty

1 puszka zielonej soczewicy

200 g kaszy quinoa

1 łyżka oliwy z oliwek

1 szalotka

1 mały ogórek

100 g sera feta

6 dymek

1 pomarańcza

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie schładzamy. W tym czasie podgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotkę. Oliwą polewamy kaszę. Do kaszy dodajemy posiekaną miętę, odsączoną i wypłukaną soczewicę, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, posiekane dymki, sok i skórkę z pomarańczy oraz ocet winy. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Zupa z grillowanych młodych warzyw

Składniki:

1 pęczek młodej marchewki

duża garść kiełków sojowych

4 litry bulionu drobiowego

sok z limonki do smaku

1 pęczek rzodkiewek

garść rzeżuchy

młoda pokrzywa

1 ogórek

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy bulion drobiowy. Marchewki kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na patelni grillowej obsmażamy z obu stron aż się przypieką. Następnie kroimy w 1 cm kawałki i dodajemy do bulionu. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na patelni grillowej, dodajemy do bulionu. Ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, wydrążamy pestki łyżeczką. Skrapiamy oliwą i grillujemy z obu stron aż się przypieką. Następnie kroimy w 1 cm kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. W bulionówkach układamy kiełki soi, listki pokrzywy. Zalewamy zupą i posypujemy rzeżuchą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości