Sałatka z pieczonego buraka wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego
Składniki:
2 duże pieczone buraki
2 ogórki kołobrzeskie
wędzona flądra
dressing na bazie oliwy i musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Do pokrojonych w kawałki buraków i ogórka dodajemy cząstki wędzonej ryby. Delikatnie mieszamy z dressingiem.
Składniki:
0,5 l bulionu warzywnego
200 dkg świeżych lub mrożonych grzybów
1 drobno posiekana cebula
2 polędwice z dorsza
klarowane masło, śmietana 30%
Przygotowanie:
Grzyby przesmażamy z cebulą na klarowanym maśle. Wlewamy bulion zagotowujemy. Zupę zabielamy odrobiną śmietany. Na papierze delikatnie parujemy polędwice z dorsza i układamy na talerzu.
Troć bałtycka na salsie paprykowej
Składniki:
2 filety z troci ca 150 g
kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona)
drobno pokrojona cebula biała/czerwona
miód drahimski
pomidorki truskawkowe
masło / masło palone
Przygotowanie:
Składniki salsy kroimy w drobna kostkę, przesmażamy dodajemy pomidory, redukujemy ilość płyny i na koniec salsę wzbogacamy skarmelizowanym miodem. Na patelni na palonym maśle smażymy filety z troci. Serwujemy na salsie.
Składniki:
2 żółtka
4 łyżki białego cukru
50 ml słodkie wino lub likier
truskawki
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem - ubijamy je następnie w kąpieli wodnej, dodając wino lub likier. Ubijamy na jednolitą masę. Dekorujemy świeżymi owocami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje