Pasta fredda estiva, czyli letni makaron Matteo Brunettiego

Makaron z cukinią
Pasta fredda estiva, czyli letni makaron Matteo Brunettiego
Źródło: Jerzy Dudek
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Matteo Brunetti i dania z ogórka. Kucharz aktualnie zajmuje się medialnym gotowaniem i tworzy proste i szybkie przepisy, które można znaleźć na TikToku. Sprawdź jego pastę fredda estiva, czyli letni makaron. 

Pasta fredda estiva, czyli letni makaron - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g makaronu rigatoni lub macine,
    • 100 g selera naciowego,
      • 300 g cukinii,
        • 200 g ogórka,
          • 200 g sera feta,
            • 350 g pomidorków koktajlowych,
              • 100 g oliwek taggiasche lub czarnych oliwek,
                • 1 limonka,
                  • świeża mięta i bazylia,
                    • sól, pieprz, oliwa.

                      Sposób przygotowania Pasty fredda estiva, czyli letniego makaronu

                      1. Gotować makaron aż będzie al dente, odcedzić go i włożyć pod zimna wodę, aby zatrzymać dalsze gotowanie.
                        1. Polać lekko oliwą i wymieszać go.
                          1. Do niego dodać: drobno siekany w kostkę seler naciowy, ogórek, ser feta, siekane oliwki, pomidorki w ćwiartkach, cukinie w cienkich plasterkach, skórkę i sok z limonki, świeżą miętę i bazylię.
                            1. Przyprawić solą, pieprzem, spora ilością oliwy i wymieszać całość.

                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Matteo Brunetti

                              Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana