Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.
Zawierają wiele składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, zdrowe tłuszcze, aminokwasy i witaminy. Ryby – bo o nich mowa – coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Dlaczego warto je jeść? Jakie wybrać? Czy te pochodzące z Bałtyku to faktycznie taki przysmak, jak twierdzą nasi rybacy? O tym mówił nam dr inż. Wojciech Sawicki, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności.
Nastała wiosna, a wraz z nią pojawiły się młode warzywa. Aby zachęcić do ich jedzenia, Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN lekkie i wiosenne dania: piklowaną sałatkę z rzodkiewek i ogórka, wiosenną rybę z ogórkiem i kuskusem, sałatkę z kaszy quinoa z soczewicą i fetą, a także zupę z grillowanych młodych warzyw. Pyszności!