Pasta fredda estiva, czyli letni makaron - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g makaronu rigatoni lub macine,
- 100 g selera naciowego,
- 300 g cukinii,
- 200 g ogórka,
- 200 g sera feta,
- 350 g pomidorków koktajlowych,
- 100 g oliwek taggiasche lub czarnych oliwek,
- 1 limonka,
- świeża mięta i bazylia,
- sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania Pasty fredda estiva, czyli letniego makaronu
- Gotować makaron aż będzie al dente, odcedzić go i włożyć pod zimna wodę, aby zatrzymać dalsze gotowanie.
- Polać lekko oliwą i wymieszać go.
- Do niego dodać: drobno siekany w kostkę seler naciowy, ogórek, ser feta, siekane oliwki, pomidorki w ćwiartkach, cukinie w cienkich plasterkach, skórkę i sok z limonki, świeżą miętę i bazylię.
- Przyprawić solą, pieprzem, spora ilością oliwy i wymieszać całość.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku według Mateusza Zielonki
- Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy
- Makaron ze szpinakiem i fetą – z kurczakiem, suszonymi pomidorami, jajkiem. Poznaj proste przepisy!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: