Materiał promocyjny

Pączki faworki serowe i inne tradycyjne smaki inspirowane Tłustym Czwartkiem. Przepisy Anety i Jaśka Kuroniów

Tradycyjne smaki w Tłusty Czwartek
Faworki serowe, pączki serowe oraz zawijaniec z tradycyjnym twarogiem i migdałami - takie pyszności z okazji Tłustego Czwartku przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Aneta i Jasiek Kuroniowie.

Faworki serowe na Tłusty Czwartek

Składniki na faworki serowe:

  • 1/2 kg twarogu wiejskiego ze Strzałkowa
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • łyżka spirytusu ew. octu
  • 100 g miękkiego masła ze Strzałkowa
  • olej do smażeniaPrzepisy Darii Ładochy

Jak przygotować faworki serowe:

Ze wszystkich składników, poza olejem, zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na mniejsze części i rozwałkuj do grubości 2 mm. Powycinaj paski, każdy natnij i przewlecz. Smaż w tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C. Do zrumienienia.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Pączki serowe na Tłusty Czwartek

Składniki na pączki serowe:

  • 1/2 kg twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła ze Strzałkowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4 jajka M lub 3 L
  • łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

Jak przygotować pączki serowe:

Wszystkie składniki połącz i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Formuj kulki i rzucaj na rozgrzany do 170 st. C olej. Smaż do rumianego koloru z obu stron. Następnie udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Zawijaniec z tradycyjnym twarogiem i migdałami

Składniki na zawijańca z twarogiem

  • 600 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 450 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
  • solidna szczypta soli
  • 400 g twarogu półtłustego ze Strzałkowa
  • 100 g płatków migdałów

Jak przygotować zawijańca z twarogiem:

Zmieszaj składniki suche w misce. Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe. Dodaj do niego pokruszone drożdże. Możesz dodać pół łyżki mąki. Poczekaj, aż zaczną pracować i dodaj je do składników suchych. Dodaj jajka i olej. Wszystko wymieszaj. Ciasto jest klejące, dlatego wygodniej zrobić to mikserem. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno minimum podwoić swoją wielkość). Przebij ciasto, zagnieć jeszcze przez chwilkę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm, posmaruj białym serem i posyp migdałami. Zwiń w rulon i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Piecz niecałą godzinę do zrumienienia.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Aneta i Jasiek Kuroniowie

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości